
Corona-krisen har fået de danske læger til at tage video-konsultationer til sig på rekordtid. Løsningen gør det nemmere at fastholde praksis og undgå smittespredning. Foto: Getty Images
Videokonsultationer kan begrænse smittespredningen
Corona-krisen har fået de danske læger til at tage video-konsultationer til sig på rekordtid. Løsningen gør det nemmere at fastholde praksis og undgå smittespredning. Foto: Getty Images
Kirsten Husum er communication manager i EG Public.
Kontakt og følg Kirsten Husum
På rekordtid er det lykkedes at etablere mulighed for videokonsultationer, så danske almen læger kan gå på videokald i praksis.
Indsatsen for at begrænse spredningen af smitte har nemlig kickstartet behovet for videokald, beretter VP Michael Frank Christensen, EG Healthcare, der er formand for Primærsektorens Leverandørforum, PL.
Sammen med blandt andet de praktiserende lægers organisation og Primærsektorens Leverandør Service Platform har Michael Frank Christensen og softwarevirksomheden EG spillet en aktiv rolle for, at alle læger nu kan bruge videokonsultation. For det er selvsagt oplagt i en tid, hvor det handler om at begrænse smittespredning mest muligt.
- Videokonsultation kan bruges via Min Læge-appen, og alle har mulighed for at komme i gang med videokonsultation. Vi ser, at mange i praksis allerede er i gang med at etablere en hverdag med det, hvilket også er oplagt i netop denne situation, hvor det handler om at mindske smittefaren, og patienterne helst ikke skal møde op hos lægen, siger Michael Frank Christensen.
Min Læge-appen dækker alle 3400 praktiserende læger herhjemme og er udviklet af Praktiserende Lægers Organisation, PLO, og Sundheds- og Ældreministeriet.
Michael Frank Christensen brænder selv for at gøre primærsektoren mere digital.
I PL repræsenterer Michael Frank Christensen bredt lægepraksissystemerne, herunder også EG's lægesystem EG Clinea, til alment praktiserende læger, speciallæger og andre behandlere i den primære sundhedssektor.
Han oplever selv i sit arbejde hos softwarevirksomheden EG en massiv efterspørgsel på etablering af videokonsultationer hos de praktiserende læger i forbindelse med Covid-19-situationen.
- Netop nu assisterer EG rigtig mange med at facilitere videokonsultationer, fortæller Michael Frank Christensen og fortsætter:
- Videoløsningen kommer fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO. Netop fordi brug af videokald hos de praktiserende læger kan holde patienterne væk fra Covid-19-smitte har Danske Regioner og PLO for nylig indgået en midlertidig aftale om at bruge videokonsultation med patienterne i praksis.
Det er frivilligt for de praktiserende læger, om de ønsker at bruge videokonsultationer, og det er den enkelte læge, der vurderer, hvilke patienter, der bliver tilbudt en videokonsultation. Løsningen med videokonsultationer er også på vej til de praktiserende speciallæger.
Læs artikel: Læger har fået stærkere stemmer
Michael Frank Christensen glæder sig - trods krisen - over, at det på kun få uger er lykkedes fælles at gøre det hele klar til, at de praktiserende læger kan bruge video.
Primærsektorens Leverandør Service Platform, PLSP, har også været en del af arbejdet med videokald. PLSP driver en samlende platform, der gør det lettere for primærsektoren at kommunikere fælles om fremtidens sundheds-it.
- Normalt kunne vi forvente, at det ville tage 1-2 år at få på plads. Videokonsultationerne bliver nu afprøvet i større målestok end nogensinde i almen praksis, og erfaringerne vil vise, om videokald er kommet for at blive i praksis. Lige nu kan videokonsultationerne afhjælpe aflysninger og er et godt supplement til telefonkonsultationer, siger VP, Michael Frank Christensen, EG Healthcare.
Læs artikel: Digitalisering kan knytte lægen tæt til patienten
Læs mere: Se vores tema om sundhed
Læs artikel: Vagtplanlægning er en kritisk disciplin for sundhed og velfærd