Virtuelle Assistenter overtager flere og flere opgaver

Virtuelle assistenter (VA) kan både være fast- eller løstansatte deltidsarbejdere eller anvancerede softwarerobotter, der sørger for, at borgeren eller kunden får de svar og de informationer, som de har brug for – her og nu.

Virtuelle Assistenter

Virtuelle Assistenter kan være mennesker af kød og blod, men de digitale udgaver vinder hurtigt indpas. Foto: Colourbox.

Virtuelle Assistenter: Virtuelle Assistenter i den menneskelige form er en person der varetager supportfunktioner for virksomheder, men som rent fysisk sidder placeret væk fra selve virksomheden. I princippet kan en Virtuel Assistent dog lige så godt være en sagsbehandler, der løser opgaver for det offentlige fra sit hjemmekontor eller leveret som en online service af et eksternt bureau eller freelancekontor. 

Virtuelle assistenter er distancearbejdere

Begrebet Virtual Assistant eller VA, stammer helt tilbage fra 1990, hvor teknologien gjorde det muligt at arbejde virtuelt via forbedret internetforbindelse.

Virtuelle Assistenter er oftest ansat som freelancere og arbejder derfor selvstændigt. 

De funktioner, som en Virtual Assistent kan varetage, er helt identiske med, hvad en almindelig medarbejderer udfører, så som koordinere kalendere, e-mails, mødebooking osv.

De fleste Virtuelle Assistenter arbejder for online virksomheder eller startup virksomheder, som ikke nødvendigvis har brug for at have in-house assistenter.

Fordelene for vitrksomheden er blandt andet, at medarbejderen kan sidde hjemme og arbejde. Derfor behøver virksomheden ikke bruge penge på leje af kontorlokaler. Desuden kan medarbejdere befinde sig i et helt andet land, hvor virksomheden kan drage nytte af fx lavere lønninger eller tidsforskel for at overholde relevante servicevinduer.

Kunstig intelligens som VA – Apple i førersædet

Virtuelle Assistenter, i den kunstige form som ofte kaldes "chatbots", er derimod et softwareprogram, som kan tilbyde services og løse opgaver direkte for brugerne.

Det kan være avancerede automatiske telefonsvarere, der guider dig igennem til det rigtige svar eller medarbejder i telefonen eller på en hjemmeside. Det kan også være tekst eller talebaserede systemer, der er i stand til at forstå, hvad man siger og svare på simple spørgsmål.

Den digitale efterligning af levende Virtuelle Assistenter er med til at udviske forskellene på den relle og den virtuelle veden.

Et lidt ældre men sjovt, eksempel er den lille historie om Anna fra 2006, hovedpersonen i sangen "Boten Anna", hvor der tager lidt tid, inden den mandlige bruger opdager, at ICR-botten Anna ikke er digital med en rigtig kvinde. 

Virtuelle Assistenter kappes

Brugen af digitale Virtuelle Assistenter eksploderer En amerikansk undersøgelse fra maj 2017, viser, at Apples Siri er den mest brugte VA med 34%, mens Google Assistant havde 19. Resten af brugerne fordelte sig mellem Amazones Alexa og Microsofts Cortana.

Disse VA bruges i stor stil, fordi de typisk er præ-installeret på diverse smartphones og derfor let tilgængelige for forbrugeren.

I dag har de Virtuelle Assistenter ikke alene overtaget arbejdet fra en række af de menneskelige kolleger. De er også godt på vej til at overtage arbejdet fra de mange forskellige apps på brugerens smartphone.

Gartner anslår, at VA i løbet de kommende fire år vil overtage 20 pct af de opgaver, som de nuværende apps løser.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Få værdiskabende artikler, værktøjer og inspiration til digitalisering af den offentlige sektor.