Tabte tålmodigheden: Udviklede digital astmadagbog som app

Den 18-årige Adam Hansen mistede tålmodigheden med systemet, da han skulle skrive papirdagbog i forbindelse med en udredning for astma. Så han satte sig for at lave en digital astmadagbog som app. Målet er at gøre livet lettere for alle astmapatienter. Nu er han næsten klar med release af Version 1.

Adam Hansen

- At passe skolen og have en virksomhed ved siden af kan til tider være svært, når der løbende er lektier og afleveringer, så det har været ekstremt udfordrende at finde plads til udviklingsarbejdet, forklarer 18-årige Adam Hansen, der står bag appen Astma Dagbog.

Borgerdrevet udvikling: Astma Dagbog er en app, hvor patienten selv let kan registrere sine Peak Flow-målinger, astmasymptomer og astmamedicin. Når overvågningsperioden er slut, kan patienten dele sin dagbog med lægen, der kan stille sin diagnose på baggrund af dagbogen, hvor alle data automatisk er omregnet til relevante astmanøgletal.

Det lyder enkelt, og det er også meningen. For bag den udviklede app står Adam Hansen, som selv er astmapatient.

I 2016/17 var han igennem et langt udredningsforløb for at få afklaret, om årsagen til hans åndedrætsbesvær var astma.

Igennem hele forløbet irriterede det Adam, at det var en gammeldags dagbog, ført på papir med blyant, der dannede grundlaget for, at lægen kunne stille en diagnose og lave et planlægningsforløb.

Når dagbogen var udfyldt, skulle den desuden en langsommelig tur med PostNord til lægen, og det fik i sidste ende den dengang kun 18-årige Adam Hansen til at miste tålmodigheden. 

- At udfylde skemaet med data til lægen var jo ikke så svært i sig selv. Men det var tidskrævende og irriterende at skulle gøre dagligt, forklarer Adam:

- Hver dag i 14 dage skulle jeg både morgen og aften notere Peak Flow-målinger på et papirskema. Efter at jeg fik udleveret skemaet, havde jeg ingen konsultationstid og måtte derfor køre på posthuset, betale otte kr. og vente i ekstremt lang tid, før jeg fik en tid til konsultation. Jeg vil tro, at hele forløbet, der skulle afklare, om jeg havde astma, tog mellem 9 og 12 måneder fra første gang, jeg var ved lægen.

Udviklede astmadagbog som app
Adam Hansen satte sig derfor ganske enkelt for at ændre behandlingspraksis ved at udvikle en digital astmadagbog som app, der kunne gøre hele dagbogsprocessen meget nemmere for samtlige astmatikere i Danmark.

Ud over at give lægen de nødvendige målinger til at stille en diagnose giver den digitale astmadagbog også astmapatienten mulighed for at følge med i sin egen sygdom i form af et dashboard, der viser Peak Flow-niveau i forskellige zoner (rød, gul og grøn), gennemsnitlige Peak Flow i forhold til normalværdien, daglige variationstal og niveau, symptomstatus og
-alvorlighed samt performance ved medicinindtagning.

For at gøre det let for patienten at føre dagbog er løsningen gjort så enkel som muligt og minder fx borgeren om, hvornår man skal registrere sine værdier, og hvornår dagbogen skal sendes til lægen, ligesom den særlige app også kan minde om, hvornår man skal indtage sin astmamedicin.

- Det har været en udfordrende proces at udvikle applikationen, fordi jeg ikke har erfaring med programmering, forklarer Adam Hansen, der måtte søge hjælp hos andre for at gøre sin Astma Dagbog til virkelighed: 

- Heldigvis fik jeg en masse hjælp til udviklingen fra dygtige programmører, og LSI, Life Science Innovation, har hjulpet mig igennem selve processen med udviklingen og test af applikationen, der tog adskillige måneder og gav masser af arbejde.

Hvad har været de største udfordringer undervejs?

- Udviklingen af selve applikationen tog længere tid end forventet og var nok den sværeste del af processen, fordi der var så mange detaljer, som skulle implementeres i applikationen.

For mig personligt har det sværeste været at komme ind i denne branche. Jeg går på andet år i gymnasiet og har slet ikke den viden, som en færdiguddannet har. Men for mig skal det være nu og ikke om to år, for om to år kan det være, at det er for sent.

Jeg har lært fantastisk meget af projektet, men det har også været meget uoverskueligt, for der er dæleme meget, man skal lære!

Gymnasielev og direktør
Adam Hansen har passet sin gymnasieuddannelse hele vejen, men været nødt til at droppe tanken om et fritidsjob for at hellige sig arbejdet med appen Astma Dagbog.

- At passe skolen og have en virksomhed ved siden af kan til tider være svært, når der løbende er lektier og afleveringer, så det har været ekstremt udfordrende at finde plads til udviklingsarbejdet. Prioritering har heldigvis hjulpet mig til, hvor jeg er med skolen og virksomheden nu.

Du har selv haft er personligt drive til at udvikle Astma Dagbog, men hvor svært har det været at få læger og patienter til at gribe ideen? 

- Især med hensyn til patienterne har det været relativt let at få dem med på vognen. De fleste synes, at det er en rigtig god idé at erstatte den nuværende "papir og blyant"-metode med en digital version.

Til gengæld har det været svært at få sygehusene med, fordi de siger, at de selv har "noget i den stil" kørende internt i Norden. 

Hvad tror du, det betyder for henholdsvis patienter og lægen, hvis kommunikationen forenkles?

- Min teori er, at det vil hjælpe den danske befolkning, hvis de har en hyppigere kontakt med lægen og får svar på deres spørgsmål. Det vil skabe større tryghed hos den enkelte. Faktisk er jeg overbevist om, at en tættere dialog, fx gennem facetiming med lægen, er det nye! Hvis det kunne blive implementeret i min applikation, ville det være fantastisk. Jeg tror, at det at kunne facetime med sin læge, så man ikke behøver at rejse sig fra sofaen, bliver det nye store hit, mener manden bag Astma Dagbog, Adam Hansen. 

Læs mere om Astma Dagbog.