
Digitalisering skal løse problemer – ikke skabe dem
Den nyvalgte it-ordfører for Det Konservative Folkeparti, Mona Juul, giver sit bud på visionerne for arbejdet med digitalisering af Danmark
Den nyvalgte it-ordfører for Det Konservative Folkeparti, Mona Juul, giver sit bud på visionerne for arbejdet med digitalisering af Danmark
Mona Juul, der er medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti, er født 20. september 1967 i Aarhus.
Kontakt og følg Mona Juul
På trods af massive udfordringer med diverse digitale platforme er vi i Danmark førende inden for offentlig digitalisering. Den position er naturligvis ikke kommet af sig selv.
Det er resultatet af vilje og mod. Det med at investere i en fremtid, man reelt ikke kender til, kræver nemlig mod. Man er på øretævernes holdeplads. For med it er det som med bussen. Det er kun, når det ikke kører, at vi lægger mærke til værdien.
På trods af potentielle øretæver skal vi blive ved og ved. Blive ved med at have modet til at investere og udvikle digitale løsninger – også i det offentlige.
Løsninger, der kan gøre hverdagen nemmere og smartere for både borgere og ansatte.
Løsninger, der kan sænke de administrative udgifter, og hvor vi samtidig kan give de dygtige ansatte tilliden tilbage.
Løsninger, der er kreative og cirkulære. Ikke bare fordi vi kan, men fordi det giver bedre og mere fremtidssikrede og mere kloge løsninger.
Læs artikel: Vi skal ikke bremse den digitale udvikling
Digitalisering skal give mening – skal løse noget. Hjælpe og støtte. Her mangler vi efter min mening et gedigent stykke arbejde. Vi skal blive meget bedre til at inddrage både borgere og medarbejdere, så de kan følge med og få en forståelse for, hvorfor der digitaliseres, som der gør. Vi har det med at glemme mennesket, når først teknikken tager over.
Udviklingen, processen og kommunikationen er afgørende faktorer i vellykkede digitale projekter. Her skal der andre kompetencer til end programmører og projektledere. Ind med humanister, antropologer, kreative hoveder og kommunikationsfolk. Så sker der magi – og meningen følger med.
Læs artikel: Digitalisering skal altid være til gavn for borgerne
I bund og grund er digitalisering jo enormt besværligt. Tag nu bare det at skulle installere et nyt program på computeren eller opdatere iPad’en. Argh. Det er noget bøvl, fordi tingene ændres, og knapperne sidder pludselig komplet ulogisk. Når så først det virker, tænker vi ikke på, at nogle handlinger er blevet nemmere og hurtigere.
For de ansatte betyder digitalisering selvfølgelig langt større forandringer, ændrede arbejdsgange, og at ting i starten tager ekstra tid. Tid, man måske har svært ved at finde og finde mening i. Hvis man så samtidig hverken kender hensigten eller meningen med galskaben, og måske endda frygter fyringer, så er det klart, at man ikke bliver den store medspiller.
Derfor skal vi som politikere og offentlige enheder blive bedre til at inddrage og kommunikere. Det må og skal ikke bare flyde over hovedet på borgere og ansatte med flotte og fine forandringsprocesser, hvor ideen kan være svær at få øje på.
Vi skal blive bedre til at have borgerne og brugerne i centrum og lave digitaliseringsprojekter, der tager udgangspunkt i menneskerne i stedet for systemet.
Samtidig er det alt afgørende, at vi får fortalt, når de digitale muligheder ikke resulterer i fyringsrunder, men er sat i verden for at frigive ressourcer til andre områder.
Jeg ser bestemt digitalisering som en oplagt mulighed for at sænke de offentlige udgifter. Men jeg ser det først og fremmest som et værktøj til at forbedre og modernisere systemer og services og en mulighed for at få mere for pengene i det offentlige.
Læs artikel: Digitaliseringen er først lige begyndt
Og mulighederne skal bruges – ikke misbruges.
Vi skal have styr på vores datasikkerhed, fordi det er forudsætningen for, at øget digitalisering overhovedet har gang på jord. Der har været for mange eksempler på persondata, der ikke har været håndteret korrekt.
For mig er det helt afgørende, at når flere og flere personoplysninger digitaliseres, så skal vi også kunne stole på, at den data, vi afgiver, bliver behandlet sikkert og forsvarligt. Alt andet vil kun underminere vores tillid til digitalisering og alle de gode muligheder, det bibringer.
Læs artikel: Vidste du det om Folketingets 10 IT-ordførere?
Læs artikel: Digitalisering af administrationen handler om mere end effektiviseringer
Læs mere: Se vores tema om effektivisering