
Digitalisering: Fordi døgnet kun har 24 timer…
Tid er en begrænset ressource – ikke mindst i det offentlige
Tid er en begrænset ressource – ikke mindst i det offentlige
Johnny Iversen er divisionsdirektør for EG Citizen Solutions, der er den del af EG, der fokuserer på at levere digitale løsninger til det offentlige Danmark. Johnnys mål er at gøre EG til den mest værdifulde samarbejdspartner for det offentlige.
Som administrerende direktør for EG Silkeborg Data reorganiserede han virksomheden til sin nuværende succesfulde form.
Som ægte nordjyde startede Johnny for mere end 20 år siden som IT-tekniker i Target. Derfra gik rejsen over stadigt mere ansvarsfulde poster i bl.a. DAC-Data A/S, og IBS-koncernen, inden han kom til EG i 2013.
Undervejs har Johnny taget uddannelser som datanom, en HD i organisation og en EMBA med speciale i strategi.
Johnny sidder i bestyrelsen for Team Online, Silkeborg Data og Kommuneinformation.
Johnny deltager desuden i ITB’s Udvalg for offentlig digitalisering samt DI's udvalg for IT-politik.
Kontakt og følg Johnny Iversen
Mange tror, at "tempus fugit", betyder "tiden flyver", men det passer ikke. Det betyder "tiden flygter". Dermed er det latinske udtryk dog bare et endnu stærkere billede på den udfordring, som det offentlige står over for.
For ikke alene vokser mængden af opgaver, der skal løses. Der er også færre hænder til at løse dem. Enten fordi der mangler penge, eller fordi vi begynder at se konsekvensen af de små ungdomsårgange kombineret med, at antallet af ældre vokser.
Derfor oplever mange offentligt ansatte i disse år, at tiden ikke alene flyver, men ligefrem flygter.
For tid er for alvor blevet en begrænset ressource – både når vi er på arbejde og når vi har fri. Den enkelte sagsbehandler skal nå at se på flere sager, og hjemmehjælperen skal nå rundt til flere ældre på en dag.
Når vi har fri skal vi være gode forældre, passe godt på kroppen og i øvrigt selv betjene os selv på en række områder, uanset om det handler om at bestille nyt kørekort eller næste ferierejse.
Så hvad er løsningen? Vi kan hverken stoppe uret, eller forhindre tiden i at flygte. Døgnet har kun 24 timer. Basta.
Basalt giver det os to muligheder:
Læs artikel: Bedre ressourceudnyttelse kræver nyt mindset
Men der er også en 3. mulighed. Vi kan udnytte tiden bedre. For tiden har det jo netop med at flygte mellem fingrene på os.
Lad mig give to bare to eksempler.
Hjemmehjælperen Lise har haft en travl dag, fordi flere af borgerene er småforkølede og kræver mere pleje og omsorg end normalt. På listen over opgaver står der, at hun er nødt til at køre hen til fru Hansen i den anden ende af distriktet, fordi hun skal have et tryghedsbesøg. Turen er lang, men vigtig, da fru Hansen netop har mistet sin mand.
Da Lise når frem, opdager hun, at borgeren slet ikke er hjemme, men indlagt på sygehuset.
Turen har været forgæves, og nu er arbejdsdagen så bare blevet endnu længere.
I det andet eksempel skal sagsbehandleren Jens i kulturforvaltningen i gang med at fordele kommunens lokaler mellem de mange lokale foreninger til forårets aktiviteter. Denne gang har der været en mindre og ærgerlig fejl i brevet, som kommunen sendte til foreningerne.
Så i stedet for en række ønsker til lokaler, stirrer han på en stor bunke telefonbeskeder og e-mails, der kræver, at han ringer op til hver enkelt forening, forklarer situationen og tager imod deres lokale-ønsker mundtligt.
Nu vil det tage flere dage, inden han kan gå i gang med at lave den egentlige lokalefordeling.
Læs artikel: Strategisk vagtplanlægning kræver tydelige prioriteringer
Jeg er sikker på, at vi stadig kan finde talrige eksempler på, hvordan selv små rutineopgaver eller dårlig planlægning er en tidsrøver i hverdagen. Vel at mærke opgaver, der skal løses, men kan løses hurtigere og smartere, uden at den enkelte medarbejder skal arbejde hverken længere eller hårdere.
Hvis vi skal løse opgaven – at fastholde eller øge kvaliteten af vores fælles velfærd - er vi nødt til at kunne tale om digitalisering og effektivisering uden at skulle koble det med tanken, at så skal de ansatte løbe hurtigere.
Tværtimod mener jeg, at vi med en række af de digitale løsninger, der allerede findes på markedet, faktisk i stand til at arbejde smartere, så vi får det bedst mulige ud af den tid, vi har til rådighed – uden at vi skal knokle os selv ihjel.
Læs artikel: En digital kommune er afhængig af sit løn- og vagtplanssystem
Læs mere: Fleksibel vagtplanlægning og ressourceudnyttelse med EG Optima
Læs mere: Få et effektivt og fleksibelt lønsystem