
Visualisering – et redskab til mere effektivitet og overblik
Kun få kommuner har for alvor kastet sig ud i virtual og augmentet reality. Men potentialet er enormt, mener teknologisk talsmand.
Kun få kommuner har for alvor kastet sig ud i virtual og augmentet reality. Men potentialet er enormt, mener teknologisk talsmand.
Anne Kosack Laisen er selvstændig tekstforfatter, faglig formidler og korrekturlæser.
Kontakt og følg Anne Kosack Laisen
I fremtiden guider en lille AR-hjælper måske demente Hr. Hansen til at udføre enkle handlinger, som han har svært ved selv.
I Brøndby Kommune bruger man virtual reality til genoptræning af fx ældre, som har problemer med balancen.
Og erfaringen viser, at teknologien mindsker borgernes fokus på smerter og bekymringer, så de pludselig kan mere, end de plejer:
- Vi havde bl.a. en ældre kvinde, som ikke kunne røre gulvet ved normal træning; men når hun var i en undervandsverden i virtual reality, kunne hun pludselig bukke sig helt ned for at røre en søstjerne, fortæller it-chef Lise Hedegaard Larsen.
EG samarbejder tæt med offentlige og private kunder og partnere om en teknisk vurdering af nye teknologier.
Formålet med EG's TechRadar-projekt er at sikre en løbende vurdering af de enkelte teknologiers modenhed og potentialer, samt markedets interesse og behov for de nye teknologier.
I denne artikel kan du læse om to af de teknologier, som er på EG's TechRadar:
Virtual reality (VR)
Et tredimensionelt, computergenereret miljø, der giver mulighed for at simulere virkeligheden. I den virtuelle verden er man i stand til at manipulere objekter og udføre handlinger.
Augmented Reality (AR)
Giver mulighed for at visualisere et objekt i den fysiske verden, fordi virkelighed og det digitale kombineres. Man ser både verden omkring sig og et computergenereret billede ovenpå.
Og potentialet inden for netop genoptræning- og ældreområdet er enormt, mener teknologisk talsmand fra ingeniørforeningen, IDA, Rolf Ask Clausen.
- Forestil dig, at en dement kvinde via augmentet reality bliver guidet til at udføre enkle handlinger, som hun har svært ved selv – fx at lave en kop te.
Den lille AR-hjælper fortæller hende, hvor hun er nået til, hvad hun skal gøre nu og hvordan; og hjælper hende i gang igen, hvis hun går i stå undervejs.
På den måde får hun noget af sin tabte selvhjulpenhed tilbage og får samtidig mere selvstændighed og værdighed i sin tilværelse.
Mange demente kan jo stadig mange ting, hvis blot man hjælper dem lidt på vej og guider dem til de rutineopgaver og basale kompetencer, de har liggende latent på rygraden, siger Rolf Ask Clausen, der gør opmærksom på, at det også vil frisætte varme hænder, der kan bruges på andre og måske bedre måder i kommunen.
Læs artikel: Augmented Reality til praktiserende læger og speciallæger
For flere kommuner er brugen af virtual og augmentet reality dog stadig på forsøgsbasis. Det gælder fx i Esbjerg Kommune, hvor chef for Digitalisering & It, Niels Pedersen, mest ser potentialerne i privat regi og mindre som en del af kommunens kerneforretning:
- Hos os er VR stadig på et niveau, hvor vi prøver det af – fx til forsøg med indlæring i folkeskoler og som terapieksperimenter, hvor vi lader ældre genopleve minder fra deres ungdom i området.
Vi vil gerne se nogle konkrete anvendelsesmuligheder, før vi kaster os ud i de helt store projekter.
Læs artikel: Kommunerne skal ikke være digitale frontløbere
Det samme gælder Favrskov Kommune, hvor it-chef Henrik Brix anser virtual og augmentet reality som en smule overvurderet:
- Det her er sådan en teknologi, som bliver meget hypet i begyndelsen, hvorefter man finder ud af, at det ikke kan alt og glemmer det lidt igen. Nu skal det så til at finde et fornuftigt leje, siger Henrik Brix, der dog godt kan se, at der kan være potentialer – fx inden for byplanlægning:
- Vi havde en situation for nylig, hvor vi måtte leje en 40 meter høj lift til at hejse en masse personer op og ned, fordi vi står overfor at skulle bygge et 8-etagers hus tæt på et villakvarter og havde brug for at se, hvordan det ville påvirke området visuelt.
Her ville det da have været noget nemmere at tage et par AR-briller på, der kunne vise os det samme – helt uden liften og besværet.
Læs artikel: Digitalisering: Undgå at sætte strøm til forældede procedurer
Og netop inden for byplanlægning og infrastruktur spår Rolf Ask Clausen store muligheder for at udnytte virtual og augmentet reality:
- Når kommunen skal udstede byggetilladelser, er det nærliggende at bruge augmentet reality til at stille sig ud på grunden os se, hvordan bygningen kommer til at påvirke bybilledet, og om der er ting, man skal tage højde for, inden man projekterer.
Men det kan også bruges under jorden, hvor man fx vil kunne se, hvor strømledninger, kloakledning og vandrør ligger, så man undgår at grave noget over, når man arbejder i vejene. Det gør arbejdet meget mere effektivt og forhindrer en masse uheld og dobbeltarbejde, slutter Rolf Ask Clausen.
Læs artikel: Jeps, ændringsledelse virker!
Læs artikel: Sagsbehandlerne er kernen i en succesfuld teknologisk omstilling
Læs mere: Se vores tema om effektivisering