
Underdirektør Mikkel Gram Colding og afdelingsleder Erik Christensen modtog prisen på vegne af DSB Planlægning. Foto: Per Roholt
Juryen var imponeret af business casen på projektet, der tjente sig selv ind det første år.
Underdirektør Mikkel Gram Colding og afdelingsleder Erik Christensen modtog prisen på vegne af DSB Planlægning. Foto: Per Roholt
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Den offentlige virksomhed DSB har leveret årets bedste traditionelle drifts business case. I hvert fald hvis det står til juryen bag årets kåring, som var arrangeret af konsulenthuset 1stroke.
Gevinsterne er til at føle på i DSB Planlægnings projekt, der løb med prisen for årets bedste traditionelle drifts business case ved 1stroke's event, Danmarks Bedste Business Case. En stor reduktion i antallet af togførere uden nævneværdige konsekvenser for togdriften.
DSB har i flere år arbejdet for at effektivisere arbejdet med vagtplanlægning for at udnytte resourcerne bedre. I 2000 skrev DSB Planlægning kontrakt med et portugisisk virksomhed, der skulle levere et nyt Personale Disponerings System, PDS, til planlægning af virksomhedens togpersonale.
- I starten gik det trægt men i 2007 besluttede vi, at vi vil det her, forklarer afdelingsleder Erik Christensen, DSB Planlægning.
Siden har virksomheden gået benhårdt efter at nå målet, selv om det undervejs har kostet blod, sved og tårer. Men DSB var presset til at levere mere for de samme penge og fandt inspiration bl.a. hos jernbaneselskaber i andre lande.
- Derfor holdt vi fast i vores forretningsmål, og vi har hjemtaget gevinsten.
Læs hele den vindende case: DSB's case
Tidligere havde DSB 1300 ansatte til opgaven, nu er der 800:
- Som mange andre virksomheder skal vi løbende effektivisere forretningen, og vi var derfor også nødt til at se på muligheden for at effektivisere vagtplanlægningen, forklarer underdirektør Mikkel Gram Colding, DSB Planlægning:
- Og efter reduktionen i antallet af ansatte var det nødvendigt at fastholde de effektive planer. Ellers havde vi ganske enkelt ikke haft nok personale til at køre togene.
Så vi måtte både se på, hvordan vi sammensatte vagterne og hvilken service, som vi kunne levere i togene. Vi har fået pakket vagterne bedre, men naturligvis er nogen blevet nødt til at løbe hurtigere.
Det har været et hårdt, men nødvendigt forløb, forklarer Mikkel Gram Colding.
Læs artikel: Jeps, forandringsledelse virker
Projektet kostede omkring 50 mio. kr. i hele projektperioden. Der blev fundet forbedringer på 14% af en samlet lønsum på ca. 500 mio. kr. Dvs. en tilbagebetaling på under et år.
Denne forbedring vil fortsætte år efter år. DSB ser desuden stadig mulighed for at optimere planlægningen ved yderligere automatisering, fx når det kommer til materielplanlægning, altså hvilken kapacitet der kører på de forskellige strækninger og tidspunkter:
- Vi har i mange år haft stor fokus på personalet i togene, men der er stadig et stort potentiale i at blive endnu bedre til at planlægge vores aktiviteter, siger Mikkel Gram Colding, DSB Planlægning.
Læs artikel: Rigtige (embeds)mænd laver en god businesscase
Det er konsulenthuset 1stroke, der står bag kåringen af Danmarks Bedste Business Case.
Formålet med uddelingen af prisen har været at at fremhæve og hylde de bedste eksemplerpå business cases i den private og offentlige sektor og skabe en modvægt til de mange negative artikler om projekter, som fylder mediebilledet.
Læs artikel: Business case skal ofte legitimere trufne valg
Læs mere om, hvordan man kan sikre, at gevinsten af de offentlige it-investeringer realiseres.
Download EG's gratis whitepaper Gevinstrealisering i offentlige it-projekter.
Læs artikel: Hvem har Danmarks bedste offentlige business case