
Divisionsdirektør Johnny Iversen, EG, mener, at det store tema for offentlig digitalisering i 2019 bliver sundhed.
Ingen ved, hvilke udfordringer 2019 bringer. Alligevel har SamfundsDesign valgt at give en række af Danmarks fremmeste eksperter inden for offentlig digitalisering mulighed for at svare på tre spørgsmål om året, der kommer. Her er et bud på de vigtigste trends inden for offentlig digitalisering i 2019 ifølge divisionsdirektør Johnny Iversen, EG.
Divisionsdirektør Johnny Iversen, EG, mener, at det store tema for offentlig digitalisering i 2019 bliver sundhed.
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
I EG vurderer vi, at udviklingen vil blive drevet af tre store trends.
Først og fremmest vil regeringens udspil til en reform af sundhedsområdet betyde, at den fortsatte digitalisering af sundhedssektoren vil slå igennem i hele den offentlige sektor, også i forhold til kommuner og almen praksis.
Jeg er sikker på, at vi i 2019 vil se et fremskridt i "fjernbehandling" – skærmbehandling – og udnyttelse af teknologi i den forbindelse, herunder også en langt større integration og konsolidering mellem de forskellige systemer, der allerede eksisterer og er i drift i større eller mindre omfang.
Dernæst har vi igennem de seneste år igangsat utallige pilotprojekter. Nu ved vi, hvad der virker, og hvad der floppede. Derfor tror jeg, vi kommer til at se et stort fokus på at få skaleret og udbredt de løsninger, der virker, så de kommer ud at fungere i den brede offentlighed og ikke kun i enkelte kommuner og regioner. Alt forarbejdet er lavet, og der er nu behov for at høste værdien af det arbejde.
Endelig vil debatten om datasikkerhed og GDPR fortsætte. Vi vil se borgere og kommuner/regioner, der er nervøse for brugen af følsomme persondata og ikke mindst datasikkerheden.
Det kan potentielt hæmme den videre teknologiske udvikling, så her får vi brug for klare regler, hvis vi skal kunne fortsætte den digitale transformation af den offentlige sektor i samme tempo som hidtil.
Læs artikel: Bedre ressourcestyring i Region Hovedstaden skal optimere patientforløb
I 2019 vil vi uden tvivl se en række projekter, der involverer kunstig intelligens i en eller anden afart. Ikke nødvendigvis banebrydende projekter, men vi vil se projekter starte op.
Jeg forventer også, at vi vil se en større udbredelse af robotter eller automatiseringer for nu at holde det lidt jordnært. Der er stadig en masse gevinster at hente på at gøre tunge manuelle administrative processer mere strømlinede og automatiserede.
Vi vil også se en række løsninger, der bringer borgeren tættere på det offentlige. Måske inden for selvbetjening, hvor mobility bliver en større og større del.
Jeg fornemmer i hvert fald fortsat, at det offentlige er meget optaget af at sætte borgerne i stand til selv at løse så mange opgaver som muligt, så de offentligt ansattes tid kan anvendes på de borgere, som har mest brug for hjælp.
Vi vil se, at der flere og flere steder kommer teknologiske løsninger, der sætter den enkelte borger i stand til at klare sig selv i et langt større omfang end tidligere.
Desuden tror jeg, at vi vil se mange flere projekter inden for anvendelse af droner og selvkørende busser/tog. Det vil jo egentlig bare være en bredere/kommerciel udnyttelse af de teknologier, der allerede eksisterer, fordi de har nået et modenhedsniveau, hvor de faktisk kan anvendes i praksis.
Læs artikel: Digitaliseringen af det offentlige halter stadig bagud
For mig at se er det offentliges største udfordring at få høstet værdien af de løsninger, der allerede er implementeret.
Der er behov for, at man i det offentlige bliver mere risikovillig og tør skalere sine innovationsprojekter, så værdien af investeringerne bliver større.
Det offentlige skal sikre en fælles motivation for den videre digitalisering, så de digitaliseringsramte medarbejdere oplever, at nye digitale værktøjer ikke bare er lig med nedgang i normeringer.
GDPR vil også blive en udfordring for det offentlige på grund af den store bevågenhed, der er på beskyttelse af data.
Hvis det offentlige bliver bange for at anvende data, vil det stoppe mange digitaliseringsprojekter, som kunne effektivisere og optimere den offentlige sektor.
Læs artikel: Sophie Løhde: Bedre velfærd til gavn for borgerne
Læs artikel: Digitalisering kræver kulturændringer
Læs mere: EG og den offentlige sektor