
- Desværre er der en tendens til, at de meget agile projekter, hvor man starter helt fra bunden, ender med at blive dyrere end forventet og leveret længe efter tidsplanen, siger divisionsdirektør Johnny Iversen, EG.
Ved at kombinere kendte løsninger med nyudvikling er der mange penge at spare, mener divisionsdirektør Johnny Iversen, EG
- Desværre er der en tendens til, at de meget agile projekter, hvor man starter helt fra bunden, ender med at blive dyrere end forventet og leveret længe efter tidsplanen, siger divisionsdirektør Johnny Iversen, EG.
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Gang på gang ser man, at staten og andre offentlige myndigheder vælger at starte fra scratch, når der skal udvikles software til store it-systemer. Men er det den rette strategi?
Divisionsdirektør Johnny Iversen, EG, er glad for, at Rigsrevisionen har bedt om lov til at undersøge statslige it-projekter.
For det vil nemlig også give mulighed for, at statsrevisorerne undersøger, om den nuværende praksis med at store offentlige softwareprojekter altid starter fra scratch. For ifølge Johnny Iversen giver det både mere risikable projekter og koster mere for samfundet sammenlignet med en større anvendelse af standard software.
- Desværre er der en tendens til, at de meget agile projekter, hvor man starter helt fra bunden ender med at blive dyrere end forventet og leveret længe efter tidsplanen siger divisionsdirektør Johnny Iversen, EG.
Hvad er det, som du mener statsrevisorerne bør se på?
Statsrevisorerne skal se kritisk se på det beslutningsgrundlag, der ligger til grund for det offentliges strategi. For hvordan kan det være, at det offentlige sjældent ser sig i stand til at anvende standardsoftware som komponenter i deres samlede systemlandskab og dermed undgå altid at udvikle alt fra bunden?
For der må alt andet lige være en samfundsmæssig gevinst ved at undgå at alle laver deres egne løsninger, især i dag, hvor der på langt de fleste områder i dag er et godt og varieret udbud af leverandører, der sikrer en sund konkurrence på pris og kvalitet.
Umiddelbart lyder du mest som en skuffet direktør for et softwarefirma, der er utilfreds med, at det offentlige prioriterer udviklingsprojekter fremfor standard software?
Overhovedet ikke. I EG har vi selv valgt at være en rendyrket software virksomhed, for det er det, vi kan, og vi er skarpe på at udvikle brancespecifik software.
Men som softwareleverandør ved vi også, hvor kompliceret og langvarige udviklingsprocesser, der ofte skal til for at få store systemer til at fungere efter hensigten. Derfor har det derfor undret os, at der er en tydelig tendens til, at bordet ryddes, når et nyt system skal på plads. Velafprøvede delelementer bliver skudt til hjørne, og vinderen af opgaven skal starte helt forfra – ofte uden egentlig kendskab til alle hjørner af den ønskede løsning.
Hvad er det som en bedre kombination af nyudvikling og standard software kan gøre?
Når vi i Danmark kan bryste os af at være et af de mest digitaliserede lande og i front med offentlig digitalisering, så skyldes det jo netop, at vi har været gode til at udnytte synergien mellem standard software og skræddersyede projekter i vores samlede løsninger.
Den danske kombination af løsninger som e-Boks, NemID, CPR-registeret og Digital Post og de mere ukendte løsninger som fagsystemer, smidige integrationer eller små komponenter, der er velegnede til at binde kommunikationen sammen mellem mange systemer og aktører er tilsammen stærke løsninger. Vi var ikke kommet så langt i Danmark, hvis vi ikke havde satset på såvel nyudvikling som standard software.
Så selv om vi har stor forståelse for og respekterer, at store offentlige infrastrukturprojekter ikke kan baseres alene på standard software, så mener jeg, at det vil være en fordel for alle, hvis staten og den offentlige sektor i det hele taget i højere grad satsede på at løse deres it-opgaver med en kombination af standardsoftware og specialdesignede løsninger.
Ud over synergifordelene, hvorfor mener du så, at agil udvikling er en dyr løsning for det offentlige?
Jeg er ikke i tvivl om, at det offentlige kan spare tid og penge ved at tænke genbrug af software, når de skal udvikle nye store løsninger. Alene hvis man ser på de initiale omkostninger ved standard software versus skræddersyede it-løsninger er der en økonomisk forskel. Hvis man vælger et standardprodukt varierer prisen marginalt, da der er færre change requests.
Over tid vil standardsoftware indeholde mere, end man typisk får med i en kravspecifikation på et skræddersyet system, idet standard produkt udvikles løbende af leverandøren og med gode og værdifulde input fra det øvrige marked.
Til sammenligning videreudvikles en skræddersyet it-løsninger udelukkende af den kunde, der har købt løsningen. Dette kræver i øvrigt flere interne ressourcer ved kunden, som ofte står som er ansvarlig for en stor del af det faglige indhold i systemet. Det tager længere tid, og typisk er der forsinkelser, lige som der i sidste ende kommer flere change requests, der enten driver prisen op eller på sigt stiller kunden dårligere.
Hvad tror du, at statsrevisorerne når frem til, hvis de ser nærmere på det offentliges beslutningsgrundlag?
Jeg tror, at rigsrevisorerne undersøgelse vil vise, at de meget agile processer som fx staten foretrækker påvirker både kvalitet og målopfyldelse, lige som det af mange statslige it-projekter kan være svært at uddrage en fornuftig viden og erfaring, fordi de for længst er druknet i kontraktforhandlinger og skænderier om forsinkelser og manglende funktionalitet, inden når at sætte sig ned for at samle de gode historier op.
Et frisk blik fra statsrevisorerne på praksis i staten kan derfor lukke op for en spændende debat om, hvorfor statslige, samt øvrige offentlige it-projekter ofte ender som store udviklingsprojekter drevet med agile processer, hvor hel eller delvis brug af standardsoftware stort set ikke forekommer.
Læs artikel: Digitalisering af administrationen handler om mere end effektiviseringer
Læs artikel: Rigsrevisionen skal undersøge statslige it-projekter
Læs mere: Download gratis whitepaper - Syv gode råd om digitalisering