Robotter, automatisering og RPA står på tærsklen til en rivende udvikling i både det private og det offentlige. Foto: Colourbox
Er RPA virkelig forretningens hævn over it?
Ikke helt, men lidt, antyder digital rådgiver Michael Fray.
Ikke helt, men lidt, antyder digital rådgiver Michael Fray.
Robotter, automatisering og RPA står på tærsklen til en rivende udvikling i både det private og det offentlige. Foto: Colourbox
Per Vinther er journalist og underviser i journalistik og medier i Danmark og den 3. verden.
Han skriver om it og alt vedrørende det offentlige som journalist på dknyt og Avisen Kommunen og som journalist og underviser hos KommunikerBedre.
Kontakt og følg Per Vinther
Robotter, automatisering og RPA står på tærsklen til en rivende udvikling i både det private og det offentlige. Robotter er på vej alle vegne, der er massiv hype omkring det, og alle spillerne ansætter som gale. Det fastslår digital rådgiver Michael Fray.
RPA: RPA-folkene har travlt lige nu. Og de har vind i sejlene.
- Jeg havde en digitaliseringschef i et energiselskab på et RPA-kursus – han havde hørt RPA omtalt som "forretningens hævn over it".
- Det er nok ikke den rigtige måde at gøre det på, men fordi RPA typisk er nogle tanker, der starter ude i forretningen – en eller anden har hørt om softwarerobotter – så får man fat i noget software et eller andet sted, måske fordi leverandørerne ofte stiller gratis software til rådighed til test eller POC. Ja, så roder de lidt med det, så får de automatiseret noget, og uuuhhhh, så kører det – "og vi klarede det helt uden it, så kan vi selv gøre noget", siger Michael Fray, der er en af Danmarks førende uvildige ECM-specialister og digitaliseringscoach.
Han har selv siddet i en it-afdeling, og der har man altid travlt med noget drift og med at opdatere et eller andet.
- Jeg synes, at it-afdelinger ofte er for lidt forretningsmindede, og det synes forretningen er noget skidt, fordi de gerne vil en hel masse. Det er jo mange år siden, man snakkede om, at it-afdelingerne skulle være mere udviklingsorienterede, men det er ikke det, jeg ser i praksis, selvom der selvfølgelig er nogle, der er det, pointerer Michael Fray.
Som eksempel på succeshistorierne med RPA nævner han pensions- og forsikringsselskaberne:
- De har jo fået et sindssygt ROI på deres investeringer på robot- og RPA-området, og det var så stort, at de ikke ville dele det. Santander Bank havde et ROI på 175 % på kort tid, og deres digitaliseringschef nævnte nogle arbejdsgange i forbindelse med udsendelse af breve, og på en dags arbejde med en robot havde de jo nærmest sparet flere millioner kroner.
Læs artikel: Kan robotterne give dig varme hænder?
Mindre kan også gøre det, og de vigtige succeshistorier inden for det offentlige er fx Statens It, der er i fuld gang med RPA. Her har man allerede mange robotter kørende og tænker at ville udbyde løsninger til styrelser m.m. i det offentlige, som man driver it for.
- Statens Administration var firstmovers inden for RPA i det offentlige, og det har inspireret rigtig mange andre til at gå i gang, understreger Michael Fray.
Han ser ret unikke muligheder i det offentlige med manuelt arbejde og mange indtastninger i de trivielle og monotone arbejdsopgaver. Virksomheder og organisationer, der har RPA øverst på dagsordenen, gør det ikke for at afskedige medarbejdere:
- De har i stedet udviklingsbrillerne på og vil gerne frigøre tid til vigtigere opgaver, så der er mere tid til at servicere kunderne, yde bedre service, tage mere forretning ind og opfinde nye services. Der er ikke så mange, der går med planer om at sige folk op på grund af RPA. Tværtimod.
- Jeg kunne se mange opgaver, der kunne automatiseres hos fx læger og sygeplejersker, så de kunne bruge tiden ude hos patienterne i stedet for foran en computerskærm – det ville da være fantastisk, mener Michael Fray.
Han ser også, at RPA virkelig kan være en øjenåbner for medarbejderne.
- For de fleste medarbejdere, når de er gået i gang med RPA, gælder det, at når de ser mulighederne i det, så kommer de selv rendende med nye ideer til områder, der kan automatiseres. I virkeligheden er ingen kede af at slippe for det trivielle arbejde og de trivielle opgaver og processer i det daglige. Folk vil hellere bruge tiden på noget, hvor de kan bruge deres hjerne eller menneskelige kvalifikationer. Jeg har måske også ændret syn på dette – måske er folk slet ikke så bange for det, som vi har troet, pointerer Michael Fray.
Læs artikel: Softwarerobotten Vera kværner løs i Aalborg Kommune
Læs artikel: Få så sat de robotter i gang med arbejdet
Læs mere: Digital automatisering med softwarerobotter