
I panelet på Almedalen deltog Vd Erik Brandsma, Jämtkraft, elhandelsekspert Axel Sundström, EG Sverige, Co-Founder Åsa Bornander, Verve, Vd Johan Parmler, Svenskt Kvalitetsindex og Vd Marc Hoffmann, E.ON Sverige. Foto: EG
Læs de førende svenske elhandleres bud på fremtiden
I panelet på Almedalen deltog Vd Erik Brandsma, Jämtkraft, elhandelsekspert Axel Sundström, EG Sverige, Co-Founder Åsa Bornander, Verve, Vd Johan Parmler, Svenskt Kvalitetsindex og Vd Marc Hoffmann, E.ON Sverige. Foto: EG
Hanna Engström er redaktør for TransformationTools.se.
Hun skriver om it-udviklingen i erhvervslivet med særlig interesse inden for retail. Kontakt Hanna, hvis du har tips eller ideer til artikler om it i detailhandlen.
Hanna arbejder også som Marketing & Communications Specialist i EG Sverige.
Kontakt og følg Hanna Engström
Hinsidan Øresund melder fagre nye datatider sig på det nordiske elmarked, hvor den kommende svenske datahub optog deltagerne på folkemødet i Almedalen.
I Sverige ruster forsyningsbranchen sig til den digitale revolution, som allerede har ramt Danmark - og lidt forsinket er på vej i Norge - i form af en mere elhandlercentrisk model og etablering af en central datahub.
Forandringerne er de største siden branchen var igennem en dereguleringsproces i 90'erne og er ved at ændre spillepladen fuldstændigt.
Alt tyder på, at konkurrencen i Sverige og Norge, lige som i Danmark vil blive langt hårdere mellem de forskellige elhandelsvirksomheder. Samtidig vil der opstå nye foretningsmuligheder, baseret på forbrugsdata og ikke mindst nye aktører, der ønsker at få en del af markedet.
Hvilke strategier skal man så forfølge for at blive en succesfuld elhandler?
Det var temaet for EGs paneldebat på folkemødets Energidagen på den svenske udgave af Folkemødet på Bornholm, Almedalen.
I panelet deltog Vd Erik Brandsma, Jämtkraft, elhandelsekspert Axel Sundström, EG Sverige, Co-Founder Åsa Bornander, Verve, Vd Johan Parmler, Svenskt Kvalitetsindex og Vd Marc Hoffmann, E.ON Sverige, der hver for sig bidrog med deres bud på fremtidens nordiske elmarked set gennem svenske briller.
I Sverige vil elmarkedet utvivlsomt ændre sig, når den elhandler-centriske model slår igennem og den svenske DataHub bliver en realitet i 2020.
Men hvordan ser deltagerne i debatten på de mulige konsekvenser, og hvad er der forventninger til fremtiden?
- Det er svært at forudser konsekvenser, erkender Vd Erik Brandsma fra Jämtkraft indledningsvis:
- Men et er sikkert: Branchen vil generelt undergå en stor forandring. Det vil kræve både en teknisk og en mental omstilling i forhold til, hvordan vi ser på markedet og kunderne. Det er en af de største udfordringer, som vi ver for. Vi skal spørge os selv, hvad vil kunderne have og hvilke kompetencer for vi brug for at imødekomme deres ønsker, mener Erik Brandsma, Jämtkraft.
- Den elhandler-centriske model indeholder forudsætningerne for at gøre elhandel mere enkel for kunderne. Det er mit håb. Alle er nødt til at hjælpe til på den rejse, som vi står over for, og hvis vi opnår at gøre det lettere for forbrugerne, så bliver jeg superglad, siger Marc Hoffmann, Vd, E.ON.
- Enkelhed er en utroligt vigtig dimension. Kan man opnå det, så er der alt at vinde. Kunderne vil gerne kunne vælge mellem A, B og C, mener Johan Parmler, Svenskt Kvalitetsindex.
- Enkelthed og brugervenlighed er vigtig. Jeg har meget store forventninger til "hubben". Her skal alle data findes og kunderne skal have adgang til data i real tid.
Lige nu er det vanskeligt at få adgang til egne data, og som kunde ved man knap nok, hvilken aftale man har, og hvornår den udløber. Dertil skal man anvende et langt kundenummer for at få adgang til data. Data bør i stedet være tilgængelige på en brugervenlig hjemmeside, siger Åsa Bornander, Co-Founder, Verve.
Læs artikel: Nordiske DataHubs kan styrke elmarkedet
Slutbrugernes forventninger til forsyningsselskaberne vokser. Det skyldes blandt andet, at forbrugerne sammenligner forsyningsbranchen med andre brancher, som er kommet længere med digitaliseringen. Men hvordan vil kunderne blive påvirket af det ændrede marked?
- Vi kan ikke forvente at kunderne er med, vi må få kunderne med sos, for de kommer ikke af sig selv. Vi må tage styringen, mener Johan Parmler.
- Jeg tror ikke kunderne interesserer sig om, hvorvidt der findes en "hub" og vi kan ikke forvente at de vil sætte sig ind, hvad det betyder, siger Erik Brandsma.
- Vi taler meget om teknik i denne sammenhæng. Men en vækstfaktor vil være at tale om customer journeys. Det ser vi inden for andre brancher, siger Marc Hoffmann.
- Jeg tror, at vi skal indse, at branchen skal sælge kundeoplevelser. Produkterne adskiller sig ikke og i dag er det svært at konkurrere på prisen, siger Axel Sundström.
Læs artikel: Elhandler Guiden
Det nye elmarked medfører store forandringer. For at lykkes på markedet kræver det forberedelse. Men hvilke muligheder og udfordringer, ser paneldeltagerne?
- Jeg er undertiden bange for at vi ikke har et helhedsperspektiv. Det er godt med en "hub" og forenkling. Men hvad hvis der er andre faktorer, som udgør en forhindring? Så står vi med et problem, siger Erik Brandsma.
- Jeg ser en mental udfordring. Samfundet og energisystemet bliver stadig mere decentraliseret. Det kommer til at stille krav om øget samarbejde, mener Marc Hoffmann.
- Vi ønsker ikke at være eksperter på merværdi og fakturering. Vi har allerede en konkurrencefordel der. I stedet vil vi være gode til at tale med kunderne. De etablerede energiselskaber bør være lidt bekymrede, for i dag kan man etablere et elselskab på et par måneder, siger Åsa Bornander.
De svenske debattører på folkemødet i Almedalen er altså ikke helt enige i deres vurdering, men et er sikkert: energibranchen bliver aldrig sig selv igen.
Læs artikel: Elbolagen vill tända kunderna
Læs mere: Fremtidssikrede og fleksible it-løsninger til energi og forsyning
Læs mere: Xellent på Microsoft Dynamics 365 til energi og forsyning