OPS: SamfundsDesign har sat kursen mod Folkemødet

Folkemødet har i år for første gang en scene dedikeret til offentlig-privat samarbejde. Otte partnere er gået sammen om OPS-Scenen for at skabe debat om emnet. SamfundsDesign rykker sin redaktion til Bornholm i den kommende uge, så du blandt andet kan følge med i nyt fra OPS-Scenen.

Folkemøde

OPS: For hele det offentlige Danmark står uge 24 i Folkemødets tegn. Politikere, organisationer, medier, virksomheder og ikke mindst alle landets lobbyister mingler for en stund med borgerne. 

Derfor rykker SamfundsDesign naturligvis også redaktionen til Bornholm. 

OPS-Scenen danner ramme for digitaliseringsdebatter

SamfundsDesign sætter først og fremmest fokus på den nye debatscene for offentlig-privat samarbejde, OPS-Scenen. 

Her er samspillet mellem det offentlige og det private det centrale tema for debatterne, og flere handler om digitalisering i det offentlige.

- Jeg har fulgt udviklingen i offentlig-privat samarbejde gennem en årrække og må konstatere, at der er skarpe fronter, som slår. 

På den ene side erhvervslivets interesser og på den anden side politiske, og det bliver ikke mere overskueligt af, at der på begge sider er værdipolitik for og imod konkurrence, siger én af initiativtagerne til OPS-Scenen, forfatter og redaktør Nick Allentoft:

- Da vores samarbejdspartner Steen Houmark kontaktede os med forslag om at gøre noget ud af OPS-området på Folkemødet, satte vi os sammen og udviklede ideen til OPS-Scenen. Et ligeværdigt partnerskab, hvor alle kan være med og skabe det program, som vi nu står med. 

Jeg synes, det fortjener al mulig respekt og ære, at vores syv partnere på denne måde viser, at OPS-området på mange måder er løsningen for en offentlig sektor med både innovative, bureaukratiske og økonomiske udfordringer.

Fokus på digitalisering

Debatterne på OPS-Scenen kommer hele vejen rundt om emnet offentlig-privat samarbejde med mange forskellige vinkler. 

Fra programmet kan fx nævnes

  • Torsdag 15.00 - Data og sundhed – et reality check!
  • Torsdag 16.15 - Er der en ny åbning for OPP-markedet i Danmark?
  • Fredag 11.45 - Velfærd reddes af robotter og algoritmer – ikke flere penge
  • Fredag 16.30 - Når databeskyttelse er en luksus
  • Lørdag 10.30 - Velfærdsillusionen og Det Kreative Samfund
  • Lørdag 13.30 - Hvor meget må man tjene på velfærd?

Ifølge Nick Allentoft er det store fokus på digitalisering logisk nok:

- Fordi digitalisering er både udfordringen og muligheden for at skabe fornyelse i den danske velfærdsmodel, forklarer han:

- Der er mange paradokser og et utroligt stort potentiale i digitalisering af det offentlige. Men vi skal løse centrale etiske og praktiske dilemmaer, før vi for alvor kan realisere potentialet. Så længe borgernes tillid til it-infrastrukturen er lav, vil der være politiske problemer. Det kræver debat.

Men det kræver også politisk opmærksomhed, og private aktører som EG og SAS Institute bidrager på Folkemødets OPS-Scene med debatter til at sætte perspektiver på den helt store udfordring: at finde vejen til smart datastyring, så borgerne er trygge og infrastrukturen fungerer, siger redaktør og forfatter Nick Allentoft, DenOffentlige.

Det samlede program for OPS-Scenen finder du her. 

Læs artikel: Hvor meget må man tjene på velfærd? 

Partnerne bag OPS-Scenen

Initiativtager til OPS-Scenen er forfatter og redaktør Nick Allentoft, der står bag mediehuset DenOffentlige. 

De øvrige partnere på OPS-Scenen er CBS, SAS, DLA Piper, Hartmanns, De 4 Vinde, Lindskov Communications, Fonden Mariehjemmene og EG

Her forklarer divisionsdirektør Johnny Iversen, EG, hvorfor han mener offentlig-privat samarbejde er så vigtigt, at EG har valgt at stille op på OPS-Scenen.

Robotter og velfærd

Mød eventuelt Johnny Iversen fredag klokken 11.45 i debat om udbredelsen af ny teknologi i det offentlige, hvor overskriften er "Velfærd reddes af robotter og algoritmer – ikke flere penge".

Her debatterer rådmand Jane Jegind (V), Odense Kommune, administrerende direktør Adam Wolf, Danske Regioner, direktør Bo Kristiansen, Mariehjemmene, og divisionsdirektør Johnny Iversen, EG Citizen Solutions, hvorvidt en mere udbredt brug af big data og cool robotter er den gyldne nøgle til fremtidens velfærdssamfund. 

Moderator ved debatten er Nick Allentoft, DenOffentlige, der netop nu er bogaktuel med sin udgivelse "Velfærdsillusionen".

- Jeg ser frem til den debat. I min nye bog, Velfærdsillusionen, peger jeg netop på tre centrale kriser i vores samfund, som jeg mener, vi skal anerkende og forholde os til. Det er en socialkrise, en ledelseskrise og en demokratikrise, der er forbundet og centrale for at skabe udvikling, fornyelse og fremtidssikring af vores velfærdsmodel. En væsentlig pointe – og advarsel – er, at velfærdsstaten har brudt den sociale kontrakt –  altså den, der siger: høj skat til gengæld for social tryghed. 

Det dur ikke, for når det for alvor går op for vælgerne, frygter jeg, at opbakningen til den danske samfundsmodel smuldrer helt. Og her er debatten om, hvordan man skaber økonomisk råderum, central, mener forfatter og redaktør Nick Allentoft, DenOffentlige. 

Læs artiklen: Effektbaseret økonomistyring – Kunsten at bruge pengene rigtigt 

Følg os på nettet

Få nyt fra debatterne og aktiviteterne på OPS-Scenen på Folkemødet ved at følge #OPSfm18 og #samfundsdesign på Twitter, ligesom du løbende vil kunne finde opslag fra Folkemødet på SamfundsDesigns Facebook-side eller LinkedIn.

Efter Folkemødet afholder OPS-Scenens partnere den 24. september en konference på CBS. Ved konferencen fremlægges en hvidbog for offentlig-privat samarbejde som produkt og resultat af en dedikeret indsats før, under og efter Folkemødet 2018.

Læs artikel: OPS er en nødvendighed

Se video: Hvorfor er offentlig-privat samarbejde vigtig for fremtidens velfærd

Læs mere: Lad os sammen digitalisere det offentlige

Tilmeld dig nyhedsbrev: Alt det bedste fra SamfundsDesign