
IT-Branchens 10 bud på bæredygtigt it
Sådan kommer du igang med den grønne omstilling på it-området
Sådan kommer du igang med den grønne omstilling på it-området
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Hvordan kommer små og store offentlige virksomheder i gang med at omstille til til bæredygtigt brug af IT? På vegne af medlemmer og samarbejdspartnere har IT-Branchen udarbejdet 10 anbefalinger til både private og offentlige virksomheder.
It og digitalisering spiller en central rolle i den grønne omstilling, som vi skal igennem i de kommende år for at nå de ambitiøse danske klimamål. Branche for branche er man igang med at vurdere, hvordan de enkelte virksomhede rog organisationer kan bidrage, enten ved at forbruge mindre eller anderledes eller ved at udvikle nye løsninger, som andre kan have glæde af.
Umiddelbart er it-branchen ikke den største klimasynder, idet en typisk it-virksomhed næppe belaster CO2-regnskabet mere end andre virksomheder med mange ansatte, der anvender conputere mm som deres primære arbejdsværktøj.
På den anden side udgør brugen af it en lige så stor andel af den globale årlige CO2-udledning som flybranchen, nemlig 2 procent.
Det er især datacentrene, der er storforbrugere af el. Ifølge Energistyrelsen vil hele 17% af Danmarks elforbrug i 2030 gå til drift af datacentre, med mindre vi gør tingene anderledes.
Til gengæld holder it-branchen også en vigtig nøgle til den grønne omstilling. Ved at bruge data mere intelligent, kan vi fx skrue ned for varmen i tomme bygninger, understøtte digitale møder, så folk skal transportere sig mindre eller sikre at materialer udnyttes bedre og meget andet.
Faktisk beretter branchen i deres klimapartnerskabsrapport ’At your service’, at de kan spare alle brancher for op mod 15% af den samlede Co2 udledning. Download: Klimapartnerskab-Service, it og rådgivning-onepager.pdf
Så it-branchen er både en del af løsningen og en del af problemet.
Læs artikel: It-branchen sviner som al verdens flytrafik
Allerede i 2008 udarbejdede Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling en handlingsplan for grøn it i Danmark. I handlingsplanen hed det blandt andet, at Danmark skal blive bedre til at begrænse de skadelige effekter på miljøet gennem en mere miljøvenlig anvendelse af it.
Brugen af bæredygtig it skal fremmes – både udviklingen og produktionen af it, måden vi indkøber og bruger it på og håndteringen af it-affald.
Samtidig henviste man i handlingsplanen til et studie fra Europa-Kommission, der viser, at 84 procent af den samlede miljøbelastning for hovedparten af elektronisk udstyr ligger i selve brugsfasen, mens kun 16 procent går til fremstilling, distribution og bortskaffelse. Det vil sige, at den potentielt set største miljømæssige gevinst kan opnås gennem miljøtiltag i anvendelsesfasen.
Siden da har digitaliseringen kun taget fart.
Læs artikel: Grønne it-indkøb er kloge indkøb
Det er blandt andet på den baggrund, at Bæredygtighedsudvalget i IT-Branchen har taget initativ til at udarbejde 10 anbefalinger, til små og store offentlige og private virksomheder og organisationer.
Anbefalingerne spænder vidt, lige fra forslaget om om fastsætte en politik for it-udstyrets levetid for at sætte fokus på genbrug, upcycling og recycling til at muliggøre en bæredygtig arbejdskultur, hvor man ser på mulighederne for at arbejde hjemmefra – en anbefaling der er blevet mere end brand varm i forbindelse med den aktuelle coronakrise.
1. Fastsæt en politik for levetiden på jeres IT-udstyr
2. Rejs mod at blive klimapositiv
3. Implementér strategisk brug af klimakode
4. Green-IT-as-a-service: Omstil til cirkulære indkøbsmodeller
5. Tilbyd jeres IT-ansvarlige nye kompetencer
6. Muliggør en bæredygtig digital arbejdskultur
7. Indsatsen skal forankres bredt for at lykkes
8. Stil krav til politik om genbrug og ansvarlig håndtering af ressourcer
9. Dokumenter vedligehold af IT-udstyr
10. Sørg for en effektiv international rapportering og erfaringsudveksling
Læs mere: Se IT Branchens 10 anbefalinger
Anbefalingerne er blevet til i et samarbejde mellem IT-Branchens medlemsvirksomheder, med bidrag fra deres kunder og centrale indkøbsfællesskaber i det offentlige, forklarer politisk konsulent, Sif Neldeborg, IT-Branchen.
- Vi har løbende indhentet feedback fra både indkøbere og it-ledere fra både det private og det offentlige for at sikre, at anbefalingerne kan bruges bredt, siger Sif Neldeborg:
- Lige nu kigger mange virksomheder langt efter nye opgaver og det er oplagt at få lavet nogle af de omstillinger til bæredygtighed, som alligevel skal gøres.
Ligesom vi ser infrastruktur-opgaver som veje og forbedring af bygninger bliver rykket frem bør alle virksomheder, som ikke kan løse nuværende opgave grundet corona, se på om de kan lave den nødvendige omstilling tidligere end planlagt.
Vi lærer lige nu at løse opgave remote som aldrig før, men det giver først point i regnskabet hvis vi binder det sammen med den bæredygtige business case.
- Vi håber, at anbefalingerne gennem dialog og udveksling af erfaring med standarder og indkøbsmodeller, kan give det overblik som mange efterlyser, samt det rette erfaringsgrundlag, til at få business casen til at gå op.
Læs artikel: Den samvittighedsfulde udvikler og de 17 verdensmål
Læs mere: IT-Branchen har et bæredygtighedsudvalg
Læs artikel: Det offentlige bør tænke genbrug, når det køber software