
Jeg tror, at et it-ministerium skaber flere udfordringer, end det potentielt løser, siger Venstres it-ordfører, Torsten Schack Pedersen. Foto: Steen Brogaard/Illustration Katrine Dyreborg Strauch
Her forklarer Venstres it-ordfører, Torsten Schack Pedersen, hvorfor et særligt it-ministerium er en dårlig idé.
Jeg tror, at et it-ministerium skaber flere udfordringer, end det potentielt løser, siger Venstres it-ordfører, Torsten Schack Pedersen. Foto: Steen Brogaard/Illustration Katrine Dyreborg Strauch
Cand.polit Torsten Schack Pedersen er IT-ordfører for partiet Venstre og medlem af Folketinget.
Kontakt og følg Torsten Schack Pedersen
Disruption, digitialisering og kunstig intelligens. De ord har ramt de flestes læber det seneste års tid.
Og det giver god mening: Vi står på tærsklen til noget stort – noget, der kræver tillid og regulering i lige mængder – i hvert fald hvis vi vil beholde det samfund, vi kender og holder af.
Derfor kan det også være fristende at tilslutte sig tanken om et særskilt it- og digitaliseringsministerium, som skal stå for det 'digitale Danmark'. Sikre, at lovgivningen er tilpas digital, når den skal gennemføres, og udstikke linjer for det politiske fokus. Men jeg tror, at et sådant ministerium skaber flere udfordringer, end det potentielt løser.
Jeg mener grundlæggende, at det er uforsvarligt, hvis vi isolerer digitaliseringen, drøftelser om teknologier og den digitale omstilling af eksisterende lovgivning i ét enkelt ministerium. Digitaliseringen vedrører os alle – og derfor er jeg modstander af et særskilt ministerium herfor.
Regeringen har i stedet indført et ekstra led i lovprocessen: Al lovgivning skal fra den 1. juli 2018 være digitaliseringsklar – og eventuelle implementeringskonsekvenser skal bemærkes side om side med de økonomiske konsekvenser.
Jeg tror på, at vi skal fortsætte ad den sti, som globaliseringen barslede med med internettet: Demokratisering. Jeg vil ikke være den, der øger afstanden mellem faglig ekspertise og selve lovgivningsinstansen.
Hvis der skal indføres en ny it-løsning i uddannelses- eller sundhedssektoren, vedrører den løsning og det stykke lovgivning selvfølgelig de respektive uddannelses- eller sundhedsordførere, ligesom de private sektorer og den offentlige sektor, som lovgivningen rammer, har et ansvar for at implementere den på forsvarlig vis, herunder nye teknologier og it-systemer.
Læs artikel: Mennesker – ikke maskiner – skal træffe afgørelserne
Det danske samfund er et tillidssamfund. Vi er grundlæggende teknologioptimister, og det er der en særlig grund til – vi tror på, at det offentliges håndtering af personfølsomme data sker forsvarligt. Danskernes brug af NemID er her et godt eksempel: 85 % er tilfredse eller meget tilfredse med løsningen. Vi bruger nøglekortet til alt – fra banken og e-Boks til A-kassen og forsikringen.
I mit daglige virke føler jeg mig ofte fanget mellem to stole. På den ene side vil jeg gerne prioritere min egen sikkerhed og sikre mig imod hackere, der vil aflure min adfærd – enten ved at sælge det til tredjeparter eller afpresse mig på pengepungen. På den anden side er det ganske komfortabelt, når både iPhone og computer synkroniserer med hinanden og tillige husker mine adgangskoder. Jeg låser min iPhone og iPad op med en hurtig fingerscanning, og jeg er i øvrigt betaget af, hvor let ansigtsgenkendelse kan gøre det hele.
Ja, globaliseringens muligheder udfolder en verden af effektivitet, der har skabt fremgang alle steder i verden og gør os rigere og langt mere oplyste end tidligere.
Verden er grundlæggende bedre i dag, end den var i går. Men når jeg begiver mig op på de helt høje nagler for at forsvare mit synspunkt, er det for at forklare, at teknologien fordrer af os mennesker, at vi udviser tillid. En tillid, som ikke er værd at gamble med, for det vil få store og langsigtede konsekvenser. Skal den nemme løsning så overgå den sikre?
Det spørgsmål er værd at stille sig selv. Ofte. Uanset om man er arbejdsgiver, lønmodtager, it- eller uddannelsesordfører.
For Venstre har det været et selvstændigt punkt på dagsordenen at prioritere og opruste på cybersikkerheden generelt. Vi har lagt strategier for digital vækst og for it-sikkerhed og nedsat en ekspertgruppe, der skulle fokusere på dataetik. Det er klart for enhver, at det offentlige altid må have forsvarligheden af datahåndtering for øje.
Sikkerhed og ansvarlighed skal gå i hånd i hånd hele vejen igennem og på tværs af alle sektorer, og det kommer det næppe til, hvis vi 'bare' vælger at isolere spørgsmål omkring fremtiden i et ministerium for sig.
Læs artikel: Folketinget går ikke op i digitalisering
Læs mere: Digitalisering er nøglen til borgernær sundhed
Læs artikel: Vi skylder borgerne digitalisering i verdensklasse