
Sammen skal vi drage nytte af de mange forbrugsdata, så brugerne ikke behøver tænke selv, men får hjælp til at bruge strømmen så grønt som muligt. siger Rasmus Dalby Nielsen, direktør for EG Utility. Foto: Getty Images
Læs hvordan it-branchen kan samarbejde med forsyningsbranchen
Sammen skal vi drage nytte af de mange forbrugsdata, så brugerne ikke behøver tænke selv, men får hjælp til at bruge strømmen så grønt som muligt. siger Rasmus Dalby Nielsen, direktør for EG Utility. Foto: Getty Images
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Den grønne omstilling bliver en løbende udfordring for alle brancher, ikke mindst for forsyningsbranchen. Derfor er nøgleordet samarbejde.
Forsyningsbranchen har de seneste år gennemgået store lovmæssige ændringer, fx liberaliseringen af elmarkedet, engros-modellen og indberetning til DataHubben. Det har ændret på, hvordan hele markedet fungerer, og hvordan konstruktionen skal være mellem netselskaberne og handelsselskaberne på elområdet.
Nu skifter agendaen, og fokus skal flyttes fra back-office og ud til forbrugerne – ikke mindst hvis Danmark skal nå sit klimamål om 70 % reduktion af drivhusgasser i 2030.
SamfundsDesign har derfor bedt fire energieksperter give deres bud på, hvordan man bedst får inddraget slutbrugerne forbrugerne i den grønne omstilling, hvordan vi når målet, og hvilke udfordringer der skal forceres undervejs.
Ecodesign og smartdevices kan være vejen frem
I whitepaperet IT-vejen til den grønne omstilling, kan du fx læse, hvorfor Jan Viegand, grundlægger af Viegand Maagøe, der er rådgivere inden for energi og grøn omstilling, mener, at man bør man satse på effektivisering, fx med ecodesign, der stiller krav til produkters energieffektivitet, når de bringes i omsætning i EU. Selvom de færreste kender til ecodesign, sparer det os nemlig for dobbelt så meget energi, som vindmøller bidrager med.
Lars Aagaard, adm. direktør for Dansk Energi, anbefaler brug af smart devices og at udnytte varierende elpriser, så apparater bruger strøm, når den er billig og grøn.
Læs artikel: Kan vi nå klimamålet for 2030 – og hvordan?
Finn Andersen, der er kommerciel direktør hos Energi Fyn understreger blandt andet, at it-branchen ikke længere kun skal levere kundesystemer, men i stigende grad tage sig af kunderne sammen med forsyningsbranchen.
Det giver direktør Rasmus Dalby Martinussen, EG Utility ham ret i:
- Vi er som leverandør nødt til at skifte fokus nu. Sikker drift er naturligvis stadig vigtigt, men det er ikke længere det eneste vigtige.
Vi skal bringe vores brancheviden i spil på nye måder og tilbyde vores kunder de produkter, de endnu ikke ved, at de har behov for. Desuden er vi nødt til at begynde at samarbejde med dem, som vi tidligere har betragtet som vores konkurrenter.
Sammen skal vi drage nytte af de mange forbrugsdata, så brugerne ikke behøver tænke selv, men får hjælp til at bruge strømmen så grønt som muligt. Vi mangler bare lige tryllepinden, som skal vise os vejen hertil, siger Rasmus Dalby Nielsen, der er direktør for EG Utility.
Download gratis whitepaper:IT-vejen til den grønne omstilling
Læs mere: Xellent på Microsoft Dynamics 365 til energi og forsyning
Læs mere: Fremtidssikrede og fleksible it-løsninger til energi og forsyning