
Sammen skal vi tænde flere kvinder på teknologi, mener direktør Mette Lundberg, politik og kommunikation, IT-Branchen. Illustration: Katrine Dyreborg Strauch
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har SamfundsDesign bedt direktør Mette Lundberg, IT-Branchen, vurdere problemet med, at så få kvinder søger it-branchen.
Sammen skal vi tænde flere kvinder på teknologi, mener direktør Mette Lundberg, politik og kommunikation, IT-Branchen. Illustration: Katrine Dyreborg Strauch
ITB, IT-Branchen er en forening, der arbejder for at skabe et stærkt og digitalt samfund, der udnytter teknologiens fulde potentiale til glæde for både økonomien og det enkelte menneske. Og vi vil sikre en konkurrencedygtig og professionel it-branche, der aktivt bidrager til vækst og udvikling i et digitalt Danmark.
Kontakt og følg ITB
Der er mangel på kvinder i den danske it-branche. Det betyder, at hele sektoren går glip af en masse talent og en diversitet, som kan være med at til at styrke virksomheders innovation.
Af direktør Mette Lundberg, politik og kommunikation, IT-Branchen
Men det er ikke kun virksomhederne, der går glip af en masse muligheder. Kvinderne går glip af spændende job- og karrieremuligheder og af muligheden for at være med til at præge den teknologi, der om noget definerer vores fremtid.
25,8 % af alle stillinger i it-branchen besættes i dag af kvinder, hvilket står i skærende kontrast til erhvervslivet generelt, hvor 47,3 % af alle beskæftigede er kvinder, og zoomer man yderligere ind på de udviklingsafdelinger, hvor fremtidens løsninger skabes, bliver skævheden markant større.
Når så stor del af den potentielle arbejdskraft slet ikke synes, at det er attraktivt at beskæftige sig med teknologi, står man som branche over for et stort uudnyttet potentiale. Der går nemlig både kompetencer og arbejdskraft tabt, der ellers kunne gavne en sektor, som har akut mangel på arbejdskraft.
Manglen på kvinder starter allerede på it-uddannelserne. Her har kvinderne i mange år kun udgjort ca. 27 % af de studerende.
Men der er dog et lyspunkt. På det seneste har vi set, at flere af de danske universiteter tager en meget aktiv rolle i at optage flere kvinder. Og det virker. I år har vi set et øget optag af kvinder på de teknisk tunge uddannelser, så det tegner godt for flere kvindelige kolleger ude i udviklingsafdelingerne.
Læs artikel: Danmark har brug for et ministerium for digital forbedring
Hvis vi for alvor skal lykkes med at skabe en bredere interesse for teknologi, skal vi starte tidligt. Det prøver vi i IT-Branchen med vores Coding Class-initiativ.
Gennem dette initiativ har flere tusinde børn i 6. klasse fået mulighed for at prøve kræfter med at kode og være kreative med teknologi. Coding Class har med stor succes vist sig at vække en naturlig nysgerrighed overfor it – hos både piger og drenge.
Når først interessen er vækket, gælder det om at fastholde den og arbejde på, at flere kvinder får lyst til at vælge it-uddannelserne til. Her viser flere af universiteterne lige nu vejen.
Også it-branchen har en central rolle at spille. Vi skal blive bedre til at synliggøre de fantastisk spændende karrieremuligheder, der er i branchen.
Man kan bl.a. arbejde med at synliggøre de kvindelige rollemodeller, der allerede i dag er i branchen, og skabe netværk og mentorordninger, hvor erfarne kvindelige ledere hjælper de kvinder, der gerne vil et skridt videre i karrieren.
Læs artikel: Coding Class Cph er ren win-win-win
Men det handler i høj grad også om at synliggøre, hvordan teknologien kan bidrage til at løse nogle af de største samfundsmæssige udfordringer, vi står over for – fx i forhold til miljø og sundhed. Det gør teknologiens appeal større for mange.
Den teknologiske udvikling er i dag en af de allerstørste forandringskræfter i vores samfund, og it-branchen har et særligt ansvar som en af de sektorer, der skaber de løsninger, der definerer vores fælles fremtid.
Det skal kvinderne naturligvis tage del i – for deres egen skyld og for vores fælles fremtids skyld.
Sammen skal vi tænde flere kvinder på teknologi. For med flere kvinder følger nemlig større diversitet, hvilket er godt for innovationen, og en væsentlig større tilgang til arbejdskraft i it-branchen. Og det er der i den grad brug for i branchen.
Læs artikel: Den samvittighedsfulde udvikler og de 17 verdensmål
IT-Branchen holder et nordisk arrangement om kvinder i tech-branchen – The Burning Platform: Critical lack of IT specialists – den 10. april 2019 med deltagelse af Eva Kjær Hansen, minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde. Der er gratis adgang til arrangementet.
Læs artikel: Man skal turde omtænke dokumentation – med borgeren som hovedaktør
God 8. marts: Her kan du fejre Kvindernes Internationale Kampdag!