
Selv om RPA-teknologien på den måde er blevet moden, mangler den stadig at vinde borgerne tillid. Foto: Colourbox
I takt med at RPA vinder indpas i kommuner og andre offentlige organisationer vil flere og flere dele af sagsbehandlingen blive håndteret automatisk uden menneskelig indblanding. Men hvis borgerne skal acceptere det, er vi nødt til at kommunikere bedre om, hvad teknologien egentlige indebærer, mener it- og digitaliseringschef, Jørgen Brolykke Rasmussen, Odense Kommune.
Selv om RPA-teknologien på den måde er blevet moden, mangler den stadig at vinde borgerne tillid. Foto: Colourbox
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering. Divisionen EG Citizen Solutions, hvor jeg arbejder, leverer innovative it-løsninger til det offentlige, baseret på bred forvaltningsfaglighed, dyb praksisviden og den nyeste digitale ekspertise kombineret med stor erfaring.
Ud over tjansen som redaktør samfundsdesign er jeg Communication Manager i EG Citizen Solutions. Det betyder jeg indgår i arbejdet med planlægning og eksekvering af virksomhedens kommunikations- og marketingstrategi.
Som redaktør for samfundsdesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historie rom digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
RPA: I bund og grund er en RPA robot, som Tyra i Odense Kommune blot et dumt stykke software der gør, hvad den får besked på. Igen og igen. Døgnets 24 timer.
Hvis den skal kopiere data fra et felt i den ene system til et felt i det andet system, gør den det hurtigt og effektivt, uden at kede sig eller tage fejl.
Derfor bruges RPA teknologien efterhånden mange steder i det offentlige og fx finanssektoren, hvor der er mange regelstyrede gentagne processer, som i dag løses manuelt.
Selv om RPA-teknologien på den måde er blevet moden, mangler den stadig at vinde borgerne tillid:
- Når der er tale om objektiv sagsbehandling og forløbet kan dokumenteres 100 procent og ikke involverer skøn, ja så kan hele sagsbehandlingen. Ellers kan Tyra kun aflevere sagsmaterialet til afgørelse.
Men hvis vi overnight gik ud og fortalte borgerne, at deres tilskud eller refusion bygger på en robot, der har behandlet sagen, tror jeg de ville reagere.
Derfor mener jeg, at vi mangler at kommunikere bedre om, hvad er det egentlig robotterne kan og gør, siger Jørgen Brolykke Rasmussen, der er it- og digitaliseringschef i Odense Kommune.
Se videointerview med Jørgen Brolykke Rasmussen.
Få værdiskabende artikler, værktøjer og inspiration til digitalisering af den offentlige sektor. Vi udsender én gang om ugen. Kun nyheder. Intet andet. Læs vilkår. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.