
Generelt er ældre ikke afvisende over for ny teknologi, men de kan være bekymrede for at miste den menneskelige kontakt. Foto: Getty Images
Læs artikel om ældre og digitalisering, og download gratis whitepaper
Generelt er ældre ikke afvisende over for ny teknologi, men de kan være bekymrede for at miste den menneskelige kontakt. Foto: Getty Images
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Flere ældre, knappe ressourcer, større ønske om selvhjulpethed og et mere digitalt samfund er en voldsom cocktail, der stiller store krav til politikere og ledelsen på ældreområdet.
- Der er ingen tvivl om, at den digitale transformation af den offentlige sektor både kan gavne og marginalisere grupper af ældre medborgere, mener Executive Product Manager, Jakob Svejgaard, EG, der ser fremtidens ældre i to hovedgrupper, de digitale og de ikke-digitale:
- De ældre, som kan selv, og som udnytter de teknologiske muligheder, hvad enten det er robotstøvsugere eller sikkert videokald frem for hjemmebesøg, kan fx opleve en mere tryg alderdom, hvor de kan realisere ønsket om, at blive i eget hjem længst muligt, mener Jacob Svejgaard.
Han peger på, at digitaliseringens måske største fordel dermed er, at den kan sikre personalet mere tid til at yde de svageste ældre den nære kontakt og nødvendige omsorg, da de kan bruge mindre tid på de teknologisk stærke ældre.
Omvendt er der også en gruppe ældre borgere, der vil få sværere ved at klare sig selv, enten fordi de ikke forstår de nye medier og muligheder, eller fordi de har svært ved at betjene løsningerne.
- Derfor er det afgørende, at vi får styrket dialogen mellem det offentlige, både ledelse og medarbejdere, de ældre, som skal profitere fra de digitale løsninger og ikke mindst it-leverandørerne, der skal levere løsninger, så vi sammen kan understøtte det gode ældreliv, mener Executive Product Manager, Jakob Svejgaard, EG.
Download gratis whitepaper: Broen over den digitale generationskløft.
Jacob Svejgaard advarer trods alt mod at betragte den digitale generationskløft som en uoverstigelig hindring.
- Vi ved jo godt nok fx fra Socialforskningsinstituttets rapport fra 2014, at ældre over 74 bruger it betydeligt mindre end resten af danskerne. Til gengæld er holdningen til at bruge it til den digitale kontakt med de offentlige myndigheder generel positiv blandt de ældre.
Problemet er, at de fleste ældre ser det som en ulempe, at de med den digitale kontakt mister den personlige kontakt til det offentlige, siger Jakob Svejgaard:
- Derfor tror jeg, at det offentlige - og vi som it-leverandører - har en fælles opgave med at implementere kendte og udvikle nye løsninger, der ikke kun har til formål at erstatte varme hænder med iPads.
Vi skal kunne levere løsninger, der er lette, sikre, hurtige at bruge og som understøtter fagligheden, så vi skaber en tillid blandt de ældre og deres pårørende til, at de digitale løsninger er med til at inkludere fremfor at ekskludere de ældre fra livet omkring dem, siger Executive Product Manager, Jakob Svejgaard, EG.
Læs mere: EG KRAP sætter det ressourcefokuserede arbejde i system
Læs artikel: eTavler sparer tid og sikrer kommunikationen
Download gratis whitepaper: Broen over den digitale generationskløft.