
De fleste af de apps, der er udviklet på socialområdet, er muliggjort gennem projektpenge, og kan ikke udnyttes kommercielt
Næsten alle danskere har adgang til en tablet eller smartphone, og derfor vokser anvendelsesmulighederne for særlige apps målrettet borgere med funktionsevnenedsættelse. Men der mangler i høj grad viden på området.
De fleste af de apps, der er udviklet på socialområdet, er muliggjort gennem projektpenge, og kan ikke udnyttes kommercielt
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
I takt med, at næsten alle danskere har adgang til en tablet eller smartphone, vokser anvendelsesmulighederne for særlige apps målrettet borgere med funktionsevnenedsættelse.
Men der mangler i høj grad viden på området, mener næstformanden i Landsforeningen LEV, Ib Poulsen.
"Der findes i dag ikke en samlet, opdateret oversigt, og der mangler i høj grad test og undersøgelser af, om tingene kan bruges. Ikke mindst mere viden om, hvad behovet reelt er, og apps udviklet til målgruppen," mener Ib Poulsen:
"Målgruppens intellektuelle niveau er meget forskelligt, så den enkelte målgruppe er lille. Der findes ingen effektmålinger på området, hvilket er en mangel, lige som der heller ikke er pædagogiske metoder, der kan sikre opbygningen eller udviklingen af det udviklingshæmmede menneskes evne til at bruge app og andre teknologiske hjælpemidler", siger Ib Poulsen.
Ældre app-samling
I 2013 udarbejdede Digitaliseringsstyrelsen en oversigt over APPs med særligt anvendelsespotentiale for mennesker med handicap. Oversigten, "Kompenserende APPs til mennesker med handicap", er opdelt i forhold til de forskellige handicaps med forslag til anvendelse. De enkelte APPs bliver i oversigten kort beskrevet samt gennemgået efter platform, målgruppe, undermålgruppe, aldersgruppe, sværhedsgrad, netværkskrav og pris.
Men oversigten er aldrig blevet opdateret og fuldmægtig Peter Houmann, Digitaliseringsstyrelsen, oplyser, at der ikke er aktuelle planer om at opdatere oversigten.
Mere viden og flere test, tak
Næstformanden i LEV, Ib Poulsen, efterlyser derfor mere viden og flere test på området.
Kan apps gavne fx dine medlemmer
Ja, de kan bruges, hvis de er tilrettet og opbygget med henblik på målgruppen.
Hvor udbredt er brugen af apps fx inden for det specialiserede socialområde?
Det er mit indtryk at APP kun er udbredt i et lille omfang til mennesker med udviklingshæmning, når man ser bort fra spil og i et vist omfang let tilgængelige sociale medier som Facebook og Instagram.
Hvad kan mener du generelt om kvaliteten og anvendeligheden af de tilbudte apps?
Det nuværende udbud er ikke ret anvendelig for det enkelte handicappede menneske fordi der i mange situationer skal tænkes abstrakt for at kunne forstå og bruge dem. Enkelte app, der er opbygget omkring billeder og enkelte animationer kan bruges, f.eks. i forbindelse med indkøbslister og opskrifter. De fleste af de apps, der er udviklet på området, er muliggjort gennem projektpenge, og kan ikke udnyttes kommercielt. Så opdateringer mangler, og de bliver hurtigt forældet, siger Ib Poulsen, næstformand for Landsforeningen LEV.