Patienter med hjertesvigt guides digitalt til større tryghed

Bedre digital dialog mellem patient, sygehus og kommune skal gøre patienter med hjertesvigt mere trygge.

Hjerteportalen

Som hjertepatient kan man derfor med et personligt log-in gå ind på sin egen side på portalen og dagligt følge med i forskellige tal om sin fysiske tilstand.

Bedre digital dialog mellem patient, sygehus og kommune skal gøre patienter med hjertesvigt mere trygge.

Dialogen mellem parterne skal ske på www.hjerteportalen.dk, der er en del af projekt Future Patient, et tele-rehabiliteringsprojekt målrettet borgere med hjertesvigt.

Det der kendetegner borgere med hjertesvigt er,  at de har en kronisk og fremadskridende sygdom. Hjertet fungerer ikke optimalt, fordi pumpefunktionen er nedsat. De har typisk  symptomer som hævede ben, træthed, åndenød, som forværres hurtigt og dermed kan være årsag til en høj grad af genindlæggelser. 

Formål med it-projektet
Formålet med forsøget er at undersøge, om:

  • Patienter med hjertesvigt bliver bedre til at mestre egen sygdom ved hjælp af ny teknologi
  • Data fra udstyr til måling af blodtryk, puls, vægt, skridt, søvn, vejrtrækning samt spørgsmål om udvikling af symptomer og om psykisk velbefindende kan være med til at forudsige forværring af symptomer og genindlæggelser hos patienter med hjertesvigt
  • Patienter med hjertesvigt gennem telerehabilitering oplever en mere individuel tilrettelagt rehabilitering og større sammenhæng mellem udskrivelse og rehabilitering med brug af ny teknologi
  • Patienter med hjertesvigt øger deres daglige fysiske aktivitet med brug af digital skridttæller
  • Øget indsigt i egne data til håndtering af egen sygdom øger livskvaliteten for patienter med hjertesvigt

Som hjertepatient kan man derfor med et personligt log-in gå ind på sin egen side på portalen og dagligt følge med i forskellige tal om sin fysiske tilstand. Man kan eksempelvis se de antal skridt, man har gået, vurdere sin søvn, se tal for blodtryk og puls og få et indblik i udvikling af symptomer.

Skaber tryghed
En af de første forsøgsdeltagere i projektet er den 44-årige Tina Hede Møller:

"At se de her tal, det er en tryghed for mig. For så ved jeg, at det skal jeg ikke bekymre mig om. Jeg har brugt meget mental energi på, om alt nu er, som det skal være. Det her redskab har fjernet en del af den bekymring. Og det er rart og trygt".

Indsigt og motivation
Leder af forskningsprojektet, Future Patient er lektor Birthe Dinesen, Aalborg Universitet:

"Jeg er overbevist om, at vi ser en markant bedre livskvalitet for den enkelte patient, hvis vi tænker i mere individuelt tilrettelagt rehabilitering, som denne løsning tilbyder. Med det her projekt giver vi både patienten mere indsigt, men det skulle også gerne motivere dem til at lære om egen sygdom og tage handling.

Det bliver spændende at følge den del af projektet, når vi kommer længere hen i forsøgsperioden", udtaler

Birthe Dinesen.

Læs mere på Aalborg Universitets hjemmeside