Cloud: Sådan får du dine data med dig

Cloudcomputing er for alvor blevet populær, og bruges i dag i stor stil af offentlige og private virksomheder og privatpersoner. For skyen, the cloud, giver brugerne adgang til deres data, uanset hvor de befinder sig - bare de er på nettet.

Cloud-cloudcomputing-skyen

Ideen med de centraliserede skytjenester er, at man skal kunne tilgå sine it-services, så som softwareprogrammer og andet via internettet uanset hvor man befinder sig, så længe man har adgang til internettet. Foto: Getty Images

Cloud: Cloudcomputing - også bedre kendt som "skyen" - er et udtryk, der beskriver det sted, hvor dine dokumenter, filer, billeder, musik m.m. ligger, hvis du ikke gemmer dem på din egen PC eller en server på din arbejdsplads.

Skyen betyder nemlig, at dine data kan ligge på datacentre mange steder i verden. Fordelen cloudcomputing er, at du har adgang til dine data, uanset hvor du er, og uanset om du bruger en pc eller smartphone. Bare du har adgang til internettet.

Begrebet cloudcomputing bruges også som fællesnævner for andre begreber så som SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) og IaaS (Infrastructure as a Service).

En teknologisk revolution

Den amerikanske it-ekspert Nicholas Carr, beskriver i sin bog "The big switch", at tendensen, cloudcomputing, kan sidestilles med skiftet for snart 100 år siden, da fabrikkerne gik fra at få deres energi ved hjælp af vandhjul og damp til at få leveret deres energi fra store centrale elselskaber.

Ideen med de centraliserede skytjenester er, at man skal kunne tilgå sine it-services, så som softwareprogrammer og andet via internettet uanset hvor man befinder sig, så længe man har adgang til internettet.

Et klassisk eksempel på cloudcomputing er din Google-konto, Facebook eller Microsoft 365. Alle filer, samtaler og hele it-systemer ligger et sted i skyen, og man kan derfor tilgå dem, hvor end man er i verden.

Det betyder dog ikke, at data blot flyver rundt i en sky, idet data lagres på store serverer i enorme datacentre verden over.

Læs om EGs datacenter

Cloudcomputing medfører, at flere og flere virksomheder nu "opbevarer" deres data eller it-systemer i skyen , fx deres økonomisystem (ERP) eller salgssystem (CRM). For virksomhederne betyder det, at de ikke længere skal drive eget datacenter og vedligeholde lagringssystemer. Samtidig opgiver virksomhederne også deres egenkontrol og bliver derfor mere afhængige af de leverandører, som de samarbejder med. 

Licens og uendelig plads

Fordelen ved at bruge cloudcomputing eller "skytjenester" er, at adgangen er fleksibel og foregår gennem licensaftaler, som fornyes årligt.

Derudover betyder det også, at kunden kan spare mange penge på dyre investeringer i den hardware, som skal lagre og drifte disse services.

Grunden til besparelsen er, at man ved brug af disse cloud-serverer altid kan skalere den nødvendige kapacitet, så det passer den mængde af plads man har brug for, i stedet for som før, hvor man hele tiden selv skulle købe nyt og større hardware.   

Men er skyen sikker?

Databehandlingen foregår i generiske datacentre og oftest gennem en ekstern leverandør udenfor virksomhedens egne fire vægge. 

Det udgør  selvfølgelig en mindre sikkerhedsrisiko, hvis man som virksomhed ikke tager de nødvendige forholdsregler og gør  brug af en række sikkerhedsforanstaltninger så som sikkerhedssystem, kryptering, passwords mm.

Sikkerheden i skyen bekymrer i hvert fald efterretningstjenester i hele Europa.

For at minimere sikkerhedsrisikoen arbejder man fra europæisk side blandt andet på  at oprette en server, som kun er til brug for og kan tilgås fra, europæiske lande,. Formålet er at undgå, at fremmede sikkerhedstjenester kan få adgang til følsomme oplysninger.

Hidtil har man blandt andet gjort brug af en amerikansk server, men efter nyheden om at den amerikanske sikkerhedstjeneste kunne tilgå følsomme oplysninger på denne server, har man arbejdet på at få oprettet en europæisk datacentral. 

Endnu en fordel ved at have en europæisk datacentral er, at man også kan have en standardiseret lovgivning på området så at der kun er én fælles europæisk lovgivning at holde styr på.  

Men på trods af, at store cloudplatforme som Amazone Web Services, Microsoft Azure og Google Cloud vinder indpas hos stadig flere privatpersoner og virksomheder verden over, var det i 2016 stadig kun omkring 10-12% af al data i verden, der på daværende tidspunkt blev sendt i skyen.