
Offentlige it-løsninger skal være et tilvalg
Alternativets nyvalgte it-ordfører, Sikandar Siddique vil beskytte borgerne mod dårlig digitalisering
Alternativets nyvalgte it-ordfører, Sikandar Siddique vil beskytte borgerne mod dårlig digitalisering
Sikandar Siddique er medlem af Folketinget, valgt for alternatvet i 2019. Sikandar er desuden partiet it-ordfører.
Sikandar Malik Siddique, født 4. oktober 1986 i København og har en uddannelse som Masters of Arts in Communication & Global Studies, RUC.
Kontakt og følg Sikandar Siddique
Hvordan skal vi fastholde og udbygge Danmarks rolle som førende inden for offentlig digitalisering? Vi skal i hvert fald starte med at sikre, at offentlige it-løsninger skal eksistere som tilvalg, ikke som en forudsætning.
På den måde kan vi undgå, at dårlige it-løsninger kommer til at ligge borgerne til last og bidrager til den digitale kløft mellem borger og samfund. Offentlige løsning skal gøre det nemmere at være dansker – ikke sværere.
Ligesom staten ikke kan sidde med alle kortene på hånden, kan vi heller ikke leve med at enkelte leverandører står for alle landets it-løsninger.
Software-løsninger skal ikke styres og huses bag lukkede døre. Gennemsigtighed, i forhold til hvilke løsninger vi alle bruger, giver kontrollen tilbage til brugerne.
Alternativet vil derfor arbejde for at sætte open source-løsninger i højsædet, når der skal udvikles nyt offentlig IT.
OS-software er ofte sikrere end leverandør-ejet software, fordi den bagvedliggende kildekode kan efterprøves af enhver. Det giver tryghed og kontrol, når alle kan kigge med og påpege sikkerhedshuller og bagdøre.
Læs artikel: Vidste du det om de 10 it-ordførere?
Den største hindring for offentlig digitalisering lige nu er tid. Vi skal være sikre på, at nye systemer kommer borgerne til gavn, ikke last.
Det tager tid at udvikle sådanne systemer i samarbejde med dem, som skal bruge dem. En anden hindring er, at vi spilder en masse tid med at kæmpe mod store udenlandske tech-giganter. Hvad må de se, hvad må de gemme, hvor længe må de gemme det? Hvis vi havde et åbent og gennemsigtigt system på plads i Danmark, ville vi helt undgå de problemer, som vi nu oplever med fx Facebook, hvor folk aflyttes uden at vide det.
Læs artikel: Digitalisering skal løse problemer – ikke skabe dem
Alternativet ser gerne en øget digitalisering af Danmark, hvor det giver mening. Det vigtigste for os er at styrke den enkelte borgers privatliv, demokrati og deltagelse i den digitaliserede fremtid.
Det er helt afgørende, at Danmark går forrest og sætter høje standarder, som tvinger virksomheder og stater til at respektere vores grundliggende menneskerettigheder.
Derfor foreslår vi at fastsætte en række digitale borgerrettigheder, der skal værne om dansk data også udenfor Europas grænser.
Det skal fx stå klart, at alle danskere har ret til privatliv på internettet.
At alle danskere skal kunne tilvælge analog kommunikation som et opkald, et fysisk brev, eller et møde i forbindelse med sagsbehandling og rådgivning hos offentlige myndigheder, og at alt overvågning skal bero på en tidsbegrænset dommerkendelse.
Danskerne skal ikke bindes til software eller udsættes for masseovervågning.
Læs artikel: Hvad med de borgere, der synes digital kommunikation med det offentlige er svært?
Læs artikel: Ingen succes med digitalisering uden borgerinvolvering
Læs mere: Se vores tema om servicedesign