
Digitale økosystemer skal sikre, at leverandørerne gør, hvad de er bedst til – og lader andre gøre det samme. Foto: Colourbox
De store kernesystemers tid er ved at rinde ud til fordel for digitale økosystemer, hvor mange it-leverandører samarbejder om at skabe en sammenhængende løsning. Ideen er god, hvis man blot undgår faldgruberne, mener divisionsdirektør Johnny Iversen, EG Citizen Solutions.
Digitale økosystemer skal sikre, at leverandørerne gør, hvad de er bedst til – og lader andre gøre det samme. Foto: Colourbox
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Digitale økosystemer: Tanken om digitale økosystemer er langt fra ny, men med monopolbruddet vælger flere og flere kommuner at gå bort fra en strategi baseret på få store kernesystemer og over til en mere fleksibel it-struktur.
– Kommuner og regioner vil ikke længere finde sig i en løsning, der kan løse deres opgaver 80 %, hvis de med hjælp fra flere leverandører kan få løst deres opgaver 100 %, siger divisionsdirektør Johnny Iversen, EG.
Grundlæggende er et digitalt økosystem bygget op omkring en konsoliderende løsning, et kernesystem, der indeholder en række funktioner, som skal anvendes bredt af undersystemerne, fx persondata, sager og kalendere.
Rundt omkring denne centrale løsning kan mange forskellige leverandører byde ind med mindre systemer, der løser mere specifikke opgaver, fx et medicinmodul, en PPR-løsning osv.
På den måde slipper kommunen for at udskifte hele sit system for at få opdateret et områdes fagsystem. I stedet kan kommunen nøjes med at ændre kravene til leverandøren af det enkelte undersystem eller afsøge markedet for nye leverandører af fx et specialmodul til vagtplanlægning uden at sende hele løsningen i udbud.
Hele økosystemet bindes sammen af integrationer og udnyttelse af offentlige snitflader.
Kerneleverandøren eller kommunen står typisk for den grundlæggende funktionalitet, drift, integrationer og strategisk samarbejde, mens tredjepartsleverandører tilfører økosystemet den supplerende funktionalitet via diverse services, komponenter og snitflader.
Forudsætningerne for, at et økosystem hænger sammen, er, at der er styr på:
– Hvis en kommune vil opbygge sin it-platform som et økosystem, er det vigtigste dog at sikre sig det nødvendige aftalekompleks, mener Johnny Iversen.
Se videointerviewet med divisionsdirektør Johnny Iversen, EG, hvor han uddyber sit syn på digitale økosystemer.
Læs artikel: Kender du de fem ting, som big data ikke kan?
Læs artikel: Offentlig it: Markedet har stadig kun få leverandører
Læs mere: Lad os digitalisere det offentlige sammen