
Det ændrede mindset i 10' erne betød, at vi for alvor begyndte at se på de enkelte arbejdsgange. Foto: Getty Images
I de næste 10 år skal vi være mere villige til at give slip, mener cofounder Jonas Vognsen, IT Minds
Det ændrede mindset i 10' erne betød, at vi for alvor begyndte at se på de enkelte arbejdsgange. Foto: Getty Images
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
2020 er startet hårdt såret af Coronakrisen, men det er også året, hvor vi tager hul på et helt nyt årti, hvor digitalisering kommer til at spille hovedrollen.
En af de danske it-leverandører, der er vokset op i 10' erne, og nu har taget hul på 20' erne er IT Minds.
- På mange måder var det et helt vildt år, siger co-founder, Jonas Vognsen, IT Minds.
IT Minds blev etableret i 2010 med intentionen om at hjælpe offentlige og private virksomheder med optimering og effektivisering af interne arbejdsgange og processer.
Stifterne af IT Minds, Morten Astrup Christensen og Jonas Vognsen havde nemlig efter et ophold på Harvard University bemærket et uudnyttet potentiale: de mange talentfulde IT-studerende, som havde mod på at udfordre sig selv, men stod uden konkrete og praktiske opgaver, der matchede deres tekniske evner.
Samtidig var det en realitet, at mange virksomheder lå inde med mindre udviklingsopgaver, der over tid var blevet nedprioriteret. Det satte de to partnere sig for at ændre ved at ansætte studerende i IT Minds og klæde dem på til at løse udviklingsopgaver hos virksomheder.
Læs artikel: Få mere ud af ressourcerne med ændret mindset
Jonas Vognsen er som co-founder af IT Minds ansvarlig for virksomhedens overordnede strategi i IT Minds og har derfor stået ved roret gennem hele årtiet:
- Det sidste årti har på mange måder været et vildt årti, hvor IT- og digitalisering gennemsyrede næsten alle områder, forklarer Jonas Vognsen, som dog fremhæver et ændret mindset, som den største landvinding i 10' erne:
- I 00'erne satte vi bare strøm til ting. Vi gjorde som vi plejer men brugte også en computer eller et eller andet stykke IT i processen.
Lidt frækt sagt udskiftede vi skrivemaskinen med en elektrisk skrivemaskine, så vi kunne gøre nogle ting lidt smartere, sikrere og måske hurtigere. Det ændrede mindset i 10' erne betød, at vi for alvor så på de enkelte arbejdsgange. I stedet for at tænke, “Hvordan kan jeg indtænke IT her?, så begyndte vi at tænke: “Hvordan kan IT understøtte den her arbejdsproces, så den bliver smartere, hurtigere eller mere sikker?.”
Læs artikel: Destination fremtiden: Tør vi vælge den ultimative sikkerhed fra?
Derfor blev “gevinstrealisering” også et nøgleord i 10'erne, for mantraet blev, at kun skulle digitalisere, hvis man opnåede nogle forudbestemte minimumskriterier, der ofte involverede en tilbagebetaling gennem besparelse, forklarer Jonas Vognsen.
- Den største udfordring har nok været at få tegnet et fælles verdensbillede, som vi kunne tage afsæt i for at opsætte mål og lave de businesscases, som skulle retfærdiggøre, at man igangsatte et projekt. Fordelene ved at arbejde med businesscases, er store, da det sikrer fokus og skaber et fælles incitament.
Desværre har vi også oplevet, det kan betyde, at det har været svært at inkludere nye læringer undervejs, som måske har kostet lidt ekstra, men hvor det endelige output retfærdiggør dette. Den største udfordring har derfor nok været at indtænke et agilt mindset hele vejen op til chef-gangene.
- I IT Minds er innovation heldigvis en integreret del af vores DNA. Da vi startede virksomheden var vi selv studerende, og langt de fleste af vores kolleger er studerende eller nyuddannede. Derfor har vi i 10'erne haft den fordel, at vi er"born digital” og ser muligheder i teknologien.
Til gengæld har vi manglet erfaringen og indsigten i arbejdsgange i kommuner og styrelser. Derfor har vi været nødt til at investere meget tid i at sætte os ind i, hvordan beslutninger bliver taget, og hvilke andre faktorer, der er vigtige, udover den umiddelbare besparelse eller optimerede proces.
- Vi fik kombineret vores kompetencer med professionel forretningsforståelse og indsigt i virksomheders- og offentlige institutioners arbejdsgange og processer.
For mig at se, så vi rigtigt mange nye, dygtige spillere på markedet, der udviklede nye smarte produkter uden at slå igennem fordi de imanglede erfaringen med og indsigten i specielt de offentlige organisationers kulturer og processer.
Vi har derfor været heldige og gode til at kombinere evnen til at indtænke mulighederne med ny teknologi, men også parre det op med den kultur og struktur, der skal passe ind i.
Kombinationen af indsigt og nytænkning betyder, at vi har fået lov til at bygge løsninger til både offentlige organisationer som OS2, enkeltkommuner og nogle af landets største virksomheder. Løsninger, der har løst den ønskede udfordring, men på en måde, som kunden ikke havde tænkt muligt, da vi startede ud.
Hvor vi i 00erne gjorde det samme, bare inklusiv EDB, i 10erne gjorde tingene lidt smartere på grund af IT, så tror jeg, at 20erne bliver årtiet, hvor man skal være villig til at give slip.
Specielt i det private bliver vinderne de virksomheder, der nogle gange tør tage en kalkuleret risiko og kaste sig ud i en ny måde at gøre tingene på, båret af ny teknologi, uden at have en fuld plan for konsekvenserne.
Vi vil også se et accelereret antal af virksomheder som Kodak og Blockbuster, der uden varsel bliver bliver overhalet af virksomheder, der tør tænke helt nyt.
Den tendens vil også afspejle sig i det offentlige. Her skal man også være villig til at afprøve teknologi af, selv om man står uden en 100 % sikker businesscase. Indtil den trends slår igennem, vil vi fortsætte med at lave systemer, hvor sygeplejersker præsenterer sig selv som administrative medarbejdere, frem for sundhedsfremmere.
Vi tror på, at det digitale er blevet et værktøj, som vi føler os endnu mere tilpas med og som vi forstår at bruge mere og mere aktivt i hverdagen.
Vi tror ikke, lægen bliver afløst af kunstig intelligens, men vi tror, at kunstig intelligens vil være så velimplementeret en teknologi, at det understøtter lægen i at foretage mange flere og bedre behandlinger.
Vi tror på at kombinationen af fysiske robotter og andet hardware og intelligente algoritmer vil have fjernet en rigtig stor del af al manuelt arbejde - ikke kun det, der bliver gentaget, men også meget ad hoc. Vi tror på, at beslutninger vil blive understøttet mere proaktivt af anbefalinger baseret på data.
Men vi tror på, at det vil ske inden for rammer og en styring, vi sagtens kan kontrollere, siger co-founder Jonas Vognsen, IT Minds.
Læs artikel: Mobilen ændrer den offentlige sektor
Læs artikel: White Paper: Det vanskelige offentlige it-projekt
Læs mere: Spot de nye teknologier på EG's TechRadar