
Mariehjemmene bryder gerne digitale grænser for beboernes livskvalitet
Er der grænser for digitalisering på social- og sundhedsområdet? SamfundsDesign har spurgt direktør Bo Kristiansen, Fonden Mariehjemmene.
Er der grænser for digitalisering på social- og sundhedsområdet? SamfundsDesign har spurgt direktør Bo Kristiansen, Fonden Mariehjemmene.
Bo Kristiansen er direktør for Fonden Mariehjemmene.
Mariehjemmene har siden 1958 drevet og etableret boliger til særlige målgrupper.
I alle fondens hjem indgår navnet Marie.
Det ældste hjem, Bofællesskabet Rose Marie, er opkaldt efter Mariehjemmenes stifter Rose Marie Rørdam Holm.
De efterfølgende hjem er opkaldt efter hendes kvindelige familiemedlemmer og senere bestyrelsesmedlemmer eller forstandere.
Kontakt og følg Bo Kristiansen
Danmark er et af verdens førende lande inden for digitalisering.
Nogen vil påstå, at det allerede er blevet for gennemgribende, men vi er nok stadig kun i begyndelsen af en udvikling, der vil knopskyde i alle mulige retninger fremover. Der er mange muligheder for stor vækst af digitaliserede løsninger på social- og sundhedsområdet, når blockchain og internet of things først slår rigtigt igennem.
Vi er i Mariehjemmene ikke bange for fremtiden – eller for nye løsninger på vores kerneopgaver. Vi vil altid sætte beboeren først, før vi indfører nye digitale eller teknologiske tiltag.
Hvis der ikke kan forventes en forhøjet livskvalitet for beboeren – og helst også øget arbejdsglæde for medarbejderne, så er der ikke grund til at investere i ny, dyr teknologi.
Omvendt vil vi dog gerne prøve nye ting af, hvis vi kan se muligheder. Vi har ikke uden grund en værdi, der siger: ’Der er kort vej fra tanke til handling’.
Teknologi skal altså være menneskets tjener – og ikke omvendt. Vi har på de enkelte Mariehjem bl.a. afprøvet sensorer i voksenbleer, touch-screen-løsninger i beboernes boliger og mere automatiserede medicinbestillinger.
Det har været med til at skabe mere tid for medarbejderne sammen med beboerne – og har også effektiviseret arbejdsgangene. Det vil vi gerne have mere af, for det skaber mere tid til nærvær og ’varme hænder’.
Læs artikel: Whiteboardhelvede udskiftet med digital løsning
Vi tror, at der vil kunne opstå mange nye løsninger, når der kommer større sammenhæng mellem robot-teknologi og kunstig intelligens.
Med mere person-rettet viden om den enkelte beboers vaner, ønsker og adfærd i hverdagen, så bør de fremtidige teknologisk-digitale tilbud kunne tilpasse sig borgeren meget mere.
Der bør også udvikles mere indenfor kognitive hjælpemidler, hvor det vil kunne styrke den sociale interaktion og selvstændighed for fx mennesker med autisme.
Og kan der ikke laves mere legende og respektfulde apps, der vil kunne hjælpe mennesker med sindslidelse til at korrigere (selv)skadelig adfærd og tanker?
Eller hvad med spil på mobilen til støtte mod tvangstanker for mennesker med OCD – eller forebyggelse af fald for ældre?
Der må også kunne skabes mere egenstyrede hjælpemidler for mennesker, der ellers skal bruge meget tid på at besøge fysioterapeuter eller andre specialister i lange genoptræningsforløb.
Endelig er det tankevækkende, at ’klippekorts-ordningen’ på ældreområdet hyldes som et succesrigt fritvalgs-tilbud. Burde det ikke være en selvfølgelighed, at det enkelte menneske skal inddrages mest muligt i at bestemme over, hvad der skal ske hver dag i hendes/hans hverdag?
’Klippekortet’ er i dag en brugbar løsning i det bureaukratiske regime, som kommunerne kan administrere. Men er det nok for den enkelte borger med et par timers valgfrihed, når det kan passes ind i de forskellige leverandørers tidsskemaer? Burde der ikke skabes en digital løsning, der kunne åbne nye fællesskaber for aktiviteter og samvær i lokalsamfundet for den enkelte? Det vil vi i Mariehjemmene også gerne prøve at være med til.
Læs artikel: Hvilken velfærdsteknologi implementerer kommunerne?
Vi ved, at der i fremtiden vil være færre ’varme hænder’ pr. medborger på social- og sundhedsområdet i Danmark. Både fordi antallet af ældre stiger – og fordi der ikke vil komme større budgetter i kommunerne.
Derfor er ny teknologi og digitalisering den mest relevante, mulige løsning. Det skal ikke ses som en måde at spare på i de kommunale budgetter. Det skal derimod være med til at prioritere de ’varme hænders’ arbejdstid, så vi bliver endnu dygtigere til at sætte beboerens livskvalitet i centrum gennem mere inddragelse i beslutningerne om eget liv.
For når beboernes livskvalitet, inddragelse og medbestemmelse er i fokus, så er der ingen grænser for, hvor langt vi vil gå i Mariehjemmene.
Læs artikel: Digitalisering på velfærdsområdet: Husk altid på værdierne!
Læs mere: Digitalisering af hverdagens opgaver
Læs mere: Whitepaper: Bliv et af de effektive tilbud