
– I Folketinget er der en tendens til, at folketingsmedlemmerne kun i ringe grad forholder sig til, hvad der sker, efter at en lov er vedtaget. Vi forholder os ikke til it og drift, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V). Foto: Steen Brogaard
Kan det virkelig passe, at Folketinget vedtager love uden at bekymre sig om den efterfølgende implementering og behovet for it-understøttelse? Ja, mener skatteminister Karsten Lauritzen, der var hovedtaler på DI Digitals årsmøde 2018.
– I Folketinget er der en tendens til, at folketingsmedlemmerne kun i ringe grad forholder sig til, hvad der sker, efter at en lov er vedtaget. Vi forholder os ikke til it og drift, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V). Foto: Steen Brogaard
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Digitalisering: Politikerne i Folketinget interesserer sig for lidt for digitaliseringen og dens muligheder.
Det mener skatteminister Karsten Lauritzen, der selv fik vakt sin interesse lige så meget af nød som af lyst, da han overtog det skandaleramte skatteministerium.
– Da jeg for tre år siden overtog posten, troede jeg ikke, digitalisering og udfordringerne med it skulle fylde voldsomt meget i min hverdag.
– Jeg håbede på, at jeg skulle arbejde med regeringsgrundlaget, sænke skatten og øge retssikkerheden i borgerens møde med skattevæsenet, forklarede skatteministeren, da han var taler på årsmødet i DI Digital. Her holdt han dagens hovedtale om sine år som skatteminister under overskriften "Når digitalisering er dit største politiske problem og dit bedste værktøj".
Som sagt blev den nye skatteminister dog klogere, da han hurtigt måtte indse, at drift af it og digitalisering skulle vise sig at blive hans hovedopgave i hans første år i ministeriet. Til gengæld har han ifølge eget udsagn gjort sig en række erfaringer med digitalisering, som han kan bruge i dag:
– Kunne skandalerne i SKAT have været undgået, hvis man i rette tid havde investeret i digitalisering i skatteforvaltningen? Det korte svar er ja, men der er også et langt svar, forklarede skatteministeren, der havde samlet sine erfaringer til fem bud på, hvordan man får succes med digitalisering.
Læs artikel: Derfor fejler de digitale strategier
For det første mener ministeren, at det er vigtigt, at digitalisering tænkes ind helt fra starten af lovgivningsprocessen:
– I Folketinget er der en tendens til, at folketingsmedlemmerne kun i ringe grad forholder sig til, hvad der sker, efter at en lov er vedtaget. Vi forholder os ikke til it og drift, mener skatteministeren og understreger, at det er en fejl:
– I Nordjylland, hvor jeg kommer fra, har vi et udtryk, der hedder, at kun skatten og døden kommer af sig selv.
– Mit første bud på en succesfuld it-implementering er derfor, at en lov aldrig må være så kompleks, at den ikke kan understøttes it-mæssigt eller kun understøttes med meget store omkostninger. Spørgsmålet om digitalisering bør derfor være en central del af den politiske beslutningsproces. Det er den ikke i dag.
Se video: Gevinstrealisering kræver fokus på tre områder
Skatteministerens andet bud var, at man som it-kunde skal anerkende opgavens omfang og udvise rettidig omhu. Ofte har drivkraften bag mange offentlige it-projekter været at få tingene gjort billigere og mere effektivt, og så har man valgt at hente gevinsten hjem, næsten før projektet var sat i gang:
– Men et it-projekt af en vis størrelse kræver de fornødne investeringer.
Samtidig betyder store projekter også stor mulighed for, at noget går galt:
– Man skal erkende, at der kan ske fejl, og huske på forventningsafstemningen og risikovurderingen fra projektets start.
For som A.P. Møller - Mærsk sagde: "Intet tab bør ramme os, som kan undgås ved rettidig omhu". Det nytter ikke med en 0-fejlskultur, men vi skal forsøge at undgå fejl og tage læring ind. Det er vi nødt til at gøre både som borgere og som politiske beslutningstagere.
Læs artikel: Organisatorisk implementering – et fundament for mere succesfulde it-projekter
Digitalisering er nødt til at rykke højere op på den politiske dagsorden, mener skatteministeren:
– Politikere interesserer sig altså ikke ret meget for it og digitalisering – heller ikke for de etiske spørgsmål i forhold til digitalisering.
Folketinget har et etisk råd, der ser på omskæring og meget andet, men de virkelige etiske dilemmaer er datamæssige! Hvem ejer data? Hvad kan vi bruge data til? Hvilke systemer kan vi bygge, spurgte skatteministeren og kom med et eksempel på en sagsbehandler, som skal bruge 2-3 timer på at slå op i diverse systemer for at finde ud af, om det er OK at lukke et firma.
– Kunne vi i stedet have en robot til at slå det hele op, danne et dokument og skrive 'Med venlig hilsen C-3PO' og sende det hele ud til borgeren? Skal der være en sagsbehandler i den ene ende?
Læs artikel: Kan robotterne give dig varme hænder?
– Vi bliver aldrig helt færdige med at digitalisere, fastslog skatteministeren, der fra sin post i skatteministeriet hele tiden kan se på nye systemer og gamle systemer, der er slidte og skal udvikles videre.
– Det er en vedvarende proces, for vi bliver aldrig færdige i forhold til effektiviseringsdagsordenen, selvom vi skal bruge skatteborgernes penge fornuftigt.
Læs artikel: Talentmassen i den offentlige topledelse er meget stor
Skatteministeren sluttede af med at påpege, at man ikke må være bange for digitalisering, trods de mange faldgruber og risici, der er forbundet med opgaven.
– Jeg har selv engang støttet en forening mod øget overvågning. Men vi kan i dag skabe enorm værdi ved at forske i de data om borgerne, som skattevæsenet har. Den udvikling må vi ikke stoppe.
– Hvis vi forholder os til de dataetiske udfordringer, der er forbundet med at forske i og anvende data, kan vi opnå en stor grad af merværdi for borgerne og samtidig fastholde fokus på både retssikkerheden og den offentlig velfærd, forklarede skatteminister Karsten Lauritzen.
Læs artikel: Overgangen fra medarbejder til robot er i fuld gang
Læs mere: Sæt gang i den offentlige digitalisering
Læs mere: RPA-robot sparer Aalborg Kommune 300 timer årligt