Dansk datahandler vil sælge dine private data

Diskussionen har længe handlet om at beskytte sine data bedst muligt. Men nu melder et nyt firma, CIMA Technologies, sig på banen med et nyt budskab: Lad os sammen tjene guld på dine private data!

Datahandler Mogens Nørgaard

- Når dataforhandleren har videresolgt borgerens data, tages et lille servicegebyr og resten af pengene går direkte til borgeren – det er super nemt, forklarer Mogens Nørgaard, der med CIMA Technologies, er klar til at blive den første datahandler i Danmark. Foto: CIMA Technologies

Ideen bag datahandler-virksomheden CIMA Technologies er at sælge personlige data i anonymiseret form til fx forskere, myndigheder og virksomheder, der skriger på at opkøbe personlige data.

- EU estimerer, at værdien af folks private data ligger på omkring 100 milliarder euro - en gennemsnitseuropæer kan altså tjene op mod 1.000 euro om året, på at sælge sine data, fortæller Taavi Kotka, som er tidligere CIO for IT-nationen Estland.

Taavi Kotka arbejder tæt sammen med EU-vicepræsident Andrus Ansip fra det digitale marked for få salget af rådata til at flyve i EU. Arbejdet går ud på, at EU-borgere skal kunne sælge deres personlige data i anonymiseret form til virksomheders forskningsafdelinger, der efterspørger data inden for eksempelvis sundhed, forbrug og trafikadfærd.

- Det er klart, at hvis du har specielle sygdomme eller en særlig adfærd, kan man tjene endnu flere penge, da sjældne data til ekstremt nødvendige løsninger er særligt efterspurgte,” siger Taavi Kotka, som anslår, at hver femte europæer er villig til at sælge deres data i anonymiseret form.
Mogens Nørgaard, der er CEO/CDO for IT-virksomheden CIMA Technologies, der har indgået et tæt samarbejde med Taavi Kotka, ser ingen fare i handlen med private data:

- Allerede i dag, genererer vi alle sammen bunkevis af data, når vi bevæger os i trafikken, bliver syge eller køber varer. Men borgerne har ikke altid kontrol over disse rå data - det kan de få og tilmed indløse deres personlige guldmine til kontanter, siger Mogens Nørgaard, CEO/CDO for IT-virksomheden CIMA Technologies, der har indgået et tæt samarbejde med Taavi Kotka.

Mogens Nørgaard ser frem til at gøre data til guld for borgerne – og lidt for sig selv:

- Når dataforhandleren har videresolgt borgerens data, tages et lille servicegebyr og resten af pengene går direkte til borgeren – det er super nemt, forklarer Mogens Nørgaard, der med CIMA Technologies, er klar til at blive den første datahandler i Danmark.