
Digitaliseringsstyrelsen har offentliggjort sin rapport for 2019 med en status på de strategiske it-initiativer i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020. Foto: Getty Images
Sådan går det med digitaliseringsstrategien
Digitaliseringsstyrelsen har offentliggjort sin rapport for 2019 med en status på de strategiske it-initiativer i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020. Foto: Getty Images
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Digitaliseringsstyrelsen har netop offentliggjort sin status rapport for arbejdet med den fælles offentlige digitaliseringsstrategi for 2016-2020. Her er (mindst) tre ting, som er værd at følge i 2020.
Hvert år afrapporterer Digitaliseringsstyrelsen resultaterne i forbindelse med arbejdet med den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi, der fastsætter rammerne for arbejdet med digitalisering mellem staten, regionerne, kommunerne og samspillet med erhvervslivet.
Af rapporten for 2019 fremgår det, at flere initiativer nu har leveret på centrale milepæle. En række initiativer er enten afsluttet eller ved at blive afsluttet.
I statusrapprten fremhæver Digitaliseringsstyrelsen, at udviklingen af den digitale infrastruktur er en central del af digitaliseringsstrategien, og at man i i 2019 nåede flere markante milepæle for infrastrukturprojekterne.
"For MitID-projektet blev der i foråret 2019 indgået kontrakt med Nets om leverance af MitID. For NemLog-in-projektet blev det eksisterende NemLog-in sat i drift på den nye driftsplatform hos driftsleverandøren, og der er blevet gennemført driftsprøver. For Næste generation Digital Post blev der i efteråret 2019 indgået kontrakt med Netcompany om udvikling og drift af den nye løsning, skirver Digitaliseringsstyrelsen.
Blandt afsluttede og leverede elementer i strategien i 2019 finder man blandt andet:
Du kan læse mere i Digitaliseringsstyrelsens oversigt over væsentlige leverancer 2019
I 2020 er der naturligvis også gang i en række projekter, herunder en række projekter, der står over for at skulle afsluttes.
Hvis du har børn i børnehavealderen, er det måske interessant, at Aula efter planen skal tages i brug i dagtilbud i 97 kommuner fra denne sommer.
Aula forventes at have omkring 2 mio. brugere, når det er fuldt implementeret, herunder bl.a. elever, forældre og pædagogisk personale.
Læs mere: Ny oversigt: Sådan går det med den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi
Under initiativ 5.1 Åbne offentlige data vil der blive arbejdet videre med at fremme virksomhedernes adgang til offentlige data.
I 2020 vil initiativet blandt andet arbejde hen mod at udvikle en ”platform”, som understøtter indsamling og sammenkørsel af data fra forskellige sensorteknologier, især for at reducere omkostningerne forbundet med implementeringen af smart city-løsninger.
Desuden påtænkes det, at igangsætte et forsøgsprojekt i samarbejde med Smart City partnerskabet (initiativ 5.2 i FODS), der søger at udvikle nye effektive datasamtykkemodeller, så borgere i udvalgte kommuner på ansvarlig vis kan give adgang til deres data, som kan anvendes i udviklingen af smarte byløsninger, der kommer borgerne til gode.
Læs mere: Se Digitaliseringsstyrelsens statusredegørelse 2019
Sidst men ikke mindst er det måske også værd at bemærke, at det er i 2020, at vi ser de første dellevrancer på MitID.
MitID-projektet gennemføres i et partnerskab mellem den offentlige sektor og de danske pengeinstitutter.
MitID og NemLog-in skal i fællesskab afløse den funktionalitet, der i dag stilles til rådighed med NemID.
Projektet har fire hovedleverancer, som falder i første til fjerde kvartal 2020. Parallelt hermed bliver der indgået aftale med de brokere, der indgår eller har indgået aftale med tjenesteudbydere, der skal tilsluttes MitID.
Det er endvidere plansat at indgå aftaler med de aktører, der skal administrere og indrullere nye slutbrugere af MitID. Planen er dog MitID først er implementeret i første halvår af 2021 og i fuld drift med udgangen af 2021.
Læs mere om implementeringen af MitID
Det fællesoffentlige digitaliseringsstrategi udløber i 2020.
Derfor er det naturligvis også værd at holde øje med, hvornår den nye strategi er færdig!
Læs artikel: Sverige og Norge accepterer Datatilsynets standardkontraktsbestemmelser
Læs artikel: IT-Branchen sætter ny kurs mod den digitale fremtid
Læs mere: Lad os digitalisere det offentlige sammen!