
Viden om og erfaring med it og digitalisering kan være med til at styrke en kandidat, men det er ikke et absolut krav til den moderne kommunaldirektør, mener chefkonsulent Hans Nikolaisen, Muusmann. Foto: Getty Images
Man behøver ikke at være digitalt toptunet og med på det nyeste beat for at blive topchef i det offentlige. Til gengæld skal man være helt klar over de forskellige roller for en kommunaldirektør, som er vigtige i forbindelse med digitalisering, mener chefkonsulent i Muusmann.
Viden om og erfaring med it og digitalisering kan være med til at styrke en kandidat, men det er ikke et absolut krav til den moderne kommunaldirektør, mener chefkonsulent Hans Nikolaisen, Muusmann. Foto: Getty Images
Per Vinther er journalist og underviser i journalistik og medier i Danmark og den 3. verden.
Han skriver om it og alt vedrørende det offentlige som journalist på dknyt og Avisen Kommunen og som journalist og underviser hos KommunikerBedre.
Kontakt og følg Per Vinther
Chefkonsulent Hans Nikolaisen har med fem år som kommunaldirektør i Randers Kommune og 11 år som økonomichef i Aarhus Kommune en rigtig god ballast til at kunne rådgive kommunaldirektørerne og topledelserne i de danske kommuner.
Han er derfor særligt optaget af en fortsat udvikling af den offentlige styring i en tæt dialog mellem den politiske og den administrative ledelse.
Den digitale strateg
Hvad angår it og digitalisering, mener han, at der er tre forskellige platforme, eller roller, som er vigtige for en kommunaldirektør:
- Den overordnede digitale dagsorden handler om, hvor det offentlige, den fælles offentlige it-strategi, bevæger sig hen. Det er blandt andet digitaliseringsprojekter, der er kæmpestore, hvor staten og kommunerne og KL går sammen.
I Danmark har vi gjort en rigtig stor indsats her for at sikre, at det offentlige er kommet langt, og det er der kommunaldirektører, der engagerer sig meget i. Ikke alle 98, men der er en del, der er frontkæmpere i styregrupper m.m., hvor de kæmper for den digitale dagsorden, siger Hans Nikolaisen.
En topchef skal vise vejen
Den anden rolle er indadtil i organisationen i ens egen kommune, hvor man bliver målt på, hvad man gør for at understøtte it-projekter og arbejde med forandringsledelse.
- Det har mange facetter. Et element kan være, hvor aktivt man engagerer sig i de store udviklings- og implementeringsprojekter. Det er der nogle, der holder sig langt væk fra, og andre kaster sig ind i det. Hvordan bruger man det selv? Bruger man det aktivt, eller holder man sig fra det?
Som topchef er man med til at sende et signal hele vejen ned i organisationen, og som topchef er man nødt til at gå ind i det i en eller anden grad for at vise vejen, mener Hans Nikolaisen.
Han roser samtidig nogle af kommunaldirektørerne, fordi de engagerer sig i samfundsdebatten om digitalisering og dermed er med til at skubbe til en udvikling, der gør, at Danmark på mange måder er et ret digitalt foregangsland.
SoMe-kommunaldirektøren
Kommunaldirektørens tredje digitale rolle er et vigtigt område i rivende udvikling, nemlig de sociale medier.
- Det er for langt, langt de fleste kommunaldirektører rigtig, rigtig svært. Hvordan skal man begå sig, og hvordan skal man følge med? Det mest almindelige er Facebook – det er rigtig svært at være der som topchef, fordi man har nogle politikere, der sidder ved siden af. Du kan dårligt sige ret meget, kun høfligheder og almindeligheder. Du kan måske referere til DI's nye undersøgelse, der siger, at nu ligger kommune x sådan og kommune y sådan – men det er svært at sige noget med holdning, mener Hans Nikolaisen og indrømmer, at han som topleder selv var kejtet over for at bruge Facebook som et arbejdsredskab.
Andre medier – især LindedIn – har et mere fagligt sigte og er langt bedre egnede som arbejdsredskaber. Til gengæld kommer de ikke bredt ud til alle medarbejdere og borgere og virksomheder.
Han råder nye kommunaldirektører til fra starten at forberede sig på, at det helt sikkert er noget, direktøren skal snakke med sin borgmester om, og måske også med udvalgsformændene. Hvilket rum forventer de, at man har, og hvor aktive forventer de, at man er på Facebook? Man skal også fortælle om de klare dilemmaer, der er ved, at man går ind i det rum.
- Så får man rollerne og forventningerne afstemt på forhånd. Det vigtigste er at forholde sig til det. Jeg holdt mig væk fra en offentlig brug af Facebook i Randers, men snakkede med min borgmester om det. Det tror jeg er vigtigt, siger Hans Nikolaisen.
Digitalisering er én ingrediens blandt mange
Hans Nikolaisen har deltaget i diverse fora med chefer i staten, og de fleste er kejtede over for sociale medier.
- Jeg har mødt chefer, der er helt blanke over for det og ikke engang har en profil på hverken Facebook eller LinkedIn. I staten har man jo ligesom sagt, at ministrene godt kan få en Facebook-profil, og at man godt kan blive understøttet af administrationen ud fra den præmis, at profilen tilhører ministerembedet. Kommer der en ny minister i morgen, træder vedkommende ind og bliver betjent. Derimod er det en helt anden snak med en minister med en personlig Facebook-profil – så skal man selv finde ud af det, siger Hans Nikolaisen.
Ellers pointerer han, at det vigtigste for kommunaldirektørerne er at kunne se forandringer i det offentlige og i den enkelte kommune – at kunne skabe en agil organisation og kunne gennemføre sådanne forandringsprojekter. Det er enormt vigtigt.
- Nogle gør det ved at kaste sig ud i ledelsen og styringen af det, andre gør det ved også selv at supplere og bruge systemerne. Mange kommunaldirektører engagerer sig derfor i det første ben, og de gør det godt, siger han.
Han pointerer, at digitalisering er én ingrediens blandt mange andre:
- Viden om og erfaring med it og digitalisering kan være med til at styrke en kandidat, men det er ikke et absolut krav. Der er så mange andre ting i spil: betjening af det politiske niveau og de faglige og personlige egenskaber, man har, når det handler om at kunne betjene det politiske niveau på en sober og kvalificeret måde.
Samarbejde med erhvervslivet, samarbejde med medarbejderne, samskabelse med borgerne – ja, der er mange andre ting på dagsordenen. Det at have erfaring med ledelse og at kunne lede gennem andre samt de gode samarbejder i direktionen, hvor man udvikler ting sammen, står langt højere end digitalisering, fastslår Hans Nikolaisen.
Få værdiskabende artikler, værktøjer og inspiration til digitalisering af den offentlige sektor.