Persondataforordning giver bedre overblik over processer

EU’s persondataforordning øger kravene til at sikre data fra borger og samarbejdspartnere. Men de nye regler kan også give kommuner og regioner en anledning til at optimere deres arbejdsgange

Persondata er guld

- Sørg for at få opgaven forankret i organisationen, siger advokat Søren Wolder om de nye regler i EU's persondataforordning.

Persondataforordning: Arbejdet med at leve op til det nye regelsæt i EU’s persondataforordning (GDPR) er langt fra bare et spørgsmål om at bygge nye it-systemer med bedre sikkerhed. Arbejdet med at sikre sig, at man lever op til de nye og skrappere regler skal i stedet tage udgangspunkt i de arbejdsgange, som involverer persondata.

Sådan lyder det fra Søren Wolder, der som advokat og partner i DAHL Advokatfirma er specialist i persondataret.

- De nye regler gør, at virksomheder og myndigheder i endnu højere grad skal tænke på persondata, som noget de blot har til låns i en given periode, hvorefter vi må acceptere at skulle slette eller tilbagelevere oplysningerne igen. Og for leve op til reglerne (compliance), kræver det, at man får overblik over de forretningsprocesser, hvor man anvender persondata, siger Søren Wolder og fortsætter.

- Man skal som myndighed sikre sig, at man har hjemmel til den databehandling, man foretager, og at man overholder de principper, der er nedfældet i reglerne. Men det er jo ikke en it-afdeling, der bestemmer, hvordan data bliver brugt. Det sker tværtimod i forretningen, som jo gerne vil have automatiseret en forretningsproces. Den opgave har man så i mange tilfælde overladt til en it-afdeling. Men de styrer jo kun den tekniske og sikkerhedsmæssige side af sagen, og ved jo ikke nødvendigvis, hvordan oplysninger bliver indsamlet og behandlet, eller hvem der skal have adgang til data. Det er forretningen, der gør det, siger advokaten.

Han opstiller tre gode råd til, hvordan man skal gribe arbejdet an, hvis man vil leve op til de nye EU-regler.

- Sørg for at få opgaven forankret i organisationen. Langt de fleste virksomheder og myndigheder har ikke tidligere forholdt sig til det her problem. De aner ikke hvilke data, de har, hvordan data bliver brugt, og hvem de eventuelt har som underleverandører. Der er ikke nogen struktur, der kan give det nødvendige overblik, lyder det fra Søren Wolder.

 - Derfor vil det her være et selvstændigt implementeringsprojekt, hvor den første vigtige opgave er, at forankre arbejdet i sin organisation. Der skal være en, der har ansvaret for at drive det frem, og der skal være de nødvendige penge og ressourcer til rådighed. Det kan være, man ender med et stort eller et lille projekt, men der skal være et ejerskab, som skal bakkes op af ledelsen, siger han.

Hans råd nummer to er, at man udarbejder en oversigt over sine databehandlingsaktiviteter.

- Når man kortlægger sin brug af personoplysninger får man samtidig et billede af sine forretningsprocesser. Det giver et overblik over, hvilke udfordringer man står overfor, hvor data er lagret, hvor kritiske ens data er, og hvordan data interagerer med andre databehandlere,” siger Søren Wolder, som dermed er fremme ved sit tredje gode råd. Lav en risikovurdering for hver enkelt forretningsproces, som involverer behandling af persondata:

- Risikovurderingen betyder, at man er meget bedre rustet, når man skal tage stilling til, hvilke sikkerhedsforanstaltninger man skal sætte i værk for at sikre sine data.

Med en risikovurdering kan man også nemmere og mere kvalificeret beslutte sig for, hvilket ambitionsniveau, man vil have, siger advokaten.

- Mange vil sige, at de bare lige skal klare sig over barren, så man lige akkurat kan komme igennem en kontrol, hvis Datatilsynet banker på døren. Men man også vælge at se persondataforordningen som en strategisk mulighed, som giver højere tillid hos kunderne og borgerne, når de ser på hvad man gør for at sikre dataintegritet, understreger Søren Wolder.

Han peger samtidig på en række negative konsekvenser, hvis data bliver kompromitteret.

- EU’s persondataforordning giver mulighed for at udstede bøder i tilfælde af datalæk. I visse tilfælde er der rapporteringspligt, hvis virksomheden oplever et sikkerhedsbrud. Det kan give dårlig omtale. Man kan også få påbud om at stoppe med at drive en bestemt proces, indtil man har bragt forholdene i orden. Og hvis det rammer ens kerneaktivitet, har man for alvor et problem, siger han.

- Så der er to tilgange til det her. Man kan vælge alene at fokusere på at leve op til reglerne. Men der kan også være en gevinst, hvis man bruger det som anledning til at opgradere sine it-systemer eller optimere sin forretningsprocesser. Det kan være, man opdager, at man helt kan undvære et bestemt proces, man kan rydde op i nogle systemer eller gøre nogle ting smartere samtidig med at man minimerer risikoen for at data blive kompromitteret, slutter Søren Wolder.