Fordele og ulemper ved værktøjer til effektmåling

Når man skal i gang med at effektmåle, er det ikke kun et spørgsmål om at finde de rette indikatorer frem. Det er også et spørgsmål om hardware og software. Kinabog og håndskrift, regneark og pc eller online, webbaseret og platformuafhængigt effektmålingsværktøj?

Godt forarbejde

Så længe du bruger papir og regneark, vil du aldrig nå til et tilstrækkeligt højt niveau med effektmåling. Du er nødt til at have et it-system – en interaktiv database, der understøtter arbejdet. Foto: Colourbox

Den amerikanske performance management-ekspert Dr. David Hunter er ikke i tvivl. For at kunne effektmåle skal man have et it-system.  

- I er nødt til at måle på effekten af jeres indsats, ellers svigter I borgerne. Man er nødt til at forstå, hvilke indsatser medarbejderne gennemfører sammen med borgerne, og man er nødt til at forstå, hvad resultatet af de indsatser er. Og det kan man ikke gøre uden et it-system. Man kan simpelthen ikke bruge papirdokumentationen, og at flytte det hele ind i et regneark er selvfølgelig et fremskridt, men stadig ikke godt nok! Papir og regneark er døden for effektmåling og resultatbaseret styring, forklarer Dr. David Hunter: 

- Så længe du bruger papir og regneark, vil du aldrig nå til et tilstrækkeligt højt niveau. Du er nødt til at have et it-system – en interaktiv database, der understøtter arbejdet.

Effektmåling i Vores Hus

Et godt eksempel på, at Dr. David Hunter har ret, er Vores Hus i Esbjerg Kommune: 

- Vores Hus i Esbjerg har arbejdet med effektmåling siden 2011. Men ærlig talt var vi ved at drukne i data, som ingen kunne overskue, og ingen derfor brugte til noget, fortæller socialrådgiver Mai-Britt Keller, der arbejder på dagtilbuddet for udsatte børn og deres familier. 

I starten målte medarbejderne børnenes trivsel på en række detaljerede indikatorer, som på de møjsommeligt udfyldte papirark fyldte metervis af ringbind.  

For at gøre arbejdet med effektmåling lettere fik Vores Hus lagt de mange indikatorer og registreringer ind i et regneark. Nu var det hele så digitalt, men lige meget hjalp det. For nu var regnearket gigantisk stort og lige så bredt, som stakken af ringbind havde været høj. 

Ja, vi har arbejdet med effektmåling på forskellig måde over tid, og i januar 2013 begyndte vi at lægge vores gamle måde at registrere på ind i vores socialfaglige it-systems effektmålingsværktøj, forklarer Mai- Britt Keller.  

Men selv om data blev lettere at overskue, var det stadig alt for komplekst. Først da Vores Hus besluttede at skære helt ind til benet, fandt medarbejderne i fællesskab frem til en metode, som nu ser ud til at virke: 

- Vi erkendte, at vi havde alt for mange målepunkter, så nu har vi kun ét. Vi måler ganske enkelt på trivsel i huset, og det gør vi ved at måle på, hvordan barnet har det humørmæssigt, når det kommer ind i huset, hvordan barnet har det i løbet af de timer, det er hos os, og hvordan barnet har det, når det skal hjem igen, forklarer Mai-Britt Keller.  

Og det ser nu ud til at virke.  

- Nu er vi så småt begyndt at få data ud af vores registreringsarbejde, som vi kan bruge i det pædagogiske arbejde, og det er rigtig fedt. Jeg synes jo ofte, vi har lavet et godt arbejde, men det er dejligt, at vi rent faktisk også kan dokumentere, at vores indsats gør en forskel, siger Mai-Britt Keller, Vores Hus. 

Her er et overblik over fordele og ulemper ved forskellige værktøjer til effektmåling.