Etiske søgemaskiner i fremmarch

På langt de fleste arbejdspladser er Googles søgemaskine installeret som standardsøgemaskinen. Den ér også god, men Google registrerer og gemmer alt, hvad brugerne søger på og giver ikke neutrale men personaliserede søgeresultater. Der findes alternative private og mere neutrale søgemaskiner.

Dataetik_12_Colourbox

Har du symptomer, du har googlet? Forsøgt at få hoved og hale i, hvad Alternativet eller Liberal Alliance egentlig mener? Eller prøvet at opspore nogle artikler, du har læst i en avis om fx graviditet eller ISIS via en søgemaskine?

På langt de fleste arbejdspladser er Googles søgemaskine installeret som standardsøgemaskinen. Den ér også god, men Google registrerer og gemmer alt, hvad brugerne søger på og giver ikke neutrale men personaliserede søgeresultater. Der findes alternative private og mere neutrale søgemaskiner.

Har du symptomer, du har googlet? Forsøgt at få hoved og hale i, hvad Alternativet eller Liberal Alliance egentlig mener? Eller prøvet at opspore nogle artikler, du har læst i en avis om eksempelvis graviditet eller ISIS via en søgemaskine? Eller har du på din virksomheds vegne søgt på, hvad din konkurrent gør. Eller om der er nogen, der har søgt patent på det samme?

Hvis du bruger Google, som 9 ud af 10 europæere gør, så bliver alle dine søgninger gemt i årevis - måske endda i ti år. Prøv selv at logge ind på Google via din Gmail og tjek det her . Det er ifølge privacy-eksperter ikke kun ulovligt, for hvad er formålet med at gemme de data så længe? Det er også uetisk, for de færreste har indsigt i og forstår, hvad deres data kan bruges og misbruges til.

Når du ikke bruger en privat søgemaskine, men Bing, Yahoo eller Google, der gemmer dine søgninger, kan du heller ikke vide dig sikker på, om dine søgninger ikke bliver opsnappet af tredjeparter. De data og skal kapitalisere mest muligt på data. Derfor er det en god ide at bruge private søgemaskiner, når du søger på følsomme emner hvadenten det er privat eller forretningsmæssigt.

Der findes alternative søgemaskiner. Søgemaskiner, der forsøger sig med en anden forretningsmodel end at samle data ind om individer for at sælge målrettet adgang til dem. Nogle prøver at leve af annoncering, hvor de målretter budskaber efter de emner, man søger på uden at kende individet. Andre forsøger at tjene penge på relaterede betalingsprodukter og giver således adgang til at søge gratis på deres søgemaskine.

Den fransk-tyske søgemaskine Qwant er en af dem. Den sælger reklamer baseret på søgeord. Qwant bygger ikke personlige profiler op på deres brugere og lagrer dem.  Søgninger anonymiseres, og reklamer bliver kun vist i forbindelse med de enkelte søgeord, der er blevet tastet ind. Det var også det, Google gjorde i begyndelsen, indtil Google fandt ud af, at der var mange flere penge i at indsamle detaljerede data om hver eneste bruger til målrettede/personaliserede reklamer. I begyndelsen af 2015 lancerede Qwant den børnevenlige søgemaskine QwantJunior.

En anden privat søgemaskine er den nye danske søgemaskine, Findx. Den er stadig i beta og vil til at begynde med være gratis tilgængelig. Den baserer sig på canadiske Privacy by Design principper, transparens i open source koden og andre privacy-fokuserede produkter som Open Street Map. Den forsøger ligesom den amerikanske private søgemaskine DuckDuckGo og Qwant at tjene penge på kontekstbaseret reklame.

En fjerde alternativ søgemaskine er Startpage fra Holland. På grund af en licens-aftale med Google kan Startpage trække data fra Googles søgeindeks og vise resultater fra Google, men Startpage har udviklet et filter, så ens søgehistorik hverken bliver gemt af Google eller Startpage. Og hvordan kan man så stole på det? Det kan man bl.a. fordi Startpage har valgt at lade sig certificere af en uafhængig tredjepart, det tyske privacy-mærke Europrise 

 Så i stedet for at bruge Google, kan brugere og virksomheder altså vælge nogle alternativer uden, at nogen kigger dem over skulderen, gemmer deres søgninger og beriger søgningerne med andre data for at tegne detaljerede profiler af individer, som de kan sælge adgang til.

Værktøjer
En dataetisk virksomhed kunne præ-installere en ikke-trackende søgemaskine som Startpage, Duckduckgo, Qwant eller Findx, når den sidste ikke er i beta mere.

Hvis man insisterer på at bruge Google, kan man undgå at logge på (fx via Gmail) i samme browser og installerer TrackMeNot (kræver Firefox), så ens søgninger bliver druknet i en masse andre spøgelsessøgninger.