
Skoleelever i dag har lige så stor brug for at kunne kode som at kunne tale engelsk. Foto: Getty Images
Coding Class skal vække de unges it-sult
Skoleelever i dag har lige så stor brug for at kunne kode som at kunne tale engelsk. Foto: Getty Images
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Alle odenseanske elever i 6.klasse har i dette skoleår fået mulighed for at stifte bekendtskab med kodning.
Odense Kommune har i samarbejde med IT-Branchen arrangeret, at kommunens 6.klasser får tilbudt et 5-dages undervisningsforløb, Coding Class. Her stifter de bekendtskab med de helt grundlæggende principper for kodning og arbejdet med innovative processer.
Opgaven er stillet af en it-virksomhed, og når eleverne har arbejdet med deres løsninger, skal de præsentere dem for virksomheden.
Fra 6.a på Tarup Skole er 26 elever fx lige nu igang med at udvikle små spil i programmeringsværktøjet Scratch for software virksomheden EG Digital Welfare, der leverer it-systemer til det offentlige.
- Vi arbejder med at udvikle små spil ud fra emnet: Hvordan kan vi inddrage borgeren arbejdet med egne mål og delmål - et slags spil, hvor man får point for at udføre opgaver, forklarer elevernes lærer Maria Persson.
Læs artikel: Digital leg er inkluderende leg
Tarup Skolen i Odense er en af de mange danske folkeskoler, som har taget udfordringen op. Alle skolens 6.klasser deltager i Coding Class, det vil sige alt i alt ca. 75 elever.
- Tarup Skole deltager i Coding Class, da vi som skole har et stort fokus på teknologiforståelse. Vi arbejder derfor med kodning lige fra indskoling til udskoling og har netop åbnet et tech-lab på skolen. Det er et særligt faglokale til arbejdet med teknologiforståelse herunder kodning, forklarer Maria Persson.
Hun finder initiativet med Coding Class meget relevant:
- Forleden hørte jeg en udtale, at "kodning er lige så vigtig en del af elevernes læring og undervisning, som engelsk var for år tilbage", og det forstår Maria Persson godt:
- Vi lever i en verden, hvor den teknologiske udvikling sker i rivende fart. Derfor er det vigtigt, at vi som skole – og som samfund - klæder eleverne ordentligt på til den virkelighed, de møder og lever i. Og en del af det er kodning.
Læs artikel: Coding class er ren win-win-win
Ideen om, at involvere tech-virksomheder ved at lade dem stille opgaverne og evaluere resultatet er også god, mener hun:
- Det er godt, at der kommer input uden fra. Det er læring for alle - både elever og lærere. Samlet set håber jeg, at eleverne tilegner sig en masse viden om kodning, de kan bruge fremrettet i deres skolegang.
En af de virksomheder som deltager i Coding Class er den fynske software virksomhed EG Digital Welfare, der leverer software til det offentlige:
- I EG lægger vi jævnligt hus til en Coding Class, fordi vi gerne vil vække de unges it-sult, forklarer direktør Steffen Rugtved, EG Digital Welfare:
- Uanset hvordan vi vender og drejer globussen spiller digitale løsninger en afgørende rolle i nutiden og for fremtiden. Derfor er de vigtigt, at alle forstår, hvad kodning er og - endnu bedre - kan være med til at påvirke de løsninger, som udvikles. Enten fordi de forstår teknologien og kan stille de rette krav, eller fordi de selv får lyst til at blive udviklere, siger Steffen Rugtved.
- Og så er det faktisk også sjovt at se, hvad det er for løsninger, som de unge kommer med. De griber opgaverne an på en frisk og uspoleret måde og kommer ofte med med kreative løsninger, som vi også kan lære noget af, siger Steffen Rugtved, EG Digital Welfare.
Læs mere: Sådan fungerer coding class
Det er brancheforeningen IT-Branchen, der søsatte Coding Class-projektet i folkeskolen i 2016 i samarbejde med medlemsvirksomheder og kommuner landet over.
-Siden vi startede projektet, har flere end 7000 skoleelever været med i Coding Class. Odense Kommune er gået ”all-in” og tilbyder for 2. år i træk alle 6. klasser i Odense at deltage i et Coding Class forløb, fortæller regional chef Lotte Jensen, IT-Branchen, Fyn.
Coding Class er i praksis et fem dages undervisningsforløb, hvor eleverne lærer de grundlæggende principper for programmering ved at løse en programmeringsopgave i programmet Scratch. Samtidig introduceres eleverne til arbejdet med innovative processer.
- Coding Class projekt går ud på at lære børn at være kreative og innovative med teknologi. Vi håber, at vi kan inspirere børnene til, at de ikke ”bare” skal være superbrugere, men også selv kan være med til at skabe og udvikle løsninger med teknologi.
- Vi oplever, at både skoler, lærere og elever står i kø for at sætte teknologi, innovation og digital problemløsning på skoleskemaet. Så vores mål om, at sætte fokus på børns digitale kompetencer er lykkedes, mener regional chef Lotte Jensen, IT-Branchen Fyn.
Læs mere: IT-Branchen står bag coding class
Læs mere: Se vores tema om servicedesign