
I de kommende år skal fokus flyttes fra back-office og ud til forbrugerne, hvis vi skal nå klimamålet om 70 % reduktion af drivhusgasser i 2030. Foto: Getty Images
Der er ikke lang tid til 2030, og den grønne udvikling går alt for langsomt, mener fire energieksperter
I de kommende år skal fokus flyttes fra back-office og ud til forbrugerne, hvis vi skal nå klimamålet om 70 % reduktion af drivhusgasser i 2030. Foto: Getty Images
Anne Kosack Laisen er selvstændig tekstforfatter, faglig formidler og korrekturlæser.
Kontakt og følg Anne Kosack Laisen
Den grønne omstilling skal skydes i gang nu, hvis vi skal nå klimamålet for 2030. Men kan vi overhovedet nå det, og hvad skal der til for at lykkes?
I de kommende år skal fokus flyttes fra back-office og ud til forbrugerne, hvis vi skal nå klimamålet om 70 % reduktion af drivhusgasser i 2030. Men er det overhovedet realistisk at nå målet, og hvad skal der til for at lykkes?
Adm. direktør for Dansk Energi, Lars Aagaard, mener godt, vi kan nå det, men lægger ikke skjul på, at han mener, at den grønne udvikling går alt for langsomt.
- Folk tror, der er lang tid til 2030, men med tanke på hvad vi skal nå inden da, er de år hurtigt gået.
Forbrugerne skal træffe 3 store beslutninger i den periode, nemlig deres fremtidige varmeform og de 2 nye biler, de formentlig skal anskaffe. Det er vigtigt, de vælger rigtigt. Ellers bliver det hårdt for de danskere, der om 10 år får økonomiske tæsk, selvom de egentlig bare forholdt sig til de vilkår, der gælder nu, siger Lars Aagaard.
Han tilføjer, at energibranchen og politikerne er nødt til at give forbrugerne Corona-agtig præcis viden om, hvilke vilkår der gælder fremadrettet, fx Bliver naturgasforsyningen lukket, der hvor jeg bor? Og hvilke steder må jeg ikke længere køre med min dieselbil?
Læs artikel: Hvordan kan it-branchen bistå forsyningsbranchen i den grønne omstilling?
Lars Aagaard er ikke tilhænger af forbud – han vil hellere give forbrugerne valgmuligheder og guide dem med nudging og økonomiske signaler. Han anerkender dog, at det ikke altid er tilstrækkeligt, og at det blandt andet kræver, at vi kommer i gang med det samme:
- Hvis ikke guleroden lokker tilstrækkeligt, vil det blive nødvendigt at ty til pisken – i form af forbud.
Jeg er fx betænkelig ved, om danskerne vil give deres energiforbrug den nødvendige opmærksomhed. Mange synes, det er for kedeligt og irrelevant at tage sig af – det skal bare virke. Desuden er det en post på regningen, der fylder mindre end både mad og bil.
Så hvorfor egentlig pille ved det, så længe man kan holde varmen, og regningen bliver betalt automatisk over PBS?”
Læs artikel: Hvilke udfordringer skal vi forcere i den grønne omstilling?
Jan Viegand, grundlægger af Viegand Maagøe, rådgivere inden for energi og grøn omstilling, er enig i, at der ingen tid er at spilde, hvis vi skal nå 2030-målet. Men Corona-krisen har vist os, at både forbrugere, virksomheder og regering kan omstille sig lynhurtigt, når det virkelig gælder.
Det handler ifølge Jan Viegand om at sætte mål – både kort-, mellem- og langsigtede – og så planlægge efter dem, så teknologien kan følge med, og også industrivirksomhederne og andre kan nå at tilpasse sig.
- Den grønne omstilling bliver boostet kraftigt lige nu, siger Jan Viegand:
- Der er kommet store holdningsændringer først med Greta Thunberg-effekten, dernæst med de skrappe 2030-klimamål og endelig med klimapartnerskaberne mellem regeringen og erhvervslivet.
Alt dette skal vi holde fast i, så vi hurtigt kan komme i gang med den grønne omstilling af vores samfund.
Vi kan sagtens gå i gang med den teknologi, vi har nu – også i forhold til intelligente produkter – og så få mere erfaring og teknisk udvikling hen ad vejen, i takt med at kravene bliver skrappere og skrappere, slår jan Viegand fast.
Læs artikel: Hvordan involverer man slutbrugerne i den grønne omstilling?
Også fra it-branchens side er der behov for forandringer, hvis reduktionsmålet skal nås, mener Rasmus Dalby Martinussen, der er direktør for EG Utility:
- Vi er som leverandør nødt til at komme ud af vores puppe og samarbejde meget mere med andre eksperter – også dem, vi ellers har betragtet som konkurrenter, for det er umuligt som leverandør at vide alt inden for dette meget komplekse og branchetunge felt.
Af samme grund er vi nødt til hele tiden at øge vores specialistkompetencer – vi kan ikke længere forvente at være full blown leverandør på alle tangenter, siger Rasmus Dalby Martinussen.
Han tilføjer, at det har den positive sideeffekt, at energibranchen får dem ind, som ved mest om området, hvilket i sidste ende kommer kunderne til gode.
Læs mere: Fremtidssikrede og fleksible it-løsninger til energi og forsyning
Download gratis whitepaper: IT-vejen til den grønne omstilling
Læs mere: Xellent på Microsoft Dynamics 365 til energi og forsyning