
Hver dag rettes angreb mod danske myndigheder og virksomheder i cyberspace. Derfor nedsætter regeringen et nationalt Cybersikkerhedsråd. Foto: Getty Images
Manglende bredde i den offentlig deltagelse kan gøre det svært at koordinere kampen mod hackere.
Hver dag rettes angreb mod danske myndigheder og virksomheder i cyberspace. Derfor nedsætter regeringen et nationalt Cybersikkerhedsråd. Foto: Getty Images
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Når regeringens nye nationale Cybersikkerhedsråd samles for første gang, sidder der ingen repræsentanter for hverken kommuner eller regioner med ved bordet.
Regeringen har nedsat et Cybersikkerhedsråd, der skal rådgive og vejlede om, hvordan den digitale sikkerhed styrkes. Den alvorlige baggrund er de løbende angreb på danske offentlige og private interesser fra både fremmede magter og cyberkriminelle.
- Hver dag rettes angreb mod danske myndigheder og virksomheder i cyberspace. Det understreger, at cybertruslen er væsentlig at forholde sig til. Vi er afhængige af, at virksomheder deler deres viden og perspektiver med os, hvis vi skal sikre den bedst mulige beskyttelse, udtaler forsvarsminister Trine Bramsen:
- Derfor er Cybersikkerhedsrådet vigtigt. Jeg har store forventninger til dem og de indspark, de skal give os. For virksomhedernes egen skyld. For samfundets skyld. Ansvaret er fælles, udtaler Trine Bramsen.
Cybersikkerhedsrådet har ingen repræsentanter for kommuner og regioner.
Den manglende kommunale repræsentation har fået blandt andet Bjarke Alling, formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg, og direktør i Liga, til at udtale sig kritisk:
- Hvis rådet skal have succes, kræver det, at det samler de mange aktører, der i dag arbejder for at styrke den danske cybersikkerhed, og sætter en samlet retning for samarbejdet.
Set i det perspektiv kan det bekymre, at den kommunale og regionale sektor ikke er repræsenteret i rådet. Specielt når de er så oplagte mål for hackere, udtaler fortæller Bjarke Alling, der selv har fået en plads i rådet i kraft af sin stilling som direktør i it-virksomheden Liga.
Læs artikel: SKI rammeaftaler er – især – en fordel for det offentlige
IT-Branchen har ellers sammen med Folk og Sikkerhed i flere omgange efterlyst et samlet offentlig/privat Cybersikkerhedsråd til at sikre koordination, samarbejde og strategisk retning for cybersikkerhedsindsatsen i Danmark.
Cybersikkerhedsrådet er sammensat af medlemmer fra den private sektor, den offentlige sektor, forbrugersiden og forskningsverdenen. Medlemmernes faglighed spænder bredt, og rådet har dermed både strategiske, juridiske og teknologiske kompetencer.
Kommissoriet for den nye Cybersikkerhedsråd blev offentliggjort i december 2019.
Læs mere: Regeringen nedsætter nyt råd om cybersikkerhed
Trods den manglende repræsentation fra kommuner og regioner hilser Bjarke Elling alligevel rådet velkommen:
- Med det nye råd får vi en stærk platform til at drive dansk cybersikkerhed. Rådet er sammensat af en lang række stærke sikkerhedsprofiler, der spænder bredt over både det offentlige og det private. Jeg glæder mig til at rådet kommer i arbejdstøjet, udtaler Bjarke Alling:
- Rådets svendestykke må være at sikre, at den næste nationale strategi for cyber og informationssikkerhed, der skal gælde fra 2022 og frem, bliver en strategi for hele Danmark og giver vores sikkerhed et markant løft opad, mener Bjarke Alling.
- Det bliver afgørende, at rådet har fået musklerne til at sætte retningen for den fælles indsats for cybersikkerhed, og at vi kan få både de private virksomheder og de offentlige myndigheder til at prioritere it-sikkerhed – også når prioriteringen gør ondt, slutter Bjarke Alling , formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg
Rådet for Cybersikkerhed mødes første gang den 20. januar 2020.
Læs artikel: Ny strategi skal beskytte sundhedssektoren mod hackere
Læs mere. Lad os digitalisere det offentlige sammen
Læs artikel: Cybercrime skal bekæmpes med risikovurderinger