
Den samvittighedsfulde udvikler og de 17 verdensmål
Når private virksomheder skal arbejde med FN's 17 verdensmål, må politikerne og indkøberne være med til at sætte rammerne.
Når private virksomheder skal arbejde med FN's 17 verdensmål, må politikerne og indkøberne være med til at sætte rammerne.
Johnny Iversen er divisionsdirektør for EG Citizen Solutions, der er den del af EG, der fokuserer på at levere digitale løsninger til det offentlige Danmark. Johnnys mål er at gøre EG til den mest værdifulde samarbejdspartner for det offentlige.
Som administrerende direktør for EG Silkeborg Data reorganiserede han virksomheden til sin nuværende succesfulde form.
Som ægte nordjyde startede Johnny for mere end 20 år siden som IT-tekniker i Target. Derfra gik rejsen over stadigt mere ansvarsfulde poster i bl.a. DAC-Data A/S, og IBS-koncernen, inden han kom til EG i 2013.
Undervejs har Johnny taget uddannelser som datanom, en HD i organisation og en EMBA med speciale i strategi.
Johnny sidder i bestyrelsen for Team Online, Silkeborg Data og Kommuneinformation.
Johnny deltager desuden i ITB’s Udvalg for offentlig digitalisering samt DI's udvalg for IT-politik.
Kontakt og følg Johnny Iversen
Klimaforandringer, forurening og ressourceknaphed. Sult. Ulighed. Listen over globale trusler er lang og deprimerende. Derfor optager de store spørgsmål også flere og flere mennesker.
Det gælder både udvikleren bag skærmen og chefen i en teknologivirksomhed. Begge kan næppe undlade at tænke, hvad kan jeg gøre? Hvordan kan jeg som menneske gøre min indsats for at skabe en bedre verden med FN's 17 verdensmål for øje?
For den enkelte medarbejder er det svært at løse de store problemer, men man kan ændre sin personlige adfærd, så man belaster miljøet mindre.
Man kan måske stemme på et parti for at øve indflydelse, eller man kan vælge vejen som aktivist og investere sin egen personlighed i en NGO, der indgår i det store netværk, der arbejder med verdensmålene på et utal af måder.
Når det kommer til it-direktøren, er billedet lidt anderledes. For en leder i en stor virksomhed har jo indflydelse og magt? Man kan jo bare holde op med at producere unødvendige produkter? Man kan energioptimere sin virksomhed. Man kan begynde at rekruttere, så der er lige mange kvinder og mænd på arbejdspladsen. Man kan flytte sin serverpark til en leverandør, der udelukkende anvender grøn strøm.
Det og meget andet er der heldigvis også mange virksomheder, der gør.
De tager et stort ansvar for at sikre en mere bæredygtig produktion. Ofte er konsekvensen et bedre, men også dyrere eller mere kompliceret produkt.
Netop prisen er – desværre – en afgørende vigtig faktor, uanset om man er for eller imod en bæredygtighedsdagsorden.
Er man fx i fødevarebranchen, kan man vælge at producere økologisk og finde kunder, der er villige til at betale mere for de sundere æbler og pærer. For markedet er ofte globalt og bekymringen stor.
Når det kommer til it-virksomheder, der leverer til det offentlige Danmark, er billedet lidt mere kompliceret. Alle leverandører kæmper om at være så grønne som muligt, men i sidste ende vil kunden – det offentlige – som udgangspunkt kun betale den billigste pris for det bedste produkt.
Endnu har vi kun set få og sporadiske krav om bæredygtighed i offentlige tilbud, og det er et problem.
Læs artikel: Hvilken velfærdsteknologi implementerer kommunerne?
I IT-Branchen er der etableret et bæredygtighedsudvalg, hvor medlemmerne gør et stort stykke arbejde for at videndele om, hvordan it-virksomheder kan arbejde med bæredygtighed med udgangspunkt i FN's verdensmål fordelt på 17 Sustainable Development Goals (SDG'er).
Her har der blandt andet været fokus på bæredygtigt indkøb.
Når jeg mener, at de manglende politiske krav til it-branchen og for den sags skyld alle andre brancher er et problem, skyldes det, at udfordringen er for stor til, at markedet alene kan klare at stå for den grønne omstilling – trods de gode intentioner.
Læs mere: IT-Branchen har et bæredygtighedsudvalg
Øgede krav til bæredygtighed
I samarbejde med både offentlige og private kunder har IT-Branchen udviklet fem anbefalinger, som kan hjælpe indkøbere af it med at stille øgede krav til bæredygtighed, når de udvælger leverandører og løsninger.
Det er der kommet følgende fem centrale anbefalinger til indkøbere ud af:
1. Deltag i markedsdialog
Det giver mulighed for både at være opdateret med viden om den nyeste teknologi på markedet, og at kunne stille realistiske og relevante mål.
2. Stil krav til ansvarlighed i leverandørkæden
Ved at følge målrettet op på evalueringen af opfyldelseskriterierne sikrer du, at leverandøren fortsat er i overensstemmelse med de stillede krav i forbindelse med indkøbet.
3. Brug internationale standarder og eco-labels
Brugen af relevante internationale mærkninger eller tilsvarende kriterier giver et enkelt og relevant sammenligningsgrundlag, som sparer tid og sikrer nem opfølgning.
4.Anvend et klart og fair vurderingsgrundlag med vægt på bæredygtighed
Et klart vurderingsgrundlag kan for alle parter medvirke til at skabe forståelse, spare tid og sikre fair konkurrence. Differentierede og vægtede krav fremmer bæredygtighed i indkøb.
5.Bæredygtighed er et fælles ansvar
At skabe en balanceret tilgang til bæredygtighedskrav som går begge veje, sikrer fælles øget engagement og et stærkere samarbejde.
Læs artikel: Offentlig digitalisering: Trends vi skal fokusere på i 2019
At skabe en balanceret tilgang til bæredygtighedskrav, som går begge veje, sikrer fælles øget engagement og et stærkere samarbejde.
Hvis virksomhederne skal gå all-in for bæredygtighed, er der nødt til at være en sikkerhed for, at alle leverandører stilles over for de samme krav, og kravene skal være klare, kendte og klimavenlige.
Når man ser på det offentlige marked, er der kun et stærkt begrænset antal kunder, så hvis markedet skal fungere, er politikerne og indkøberne nødt til at gå foran med klare krav og ikke mindst de samme krav, så konkurrencen kan foregå på lige vilkår.
Når først reglerne er kendte, vil markedet tilpasse sig. Vi ser allerede en lang række virksomheder, som af egen drift bliver mere og mere bæredygtige, fordi det kan betale sig, fx når energipriserne stiger.
Så min konklusion er, at som individ handler de 17 verdensmål meget om at se på egen etik og egne handlinger, men er man en virksomhed, skal vi som samfund i fællesskab beslutte, hvilke mål vi forfølger – og gøre det.
Læs mere: Fem anbefalinger til bæredygtigt indkøb
Læs artikel: Bedre informationssikkerhed er en af de største udfordringer
Læs mere: Digitalisering af det offentlige halter stadig efter