
White Paper: Det vanskelige offentlige it-projekt
– set fra leverandørens synsvinkel
– set fra leverandørens synsvinkel
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
SamfundsDesign har bedt fire projektledere, der har leveret it-systemer til det offentlige, give deres bud på, hvordan man opnår det gode it-projekt. Og hvad man skal undgå for at ende med et skandaleprojekt.
Medierne er fyldt med historier om skandaleramte offentlige it-projekter, mens de succesfulde projekter får langt mindre medietid.
Ofte får vi kun kundens eget syn på, hvad der gik godt eller skidt i processen og får ikke leverandørens vinkel belyst.
Derfor har SamfundsDesign spurgt fire projektleder om deres erfaringer med offentlige it-projekter.
I whitepaperet kan du blandt andet læse, at kimen til et konfliktfyldt it-projekt lægges allerede i udbuds- og kontraktfasen, fordi de offentlige udbudsregler ofte er omfattende og langvarige, og fordi kontrakten risikerer at fastlåse projektet unødigt.
- Kunderne ved sjældent fra begyndelsen, hvad de vil have. Først, når vi har bygget noget og vist dem det i praksis, finder de ud af, om det er det her eller noget helt andet, de i virkeligheden har brug for, siger Jakob Juul Rasmussen, Managing Director hos Pharma IT
Derfor bør man ændre tilgangen til kontraktfasen og erkende, at man ikke ved alt fra begyndelsen. Det nødvendiggør en grundig afklaringsfase, når projektet går i gang.
Samtiidg er det vigtigt, at der er professionalisme på begge sider af bordet – for det gode it-projekt skabes i et fællesskab mellem kunde og leverandør.
Det kræver, at også kunden tager ejerskab over projektet og tidligt i processen afklarer, hvordan de vil teste systemet, hvilke godkendelseskriterier de har, og hvornår systemet er godt nok.
Download whitepaper: Det vanskelige offentlige it-projekt
Det kræver også dygtige projektledere hos både kunde og leverandør, og projektledelse er ikke bare noget, man kan lære; det kræver talent og den rette personlighed. Og netop personlighed og god teamånd med tillid og åben dialog er afgørende for, hvor vellykket projektfasen bliver.
Prioriterer man det, og sørger man for at give projektdeltagerne den nødvendige ro til en koncentreret, agil proces med begrænset scope, er man godt på vej mod at skabe et succesfuldt offentligt it-projekt.
Desuden kræver det et særligt talent at være projektleder,mener een anden af projektlederne, der optræder i whitepaperet, Ivan Pedersen.
Man skal nemlig have den helt rette cocktail af uddannelse og menneskelige egenskaber:
- PRINCE2 er en god uddannelse, som flere og flere offentlige projektledere heldigvis har, men det er kun et værktøj – det gør ikke en god projektleder. God projektledelse handler om personlighed og er ikke noget, man bare kan lære. Jeg har desværre mødt alt for mange projektledere, der forsøgte efter bedste evne, men personlighed og evner fulgte bare ikke med, siger Ivan Pedersen, Managing Director, ND4 Services ApS
Læs artikel: Den menneskelige faktor – det glemte element i it-projektet
Få flere vinkler på årsagerne til henholdvis succes og fisko med offentlige it-projekter i whitepaperet, Det vanskelige offentlige it-projekt, hvor du kan møde de fire erfarne projektledere:
Whitepaperet er skrevet af journalist Anne Kosack Laisen.
Download whitepaper: Det vanskelige offentlige it-projekt
Læs mere: Derfor fejlede tre store offentlige it-projekter
Læs artikel: Kontrakten – et nødvendigt onde i det offentlige it-projekt?