
Ind.ie vil gerne give internetbrugere fuld anonymitet, men det skal ikke være på bekostning af brugervenlighed og smukt design.
Designerne Aral Balkan og Laura Kalbag arbejder på at udvikle brugervenlige tjenester med privacy og brugerstyret datakontrol indlejret fra begyndelsen. Deres mission er at skabe privacy tech til almindelige mennesker.
Ind.ie vil gerne give internetbrugere fuld anonymitet, men det skal ikke være på bekostning af brugervenlighed og smukt design.
Gry Hasselbalch, dataetisk rådgiver
Medstifter af tænkhandletanken Dataethics.eu.
Medforfatter til bogen Dataetik - den nye konkurrencefordel (2016). Har forfattet artikler, undersøgelser og rapporter om udfordringer og etik i big data samfundet, f.eks. Forbrugerrådets 2016 rapport Digital Tryghed.
Hun arbejder med global internetpolitik, dataetik og menneskerettigheder - tidligere gennem 10 år i Medierådet og EU netværket Insafe – i dag bl.a. som etikekspert på EU Kommissionen's Horizon2020 program og Forskningsråd (ERC) samt IEEEs AI og Etik initativer.
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/gryhasselbalch
Twitter: @mediamocracy
Hjemmeside: www.gryhasselbalch.com
Pernille Tranberg, dataetisk rådgiver
Medstifter af tænkhandletanken Dataethics.eu
Medforfatter af bogen Dataetik - den nye konkurrencefordel (2016), Fake It (2012) og andre. Tidligere journalist på Politiken, chefredaktør på Tænk og rådgiver i Berlingske Media. I dag holder hun foredrag om datatidsalderen og digitalt selvforsvar for individer og om dataetik for virksomheder, som hun også rådgiver i at håndtere data på en ansvarlig måde.
Hun brænder for, at Norden - og Europa - ændrer den digitale infrastruktur, hvor det er mennesket i centrum og i kontrol over egne data.
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/pernilletranberg/
Twitter: @PernilleT
Hjemmeside: dataethicsconsulting.com
dataethicsconsulting.com
Kontakt og følg Gry Hasselbalch og Pernille Tranberg
Designerne Aral Balkan og Laura Kalbag arbejder på at udvikle brugervenlige tjenester med privacy og brugerstyret datakontrol indlejret fra begyndelsen. Deres mission er at skabe privacy tech til almindelige mennesker, og de har præsenteret flere ideer til tjenester, fx en privacysmartphone Indie Phone, og Heartbeat, en peer-to-peer social netværksklient til Mac og senest cookie-blokeringsværktøjet Better.
Deres Ethical Design Manifesto kortlægger de etiske udviklingsprocesser, der ligger til grund for deres vision om at skabe en ny genre af teknologier.
“Det handler om at skabe en ny topologi af teknologier, der tager udgangspunkt i, at brugerne ejer deres egne data”, siger Aral Balkan, grundlægger af Ind.ie.
"Grunden, til at man oplever netop den type løsninger som besværlige at designe og udvikle, er, at man skal vænne sig til at tænke anderledes, når man innoverer. Helt konkret handler det om, at alt bliver lagret på brugerens egen enhed i stedet for i en sky, som brugeren ikke selv har kontrol over, da den ejes af andre end en selv".
Aral Balkan er kendt for sin meget direkte kritik af Facebook og Google, der -som han siger,- ser mennesker som produkter:
"Vi er ikke imod innovation – faktisk det modsatte. Vi er imod en bestemt forretningsmodel, der behandler mennesker som råt materiale", siger han.
Bekvemmelighed et must
Ind.ie vil gerne give internetbrugere fuld anonymitet, men det skal ikke være på bekostning af brugervenlighed og smukt design. Tjenester, der anonymiserer og sikrer vores kommunikation mod overvågning, har været en integreret del af internettets udviklingshistorie. Men mens de gængse privatlivsbeskyttende, anonymiserings-teknologier indtil for blot et par år siden primært var noget for tech-nørden eller aktivisten, så fokuserer de nyere privacy-produkter, som dem Ind.ie udvikler, på brugervenlighed.
Det bygger på anerkendelsen af, at selv om de fleste gerne vil have og har brug for privacy, så er vi også for bekvemmelige til at gøre noget ekstra for det. Undersøgelser viser, at hvis en internetbruger bliver stillet over for valget mellem to tjenester, der er lige brugervenlige, men hvor den ene af dem tilbyder større privatlivsbeskyttelse og kontrol, så vælger han eller hun den sidste. Convenience – bekvemmelighed – er internetbrugerens mantra, og alle har ikke tekniske kompetencer. Skal man skabe privacy for folket, må privatlivsbeskyttelse og kontrol derfor være nemt og brugervenligt.
Privacy by Design finansiering
De virksomheder, som arbejder med privacy by design og anonymisering italesætter deres forretningsværdier omkring privacy, og de tager ofte direkte afstand fra den datadrevne forretningsmodel som f.eks. Facebook og Google baserer deres profit på, nemlig andre menneskers persondata.
Det betyder, at de har måtte tænke nyt i forhold til, hvordan de skaber profit i virksomheden, og derfor er tjenesterne ofte ikke er ‘gratis’ - for man betaler ikke med sine data. Hvis de er, bliver de finansieret f.eks. af premium ydelser, frivillige donationer, indtægter fra andre produkter eller indskud fra offentlige eller private fonde. Nogle virksomheder bliver også finansieret via crowdfunding kampagner.
Privacy by Design
Privacy by Design handler om at indlejre privacy, databeskyttelse- og minimering fra begyndelsen i designet af et produkt eller en tjeneste fremfor først at tilføje det på et senere stadie.
Privacy by Design (PbD) principperne blev udviklet i 1990'erne af Ann Cavoukian, tidligere direktør for datatilsynet i Canada.
I EU's nye databeskyttelsesregulering fremhæves PbD (Data protection by design and default) i artikel 25 , som samtidig kortlægger en række principper, der overordnet har til formål at sikre, at offentlige og private databehandlere iværksætter tekniske og organisatoriske foranstaltninger, der sikrer minimal og kun nødvendig behandling af personoplysninger.