Samstyrken i Varde Kommune: Infoskærm aktiverer beboerne

Bostedet Samstyrken i Varde bruger stor touchskærm til at informere og aktivere beboerne. De kan fx selv kan slå fødselsdagsinvitationer og udflugtsbilleder op. Etikken er derfor vigtig at have for øje.

Mand og barn

Alle ansatte er superbrugere og har apps på deres iPads, så de kan lægge materiale op "udefra". Så i teorien kan udflugtsbillederne allerede være på storskærmen, inden deltagerne kommer hjem fra udflugten. Foto: iStock

Bostedet Samstyrken i Varde bruger stor touchskærm til at informere og aktivere beboerne. De kan fx selv kan slå fødselsdagsinvitationer og udflugtsbilleder op. Etikken er derfor vigtig at have for øje.

Det startede med iPads
Samstyrken hed tidligere Krogen, og som tidligere fortalt her på SamfundsDesign fik beboerne i starten af 2012 hver deres iPad.

Formålet med projektet var at give de unges hjælpemidler lidt mere X-factor, så de blev motiveret til at benytte hjælpemidlerne i hverdagen. Og det blev en stor succes. En af beboerne uden sprog kunne nu vise sine forældre med fotos fra hans iPad, hvad han oplevede og hvilke fremskridt, han gjorde.

Nu har Samstyrken investeret i en storskærm, som interagerer med de iPads, beboerne og de ansatte bruger i forvejen. Leder Ann-Tina Marianne Martinussen fortæller:

- Vi var på teknologimesse i Fredericia, hvor vi så den her touchskærm. Sådan en har vi nu fået hængt op, og på den kan alle se, hvem der er på arbejde, madplaner for hele ugen, aktiviteter i huset, nyheder, mødereferater og billedgallerier, fx fra en udflugt til Lalandia, fortæller hun.

Etikken er vigtig
Da beboerne er udviklingshæmmede, er etikken vigtig at have for øje.

- Beboerne er meget nysgerrige og aktive og kan selv lægge fødselsdagsinvitationer eller indtryk fra en udflugt op. Men vi skal også tænke på etikken. Så det er os, der lægger billederne op, fortæller hun.

Alle ansatte er superbrugere og har apps på deres iPads, så de kan lægge materiale op "udefra". Så i teorien kan udflugtsbillederne allerede være på storskærmen, inden deltagerne kommer hjem fra udflugten.

Med i kommunalt netværk
Specialpædagog Pernille Egskov er det digitale projekts daglige "ildsjæl". Hun er med i et SUS-netværk, hvor hun anmelder de relevante apps, der kommer til iPads.

I starten var der kun få, og de var engelsksprogede, men efterhånden er der også kommet brugbare apps på dansk. Anmeldelserne lægges i en database, som kan tilgås af alle i netværket.

- Jeg deltager også i et netværk af cirka 20 jyske og sjællandske kommuner, der arbejder med disse digitale hjælpemidler. Vi mødes to gange om året og udveksler erfaringer, fortæller hun.

10 afdelinger koblet sammen

Samstyrken har i dag 10 afdelinger, og de har alle touchskærme.

- De er koblet sammen, så alle kan se hinandens aktiviteter. Det er blevet netværksskabende, fortæller Pernille Egskov.

- Vi synes selv, vi er langt fremme, tilføjer Ann-Tina Marianne Martinussen:

- Første spadestik tog vi med iPads. Det gav selvhjulpenhed, og de er et supergodt hjælpemiddel for udviklingshæmmede. Nogle af de unge har faste apps, de bruger flittigt. Man kan få læst op, gå i netbank, man udstiller sig ikke, er med på beatet og udvikler selvstændighed.

Vi har også en beboer, der lærer at tage toget og at skifte de rigtige steder via Facetime på hans iPad. Og ved udflytning til egen lejlighed kan vi hjælpe beboerne med at komme op om morgenen og strukturere deres dagligdag, slutter hun.  

  • Læs artiklen "Styr på livet med social it" i Social Udvikling nr. 2/2016 (ikke online, udgives af Socialt Lederforum).

Nyttige apps
Samstyrken bruger en række faste apps: 

  • MB: En kommunikationsapp, hvor brugerne kan udtrykke sig med billeder
  • First Then: Med den kan man vinge daglige rutiner af, når man har udført dem. Det kan være at stå op, gøre rent, købe ind, børste tænder osv.
  • Scan How: Scanner QR-koder, så man f.eks. kan se en film i syv trin om at lave pasta med kødsovs, foretage indkøb, gøre rent med mere.
  • Husketavlen: Et kalendersystem med alarmer. Der kan leves en ugekalender med både billeder og tale, for eksempel "God morgen, nu skal du op".
Annonce