
Selvom Danmark er verdens bedste til offentlig digitalisering, er der plads til forbedring, mener regeringen, der lover intet mindre end digital service i verdensklasse. Illustration: Getty Images
Se de 8 vigtigste initiativer.
Selvom Danmark er verdens bedste til offentlig digitalisering, er der plads til forbedring, mener regeringen, der lover intet mindre end digital service i verdensklasse. Illustration: Getty Images
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Regeringen hæver nu ambitionerne for digitaliseringen af den offentlige sektor. Danmark ligger ellers solidt i feltet ifølge FN, der i år udråbte digitaliseringen af den offentlige sektor som verdens bedste.
Selvom Danmark er verdens bedste til offentlig digitalisering, er der plads til forbedring, mener regeringen, der lover intet mindre end digital service i verdensklasse.
Med det nye reformspor, der har fået navnet "Digital service i verdensklasse" ønsker regeringen at skabe en mere sammenhængende offentlig sektor, som sætter borgeren i centrum for den offentlige velfærd.
Og her spiller digitaliseringen en helt central rolle, mener regeringen.
– Vi foreslår en række indsatsområder og initiativer, som skal give borgere og virksomheder en mere tidssvarende og sammenhængende digital service.
Med initiativerne ønsker regeringen at binde den offentlige service bedre sammen, så borgernes og virksomhedernes digitale møde med den offentlige sektor bliver lettere og mere overskuelig, hedder det i en udtalelse fra innovationsminister Sophie Løhde.
Regeringens oplæg indeholder 22 initiativer, hvoraf man selv fremhæver følgende som de vigtigste:
Med 22 initiativer skal reformsporet være med til at sikre, at danskerne i fremtiden møder en tidssvarende og sammenhængende offentlig sektor.
Følgende initiativer er blandt de mest centrale:
Læs artikel: Behov for større agilitet i samarbejde
Samtidig skal reformen være med til at øge danskernes tillid til offentlige myndigheders håndtering og brug af persondata.
– Og det er nødvendigt, hvis vi som samfund i endnu større grad skal drage fordel af digitaliseringen i den offentlige sektor de kommende år, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille:
– Danmark skal ikke blot levere digital service i verdensklasse. Regeringen ønsker, at befolkningens tillid til det offentliges håndtering af data også er i verdensklasse. Teknologiske landvindinger giver nye muligheder. Men vi må ikke i vores iver efter digitalisering sætte borgernes tillid over styr. Det er derfor vigtigt, at arbejdet med digitalisering sker inden for klare rammer – og med respekt for borgernes retssikkerhed og privatliv, udtaler økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Læs artikel: Offentlige data er ofte ubrugelige
Samlet set skal det nye regeringstiltag booste digitaliseringen af den offentlige sektor.
– Vi er i Danmark rigtig gode til at bruge digitale løsninger i den offentlige sektor. Men vi skal hæve vores ambitioner på det digitale område og blive ved med at udvikle os, så vi også i fremtiden er blandt de allerbedste lande i verden til digitalisering. Derfor tager vi nu det næste store skridt, udtaler innovationsminister Sophie Løhde.
Læs mere: Se vores tema om effektivisering af den offentlige sektor
Læs mere: Digital service i verdensklasse