Nu græder Patricia igen

Menneskelignende robotter hjælper unge mødre in spe

Robotbaby

Nu græder hun igen, den lille møgunge

”Laura kommer op ad trappen, bærende på Patricia. På hendes ansigtsudtryk er det tydeligt at se, at Laura har det svært og er stresset. Patricia græder og Laura siger: ”Nu græder hun igen, den lille møgunge”.

Citatet om Laura og Patricia stammer fra rapporten ”Baby – skal skal ikke", og beskriver frustrationen hos den unge kvinde Laura, som så gerne vil have sig eget barn og vise, at hun også er i stand til at passe godt på det.  

Rapporten handler om et tre ugers intensivt baby-kursus, som CSV Sydøstfyn har gennemført for seks unge kvinder, som led i den tre-årige ungdomsuddannelse for unge med særligt behov.

Og babyen Patricia er ingen rigtig baby. Hun er derimod en 3,5 kilo tung meget realistisk baby-simulator, der skal give de seks kvinder en fornemmelse af, hvordan det er at få en rigtig baby.

Patricia er et stykke naturtro datastyret velfærdsteknologi, der kræver omsorg både dag og nat, nøjagtig som en rigtig baby. Hun kan efterligne 15 forskellige døgnrytmer, og hun hoster, når hun fryser og græder, når bleen skal skiftes. Så snart dukken giver lyd fra sig, har moderen to minutter til at finde ud af, hvad behovet er. Jo længere tid der går, inden behovet bliver opfyldt, jo højere græder dukken. Undervejs registrerer dukkens computerchip alt, hvad der foregår, så det bagefter er muligt at vurdere, hvor godt baby-simulatoren er blevet passet. Det gælder også, hvis dukken er blevet rusket, holdt forkert, har ligget med for lidt tøj på, etc.

Ud over babysimulatoren får mødrene leveret dukken sammen med en barnevogn med lift, dyne, pude og pusletaske. Pusletasken er udstyret med vådservietter og skiftetøj, så babysimulatoren kan blive vasket og få nyt tøj på hver dag. Desuden medfølger en speciel sutteflaske og en ekstra ble samt en chip til moderens bluse, hvis hun ønsker at "amme”.

Babysimulatoren kan desuden registrere, om bleen virkelig er blevet skiftet, da chippen kan afsløre, om den samme ble bliver brugt to gange i træk.

Læs mere om kurset og erfaringerne med at bruge de elektroniske babyer i evalueringsrapporten, "Baby – skal skal ikke?", udgivet af Svendborg Kommune.

Blandt andet Halsnæs Kommune holder løbende kurser for unge, der overvejer at få barn, hvor de anvender baby-simulatorer.