
Måske skal man kigge på, om det er rigtigt, at det offentlige skal løse de mange opgaver, der findes i dag, siger Claus Damgaard, COK. Foto: Getty Images
Samskabelse ligger øverst på kommunaldirektørens skrivebord
Måske skal man kigge på, om det er rigtigt, at det offentlige skal løse de mange opgaver, der findes i dag, siger Claus Damgaard, COK. Foto: Getty Images
Per Vinther er journalist og underviser i journalistik og medier i Danmark og den 3. verden.
Han skriver om it og alt vedrørende det offentlige som journalist på dknyt og Avisen Kommunen og som journalist og underviser hos KommunikerBedre.
Kontakt og følg Per Vinther
En kommunaldirektør har den udfordring, at det ikke er hans organisation, der skal løse alle opgaver.
Opgaveløsningen sker nemlig i samskabelse med andre aktører og de borgere, som man er sat i verden for at servicere.
Og samskabte løsninger kræver et helt nyt mindset, mener Claus Damgaard, afdelingschef i COK (Center for Offentlig Kompetenceudvikling):
– Det handler om at give noget af magten og ansvaret tilbage til borgerne. Det er så nemt for os alle sammen at skubbe det derhen, hvor der er en organisation, der laver det for en.
Måske skal man kigge på, om det er rigtigt, at det offentlige skal løse de mange opgaver, der findes i dag. Måske skal man selv i stigende grad tage ansvar som borger. Det er en rigtig stor udviklingsdagsorden, tror jeg, og her spiller kommunaldirektøren en afgørende rolle.
Han pointerer, at tiden nu er inde til at omsætte den samskabte velfærd til faktiske resultater i lokalsamfundet og på den kommunale bundlinje – og det må topledelsen stå i spidsen for at implementere.
– Det kalder også på et stærkt digitalt afsæt, som kan skabe fundamentet for fremtidens velfærd. Digitalisering kalder på helt nye faglige og personlige kompetencer hos både ledelse og medarbejdere, mener Claus Damgaard.
Læs artikel: Digitale fravalg er lige så vigtige som tilvalg
Det nye mindset kræver uddannelse, og det er en udfordring, når der er kamp om kalenderen i topledelserne, og tid er en meget knap ressource i kommunerne.
– Vi snakker meget e-learning, fordi der er kamp om tiden og kalenderen hos alle. I gamle dage kunne man tage af sted på et ugekursus og lære en masse der og så komme hjem igen godt opladet. I dag taler vi om én eller højst to dage ad gangen – mere er der ikke tid til i kalenderen. Det stiller nogle helt andre krav til kurser og uddannelser, siger Claus Damgaard.
De knappe ressourcer i form af tid og penge betyder, at COK oplever en stor stigning i antallet af rekvirerede forløb.
– Kommunerne vil ikke have hyldevarer. De afvikler det hjemme i kommunen og er helt inde i maskinrummet for selv at være med til at bestemme både indhold og processer.
En kommune har simpelthen ikke råd til at sende flere hundrede medarbejdere på kursus uden for organisationen. De vil have skræddersyede forløb, der passer til deres behov og ønsker, fortæller Claus Damgaard.
Læs artikel: Ingen succes med digitalisering uden brugerinvolvering
COK har i mange år kørt makkerparforløb mellem borgmestre og kommunaldirektører.
– Samarbejdet om, hvordan de driver kommunen, skal jo fungere – både den politiske og den administrative del. Og hvad angår det digitale: Hvis ikke forandringer bliver forankret i topledelsen, får de ingen gang på jorden. Der skal være en vilje til at gennemføre dem.
Ledelsesinformationen er digital, alt er digitalt, men indsigten i topledelsen skal handle om, hvor og hvordan vi kan lave forandringer i vores organisation, så den bliver mere effektiv, understreger Claus Damgaard.
Han ser digitalisering på samme måde som kommunens udvikling: Et fokusområde blandt mange, som topledelsen skal have, fordi en kommunes fremmeste opgave er at levere en rigtig god service til borgerne for færrest mulige penge.
– Kan digitaliseringen understøtte den udvikling, skal man gøre det, mener Claus Damgaard, COK.
Læs mere: Se vores tema om servicedesign
Læs artikel: Lettere at håndtere helbredstillæg digitalt
Læs artikel: Favrskov: Digitalisering motiverer medarbejdere og borgere