Digitalisering har ført os fra papirets til dataens logik

I mange år var den offentlige administration styret af papirets logik, der definerede, hvordan vi løste vores opgaver. Men digitalisering betyder, at papirets logik nu er i fuld fart med at blive afløst af dataens logik, mener direktøren for Dataproces, Morten Lindblad.

Dataens-logik

I dag har digitaliseringen af den offentlige sektor sat gang i en proces, hvor papirets logik hurtigt erstattes af dataens logik. Foto: Colourbox

Data:  For få år siden var det offentliges administration begrænset af papirets logik. Der var simpelthen grænser for, hvad man kunne gøre og ikke mindst nå at gøre med papirbaserede arbejdsgange.

I dag har digitaliseringen af den offentlige sektor sat gang i en proces, hvor papirets logik hurtigt erstattes af dataens logik.

Første forsigtige skridt på vejen var regnearket, men i dag er næsten alt muligt, fordi vi ikke længere er begrænset af papiret.

Dette paradigmeskift er en stor udfordring, mener direktør Morten Lindblad, for selv om det er svært, så er det muligt at beskrive papirets logik og de fleste er enige om, hvori begrænsningerne består. 

Når det kommer til dataens logik er vi straks mere på udebane, for hvor går grænserne egentlig, og hvem skal sætte grænserne?

- Et grundlæggende princip i dataens logik er dog, at data skal arbejde for dig. Hvis data er ustrukturerede, må vi sørge for, at de bliver strukturerede, forklarer Morten Lindblad.

Se interview med direktør Morten Lindblad, Dataproces.