
Det planlægges, at de første flyvende taxier letter i storbyerne senest i 2023. Foto: Getty Images
De første testflyninger finder sted i 2020
Det planlægges, at de første flyvende taxier letter i storbyerne senest i 2023. Foto: Getty Images
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Tænk aldrig mere at sidde fast i frustrerende bilkøer, men i stedet flyve hele vejen til og fra jobbet.
Takket være sensorteknik fra Bosch er vi snart kommet så langt, og selvflyvende taxier kan blive en realitet allerede i 2025. Flytest indledes allerede næste år, skriver Bosch i en pressemeddelelse.
Utallige science fiction-forfattere har skrevet om en fremtid, hvor flyvende køretøjer færdes langt over lyskryds og bilkøer. Ubemandede flyvende taxier kan gøre denne fremtid til virkelighed om bare få år.
Det planlægges, at de første flyvende taxier letter i storbyerne senest i 2023. Bosch planlægger at spille en førende rolle, når det gælder om at være med til at forme dette fremtidige marked, siger Harald Kröger fra ledelsen af Bosch Automotive Electronics.
For at sådanne lufttaxitjenester skal fungere, er det nødvendigt med styresystemer, der sørger for de rejsendes sikkerhed og komfort. Men dagens konventionelle luftfartsteknologi er stadig for dyr, klodset og tung til at kunne anvendes i de kompakte elflyvemaskiner. Sensorsystemer, som i dag findes i bl.a. selvkørende biler, kan være løsningen.
Læs artikel: Smart city – når verdens byer bliver intelligente og digitale
Nu arbejder Bosch, der er førende inden for sensorteknik, på at kombinere sensorer for at skabe en universal styreenhed til lufttaxier.
Bosch-sensorer gør det muligt ved hjælp af styreenheden at bestemme køretøjernes position samt at styre dem med præcision og sikkerhed. Til forskel fra nuværende sensorsystemer inden for flyindustrien, hvor prisen kan variere mellem ti- og hundredetusinde euro, kan Bosch præsentere en løsning til en brøkdel af prisen. Dette skyldes, at virksomheden kan anvende sensorer, som man allerede har udviklet og fremstillet til bilindustrien i mange år.
Bosch-sensorerne er desuden meget små, lette og enkle for lufttaxiproducenterne at installere i deres køretøjer.
– Med vores Bosch-løsning tilstræber vi at gøre den civile luftfart med flyvende taxier overkommelig for et bredt udbud af leverandører, siger Marcus Parentis, chef for teknikteamet i Bosch med ansvar for styreenhederne bag de lette elflyvemaskiner.
Læs artikler: Sensor-algoritmer øger trafiksikkerheden i smart cities
Allerede til næste år indledes testflyvninger af lufttaxier i Dubai, Los Angeles, Dallas og Singapore. I 2023 forventes de første kommercielle rejser at finde sted, og i 2025 kan de første ubemandede taxier begynde at foretage flyvninger med kunder. I 2030 regner man med en milliard rejser i flyvende taxier om året ifølge Boston Consulting Group.
– Det er ikke et spørgsmål, om de flyvende taxier bliver virkelighed, men hvornår, siger Marcus Parentis.
Læs mere: Digital automatisering med softwarerobotter
Læs artikel: Danmark skal være førende på kunstig intelligens