
Flere og flere nye krav til IoT-sikkerhed betyder, at man bliver nødt til at komme i gang med at gøre IoT-sikkerhed til et konkurrence-parameter. Foto: Getty Images
Der kommer dog i øjeblikket flere og flere krav til IoT-sikkerhed.
Flere og flere nye krav til IoT-sikkerhed betyder, at man bliver nødt til at komme i gang med at gøre IoT-sikkerhed til et konkurrence-parameter. Foto: Getty Images
Vi bringer den nyeste viden fra it-forskning i spil, så du kan udvikle innovative, it-baserede produkter og services – og opnå nye forretningsmæssige gevinster med digitalisering.
Hos os finder du it-specialister med stærke kompetencer inden for aktuelle ekspertiser og anvendelser, blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, Internet of Things, big data, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi har i mange år udviklet skræddersyede it-løsninger og koncepter for næsten alle brancher og inden for mange anvendelsesområder. Den erfaring kan give dig flere års forspring i forhold til konkurrenterne.
Tag en snak med os, uanset om du mangler udvikling af it- og software, rådgivning om nye teknologier, indsigt i brugeradfærd, brugerdrevet innovation, forretningsudvikling, kvalitetssikring eller kurser, workshops og faglige oplæg.
Læs mere om Alexandra Instituttet på vores egen hjemmeside.
Kontakt og følg Alexandra Instituttet
Flere og flere nye krav til IoT-sikkerhed betyder, at man bliver nødt til at komme i gang med at gøre IoT-sikkerhed til et konkurrence-parameter. Et godt sted at starte er at se på, hvor den største risiko er.
Sådan lyder det fra Gert Læssøe Mikkelsen, leder af Alexandra Instituttets Security Lab. Han sammenligner IoT-sikkerhed – eller cybersecurity – med det nødvendige sikkerhedsudstyr i en Formel 1-racer. De ekstra stærke sikkerhedsseler og styrtbøjlen er med til at gøre, at man kan køre endnu hurtigere.
Det samme gør sig gældende med digitaliseringen af fysiske produkter. Det betyder, at virksomheder, der kobler produkter til nettet, er nødt til at foretage et skift og tage IoT-sikkerhed alvorligt.
De kan ikke bare sige, at “det er ikke noget for os”. For ellers gør konkurrenterne det bare.
- Lige nu ser vi et skift i kraft af, at vi får billigere hardware og billigere kommunikation. Det er blevet meget nemmere at have enheder, der kommunikerer. Det åbner op for rapid development, hvor man kan købe noget standard hardware og koble et standard operativsystem på, og så er man ellers i gang.
Det giver konkurrencefordele for nogle virksomheder, der kan koble tjenester på deres produkter. Men er sikkerheden ikke på plads, så åbner de nye muligheder desværre også op for et mareridt af hackede enheder. Vi skulle gerne have en udvikling uden det mareridt, forklarer han.
Læs artikel: Nye teknologier i det offentlige – nu og i fremtiden
Et lyskryds i København, der ikke virkede sidste år, fordi det skulle opdateres, er et godt eksempel på, at den fysiske verden bliver digital. Et andet eksempel er Mirai-angrebet, som peakede i 2016. Her blev hundredvis af kendte hjemmesider utilgængelige for millioner af brugere.
Angrebet blev udløst af 2-300.000 inficerede IoT-enheder, som alle på samme tid begyndte at sende forespørgsler til de her tjenester, som så ikke kunne følge med.
Det var første gang, at man så et denial-of-service-angreb i så massiv skala. Det kom hovedsageligt fra routere, IP-kameraer og videooptagere, som er interessante, fordi de sidder på et ret godt forbundet internet og god strømforsyning.
Begge dele var medvirkende til, at angrebet lykkedes, også fordi det er billig konsum-elektronik uden særlig meget sikkerhed.
-Angrebet var ikke særlig sofistikeret. Dem, der havde lavet angrebet, havde taget 68 kombinationer af brugernavne og kodeord. Et af dem var 123456! Det er jo lidt trist, fordi det gør, at IoT til tider får det her image med at være fuldstændig usikkert, forklarer Gert Læssøe Mikkelsen.
Læs artikel: Destination fremtiden: Tør vi vælge den ultimative sikkerhed fra?
Netop dårlige passwords topper den top ti-liste, som OWASP har lavet over problemer med IoT-produkter.
Gert Læssøe Mikkelsen råder virksomheder til først og fremmest at fokusere på, hvor der er størst risiko.
Engelske IoT Security Foundation har lavet en guide til risikoanalyse for IoT-produkter, som man bør kigge på.
- Det er en lettilgængelig guide og tjekliste, som giver mulighed for at se, hvilket niveau af sikkerhed, der er nødvendigt. Sandsynligheden er selvfølgelig større, hvis kompetencerne og motivationen er større. Men hvis systemets styrke er stor, er der selvfølgelig mindre risiko for, at der sker noget, siger han og tilføjer:
-Den risikobaserede tilgang kan være en god måde at få snakket om de her impacts på tværs af organisationen. For det er vigtigt huske, at det ikke kun er en teknisk disciplin, som en eller anden ingeniør kan håndtere, uden at han eller hun har ledelsens opbakning.
Du kan se hele oplægget med Gert Læssøe Mikkelsen i Alexandra Instituttets webinar her.
Hent inspiration i Alexandra Instituttets e-bog om IoT-sikkerhed
Vil du vide mere, så hent inspiration i vores e-bog om IoT-sikkerhed. Den giver dig gode råd og eksempler fra virksomheder, der har styr på IoT-sikkerheden.
Læs mere: Spot de nye teknologier på EG's TechRadar
Læs artikel: Undgå at gøre IoT til de kriminelles slaraffenland