
Nyt projekt vil bruge robotter til at overvåge kloakkernes tilstand. Robotterne risikerer at møde lidt af hvert nede i dybet. Foto: Aarhus Vand
Forsyningsselskaber kan spare millioner
Nyt projekt vil bruge robotter til at overvåge kloakkernes tilstand. Robotterne risikerer at møde lidt af hvert nede i dybet. Foto: Aarhus Vand
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
De mange kloakrør i jorden er en af de dyreste infrastrukturer i Danmark. Selv en lille forlængelse af rørenes levetid kan spare de danske forsyningsselskaber for et trecifret millionbeløb, hedder det i en pressemeddelelse fra Aalborg Universitet.
Forsyningsselskaberne ved i dag generelt for lidt om kloakrør i jorden.
Konsekvensen er, at de ansvarlige forsyningsselskaber ofte er nødt til at udskifte kloakrør lang tid før forventet.
Et nyt fælles forskningsprojekt med robotter finansieret af Innovationsfonden skal derfor forbedre kloakrørenes levetid.
De danske vandforsyninger, som ejer og har ansvaret for kloaknetværket, bruger i dag manuel tv-inspektion for at undersøge kloakrørenes tilstand.
– Nyeste computer vision og AI-algoritmer, som vi forsker i, muliggør automatisering af komplicerede opgaver. Ud fra vores erfaring fra andre forskningsprojekter forventer vi automatisk at kunne finde fejl i kloaknetværket på grundlag af de sensordata, den nye robot vil levere, siger Thomas Moeslund, professor ved AAU.
Vandforsyningerne har ikke mulighed for at overvåge alle kloakrør konstant, og det betyder, at slid og fejl på et rør ikke opdages, før det bliver meget kritisk, og røret må udskiftes.
Visionen er, at overvågning af kloakrør med robotter sker automatisk, og at vandforsyningerne kun skal gribe ind, lige inden et kloakrør trænger til renovering eller udskiftning.
Læs mere: Digital automatisering med softwarerobotter
Målet med projektet er at automatisere hele inspektionsprocessen. Robotter skal sættes ned i kloakkerne for at opsamle data om kloakrør, og computeralgoritmer skal så analysere dataene og finde uregelmæssigheder i rørene.
Hovedmålet er at minimere vandforsyningernes udgifter til deres kloaknetværk, men derudover kan projektet også medføre et eksporteventyr for de involverede virksomheder, fordi kloaknetværk i hele verden oplever samme udfordringer som i Danmark.
– Med ASIR-projektet bliver kloakken mere gennemsigtig, fordi vi bruger den nyeste forskning og teknologi til at indsamle data og efterfølgende analysere disse data. Besparelsespotentialet for de danske vandforsyninger er stort. Så med tanke på at problemet er det samme i hele verden, er potentialet enormt, siger Jens Peder Kristensen, der er CEO hos TinyMobileRobots ApS.
For at målet om billigere vedligeholdelse af kloakrør kan opnås, er det nødvendigt at gennemføre forskning og intensive tests.
Med Innovationsfondens investering i projektet får projektdeltagerne mulighed for at gennemføre forskning og tests, som i sidste ende skal vise, at Danmark er i den absolutte elite inden for højteknologisk produktudvikling.
Aalborg Universitet
TinyMobileRobots
Aarhus Vand
Innovationsfonden
Syddansk Universitet
HOFOR, København
VandCenter Syd, Odense
EnviDan
FKSSlamson
INLOC Robotics
Læs artikel: CFCS: Cyberkriminelle vil lamme vores energisektor
Projektdeltagerne har stor erfaring inden for hvert sit felt og vil tilsammen sammensætte et produkt med nogle af de mest lovende teknologier, der arbejdes med og forskes i.
AAU's og SDU's erfaring og viden inden for computer vision og robotteknologi skal hjælpe virksomhederne med at udvikle en højteknologisk løsning, der kan fungere og sælges på det kommercielle marked.
Projektet er finansieret af Innovationsfonden. Innovationsfonden investerer i udviklingen af ny viden og bedre markedspositioner for landets virksomheder.
Fonden blev etableret i 2014 og skal uddele bevillinger til aktiviteter inden for strategisk forskning, teknologiudvikling og innovation.
Læs mere: Se Innovationsfondens hjemmeside
Læs artikel: Cognitive computing i fremtidens digitale kommune
Læs mere: Fremtidssikrede og fleksible it-løsninger til energi og forsyning