
Den studerende Karin Jantzen er glad for, at gruppens forslag fik ros på InnoRun19. Foto: Per Roholttte af at deltage
180 studerende udviklede sammen 26 innovative forslag til digitalisering af social- og sundhedsområdet, da de var samlet til to-dages workshop i Odense
Den studerende Karin Jantzen er glad for, at gruppens forslag fik ros på InnoRun19. Foto: Per Roholttte af at deltage
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
To døgn i Odense, 180 deltagere fra fire uddannelser, samlet for at udvikle flere og nye digitale løsninger med fokus på ”mere tid til social- og omsorgsarbejde og mindre tid ved computeren”.
Det var ingredienserne i InnoRun19, der løb af stablen i starten af november.
Hovedkraften bag arrangementet var Jerry Vinther, Videncenterchef, SUND, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, der især var glad for at det lykkedes at samle studerende fra de fynske SUND-uddannelser, datamatikerstuderende og en privat softwarevirksomhed i det tværfaglige samarbejde:
- Den divergens og mangfoldighed det giver at sammensætte forskellige fagligheder, uddannelser og ikke mindst forskellige kulturer, giver en masse spændende energi og nye vinkler på innovationsarbejdet. De studerende bliver udfordret på deres egen faglighed, det betyder at der opstår nye veje og tværgående relationer der gavner innovationen og skabelsen af ukendte ideer og løsninger, mener Jerry Vinther.
Download gratis rapport: InnoRun 19 - koncept og resultat
Også samarbejdet med en privat aktør, EG Digital Welfare var med til at give arrangementet en særlig nerve:
- Der er ingen tvivl om, at EG som virksomhed var medvirkende til, at de studerende oplevede en ægtehed i casen, at det handlede om at finde løsninger til rigtige mennesker ude i samfundet. Så virksomhedssamarbejdet har en meget stor betydning og indflydelse på resultatet og ikke mindst på processen, mener Jerry Vinther.
Ved InnoRun19 arbejdede de studerende i små grupper, hvor de undervejs fik professionelt input i form af fælles oplæg og sparring, inden de præsenterede deres ideer, der blandt andet handlede om smarte ure, apps, en kunstig intelligens som mentor og meget andet.
- Vi så en del løsninger, som bygger på kendte teknologier og metoder med en tvist her og der. Desuden var der en del løsningerne som der fint kan arbejdes videre på. Endelig vil jeg sige, at der var 2-5 ideer og løsninger, som var fra den øverste hylde – som bestemt kan videreudvikles og føre til et produkt eller koncept, der kunne blive til virkelighed, vurderer Jerry Vinther.
Læs artikel: Kodning er lige så vigtig som engelsk for folkeskolen
En af de løsninger, som blev fremhævet af dommerne ved afslutningen af InnoRun19, var forslaget om at udvikle et særligt nødkald, Nødkald De Lux, målrettet borgere i hjemmeplejen.
- Nødkaldet er til borgere, som får hjemmepleje og har behov for at få hurtig kontakt, hvis de fx kommer ud for ulykke, forklarer en af de studerende, Karin Jantzen, som var med til at udvikle forslaget:
- Nødkaldet skal være sat op på det fælles omsorgssystem FIII som både kommunerne og regionerne er kendt med. Når borgeren kommer ud for et fald, registrer Nødkald De Lux, hvornår faldet er sket, måler borgernes værdier, det vil sige blodtryk, plus, ilt i blodet. De oplysninger bliver registeret direkte i borgerens journal, så en social- og sundhedsassisten slipper for at bruge tid på at logge sig ind på systemerne for at notere værdierne.
Karin Jantzen er glad for, at gruppens forslag fik ros på InnoRun19 og har generelt haft et godt udbytte af at deltage:
- Jeg fik i hvert fald det ud af det, at jeg kan godt stole på mig selv, og at de ideer, som jeg går med, nok ikke er så dårlige endda. Det er sjovt at have ideer, og at andre kan li’ dem, siger Karin Jantzen, der læser til social og sundhedsassistent i Middelfart.
Læs artikel: InnoRun19 skal kreere nye digitale velfærdsløsninger
For den deltagende softwarevirksomhed, EG Digital Welfare, var InnoRun19 også en succes:
- Processen var god, fordi den tvang deltagerne til at tænke ud af boksen, siger direktør Steffen Rugtved, EG Digital Welfare, der mener, at netop formen i sig selv var med til at slippe kreativiteten løs:
- Deltagernes løsningsforslag var meget forskellige, og næsten alle forsøgte at tage udgangspunkt i borgerens eller medarbejderens situation, og hvordan denne kunne forbedres. Jeg var meget imponeret, både over de enkelte forslag, men også over den kreativitet, som grupperne lagde for dagen i forbindelse med visualiseringen af deres forslag.
Det bedste ved InnoRun19 var måske den perspektivering, der lå i at bringe forskellige uddannelser sammen, og få dem til at tale sammen om hvilke udfordringer, og løsninger de så, og sammen komme frem til brugbare resultater, siger Steffen Rugtved.
Læs artikel: Servicedesign: Designsprint skabte opbakning til nyt sundhedsmodul
I sidste ende fik han da også noget med hjem, som han kan bruge i sin virksomhed:
- Grundlæggende fik vi en række gode ideer, som var mere eller mindre realiserbare, som kan føde ind til vores produktudvikling. Mindst lige så vigtigt var det for os at bringe vores fremtidige ansatte sammen med vores fremtidige brugere, så brugerinddragelsen så at sige kan starte allerede på studiet.
Og så vil jeg da afslutningsvist sige, at det også var dejligt at se, at en række af de foreslåede løsninger faktisk allerede findes i dag i markedet – og er udviklet af EG for en stor dels vedkommende! Det fortæller mig, at vi allerede står med nogle af de løsninger, som de kommende medarbejdere indenfor social- og ældreområdet efterspørger, tilføjer direktør Steffen Rugtved, EG Digital Welfare.
Download gratis rapport: InnoRun 19 - koncept og resultat
Læs mere: Styrk den socialfaglig indsats på specialområdet med EG Sensum
Læs mere: Se vores tema om effektive sociale tilbud