Digitalisering er byrøddernes syretest

Godt 2.500 nye og gamle byrådsmedlemmer står efter Kommunalvalget i november 2017 med ansvaret for kommunernes drift, og dermed også for kommunernes digitalisering. Og de bliver dermed ansvarlige for at gennemføre den nødvendige digitaliseringsstrategi med risiko for at miste borgernes opbakning, hvis det går galt, mener redaktør Flemming Kjærsdam.

Syretest

Udskiftningen af de gamle legacy-systemer, digitalisering og udflytningen af systemer fra centraladministrationen til decentrale institutioner er en syretest for den digitale kommunes byrådsmedlemmer. Foto: Colourbox

Digitalisering: Selv om mange beslutninger om kommunens digitalisering er truffet af kolleger før dem, står de valgte kommunalbestyrelsesmedlemmer med et gigantisk ansvar for realisere den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi om en digital kommune, der skal skabe et stærkere og mere trygt digitalt samfund.

For mange trends og konkrete digitaliseringsopgaver rammer kommunerne lige nu, mener, Flemming Kjærsdam, redaktør for kommunernes it-magasin, Kit-magasinet. 

For eksempel vil udskiftningen af de gamle legacy-systemer i forbindelse med monopolbruddet og udflytningen af systemer fra centraladministrationen til de decentrale institutioner sætte kommunerne på en alvorlig prøve i de kommende år.

- Bagbutikken skal digitaliseres nu, og det bliver en syretest for kommunerne. Hvis udflytningen af systemer ikke kommer til at virke i selvbetjeningsløsninger m.m., kommer kommunerne bagud, og de risikerer at blive valgt fra af borgerne, mener han.

SamfundsDesign har i denne video bedt redaktør Flemming Kjærsdam uddybe, hvad det er for en udfordring de nye – og gamle – byrådsmedlemmer står over for.