
Det offentlige skal sætte sig flerårige forpligtende målsætninger, der kan sikre, at den offentlige sektor har økonomien, ressourcerne og den politiske opbakning til at gennemføre den digitale omstilling, mener Natasha Friis Saxberg. Foto: ITB
Målet er at skabe en bedre og bæredygtig fremtid for Danmark gennem teknologi
Det offentlige skal sætte sig flerårige forpligtende målsætninger, der kan sikre, at den offentlige sektor har økonomien, ressourcerne og den politiske opbakning til at gennemføre den digitale omstilling, mener Natasha Friis Saxberg. Foto: ITB
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Da IT-Branchens hovedbestyrelse i december 2019 godkendte en ny strategi, satte den samtidig at sætte en ny direktør på posten til at udmønte tankerne.
Den nye direktør for IT-Branchen, Natasha Friis Saxberg, peger på tre pejlemærker for brancheorganisationen i fremtiden.
Hun mener, at brancheforeningen fremover skal bygge bro mellem aktører, sektorer og industrier gennem målrettet innovation, påvirke de politiske beslutninger gennem samarbejde og visionære strategier og ikke mindst være "fuldstændig besat af at skabe værdi, som nation for vores borgere, som virksomheder for vores kunder og som brancheforening for vores medlemmer".
- Kursskiftet består blandt andet i, at vi undersøger nye medlemssegmenter, i første omgang inden for leverandørsegmentet, fordi vi ønsker at bevare vores stærke position som de danske IT-leverandørers IT & Tele stemme, siger Natasha Friis Saxberg, der gerne vil mindske bredden, men øge dybden på de kerneområder, der har størst impact for brancheforeningens medlemmer.
Hvad vil du gerne fremhæve ved den nye strategi?
- Vores formål, som skal sikre at vi skaber en bedre og bæredygtig fremtid for Danmark gennem teknologi, og at vi derigennem forbedrer grundlaget for vores medlemmers forretning. Vores primære opgave bliver at oversætte det til succeskriterier og ydelser, så det kan mærkes af vores medlemmer gennem den værdi vi prioriterer og skaber.
Hvordan kommer branchens samarbejdspartnere til at mærke den nye strategi i praksis?
- De vil opleve at blive involveret i øget grad til at samskabe løsninger for branchen, og at vi sammen sætter den næste dagsorden for innovation, teknologi og bæredygtighed i Danmark.
Hvad mener du, at IT Branchen kan bidrage med?
- Først og fremmest vores stærke fællesskab, vores enorme faglighed, og vores medlemmers stærke drive for at forandre og forbedre vores samfund gennem teknologi. Vi har en unik demokratisk forening, hvor dem der ønsker at bidrage, får en stemme og indflydelse. Det skal vi bevare og styrke.
Læs artikel: IT-Branchens 10 bud på bæredygtigt it
I år udløber den nuværende fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, og det er også en af den nye direktørs opgaver at være med til at påvirke den kommende strategi.
Natasha Friis Saxberg mener, at den kommende strategi er afgørende for, at vi kommer videre med digitalisering af det offentlige i det rette tempo og med de rette mål for øjet.
- Det handler blandt andet om at det offentlige skal sætte sig flerårige forpligtende målsætninger, der kan sikre, at den offentlige sektor har økonomien, ressourcerne og den politiske opbakning til at gennemføre den digitale omstilling, forklarer Natasha Friis Saxberg.
Samtidig handler det ifølge brancheforeningen om at holde det offentlige op på at levere på strategien, ikke bare på initiativerne, men også på at man opnår de ønskede effekter ved at digitalisere.
- Strategier kan nemt blive for overordnede, og omhandle ”what”, men ofte glemmer man både ens formål, og hvordan man vil sikre det.
Derfor er det vigtigt at måle på effekt. Vi spiller ikke det her game for at øve os, vi spiller for at vinde, og så er man nødt til at tælle ens point.
Effektmåling sikrer også en naturlig agilitet, der kan understøtte den konstante forandring, vi oplever indenfor teknologi og i vores markeder.
For hvis vi ved, hvad vi måler på, kan vi altid justere hvordan i takt med, at vi får input og lærer fra vores medlemmer, hvad der virker og giver mest værdi, siger Natasha Friis Saxberg, der også påpeger, at det er vigtigt at tage bedre fat i de store emner, som cloud, data og AI, for at det offentlige er ved at falde bagud på disse områder.
- Vi skal turde træffe modige beslutninger om digitalisering. Det har vi historisk set være gode til i Danmark, fx da vi indførte obligatorisk digital selvbetjening.
Det førte til et kæmpe pres på at forbedre de digitale selvbetjeningsløsninger – og i dag kan næsten alle danskere betjene sig selv. Det mod skal vi have mere af. Danskerne er blandt de mest digitalt parate borgere i verden, og vi skal turde sætte barren højt og satse på teknologi til at løse de væsentligste samfundsudfordringer.
Hvad skal der til for, at vi bevarer den digitale førertrøje?
- Vi skal ikke gøre en, men mange ting. Vi skal fokusere på den værdi, vi ønsker at skabe, frem for på teknologien. Vi skal investere i at lykkedes med de missioner, der kan accelerere vores samfund nationalt og internationalt. Vi skal eksportere de løsninger, vi allerede har skabt til den danske offentlige digitalisering, samtidig med at vi bliver førende inden for fremtidens bæredygtige løsninger, hvor mange store lande har mulighed for - og ønsker - at skalere.
Vi sidder med unikke skills og et ideelt testland for fremtidens løsninger, siger direktør for IT-Branchen, Natasha Friis Saxberg.
Læs mere: IT-Branchen har et bæredygtighedsudvalg
Læs artikel: Det offentlige bør tænke genbrug, når det køber software
Læs mere: Spot de nye teknologier på EG's TechRadar