
Udfordringen ved de eksisterende offentlige business cases er grundlæggende, at strategien og gevinstrealiseringen halter. Foto: Getty Images
Konsulentvirksomhed sætte fokus på brug af business case i det offentlige med konkurrence
Udfordringen ved de eksisterende offentlige business cases er grundlæggende, at strategien og gevinstrealiseringen halter. Foto: Getty Images
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Siden 2012 har konsulentvirksomheden 1stroke undersøgt offentlige og private virksomheders brug af business cases og gevinstrealisering. Hidtil har resultatet været nedslående. Nu skal en konkurrence styrke fokus på området.
Da 1strokes CEO Martin J. Ernst i efteråret 2018 så på resultatet af årets Business Case-undersøgelse og sammenlignede med de foregående år, blev han dybt skuffet:
- Jeg måtte konstatere, at resultaterne var fuldstændig enslydende i forhold til de foregående år: Der var sket INGENTING, ingen udvikling, forklarer Martin Ernst.
- Set i lyset af de tydelige eksempler på fejlskudte projekter som Sundhedsplatformen og Rejsekortet, så er der ellers et stort behov for at få sat fokus på, hvordan offentlige institutioner kan og bør arbejde med business cases og gevinstrealisering.
Udfordringen ved de eksisterende offentlige business cases er grundlæggende, at strategien og gevinstrealiseringen halter.
- Og det undrer mig. Hvorfor vil det offentlige ikke arbejde målrettet frem mod en værdibaseret fokus i projekter og initiativer? Hvorfor bliver vi ikke bedre, spørger Martin Ernst, der satte sig for at gøre et nyt forsøg på at stimulere interessen for arbejdet med business cases ved at grave de gode eksempler frem.
Læs artikel: Rigtige (embeds)mænd laver en god businesscase
I år vil 1stroke derfor kåre Danmarks Bedste Business Case, når resultaterne fra undersøgelsen bliver lanceret den 13. november 2019.
- De sidste syv års undersøgelser af danske virksomheders og organisationers brug af business cases og gevinstrealisering taler deres eget sprog, mener Martin Ernst:
- Undersøgelserne har givet et unikt indblik i og en temperaturmåling på, hvor langt virksomheder og organisationer er kommet med brugen af business cases og gevinstrealisering. Især gevinstrealiseringen er et område, der fortsat mangler fuld opmærksomhed og giver udfordringer for virksomheder og organisationer.
Det og meget mere ønsker vi med ”Danmarks bedste business case” at sætte fokus på. Vi vil vise, at de gode eksempler findes, så andre kan blive bedre.
År efter år har du konstateret, at det ikke står specielt godt til med brugen af business cases i det offentlige. Hvorfor bliver du egentlig ved med at kæmpe den sag?
- Det er mere end en mærkesag for mig. Private virksomheder kan grundlæggende gøre, hvad de vil med deres penge. Men når det kommer til investeringer i det offentlige, så er det mine og dine penge, der bliver brugt.
Og det er ikke uden konsekvenser for samfundet, når de store offentlige projekter kuldsejler eller laver regnefejl, fordi de ikke har tænkt business casen ind i det grundlæggende arbejde – eller i bedste fald - ikke har fulgt den og tilpasset den.
Der findes en masse gode eksempler på, hvor projekter har arbejdet ud fra en grundig business case og vist, at det giver pote, når vi kommer godt fra start.
Derfor skal vi hylde de gode business cases og sætte fokus på de virksomheder og offentlige institutioner, der gør det. Medierne har det med at sætte fokus på de projekter, der kuldsejler, og ikke de projekter, der rent faktisk lykkes – og dem er der flere af, end du regner med.
Hvordan tænker du, at kåringen af årets bedste business case kan være med til at skabe ny opmærksomhed om emnet?
- Jeg har talt med flere, der gerne vil have ændret fokus væk fra de negative omtaler og kuldsejlede projekter og vise, at business casen virker.
Og hvis vi skal have folk til at tage brugen af business cases alvorligt, bliver vi også nødt til at vise, hvordan og hvilke gevinster, der er at hente, når business casen bliver brugt korrekt i såvel store som mindre projekter. Og her taler vi gevinster i såvel kroner og ører, miljø, mennesker og meget mere, siger CEO Martin J. Ernst, 1stroke.
Læs artikel: Business case skal ofte legitimere trufne beslutninger
Udfyld [link til spørgeskema] og få resultatet af undersøgelsen tilsendt, når resultaterne bliver offentliggjort i november 2019.
Det indsendte materiale bliver bedømt på:
Hvis I har spørgsmål til undersøgelsen, så kontakt Martin J. Ernst på +45 8851 0222 eller mje@1stroke.dk.
Læs mere: Danmarks bedste business case
Læs artikel: Selvfølgelighedsledelse blokerer for god ledelse
Download EG's gratis whitepaper Gevinstrealisering i offentlige it-projekter